Ραγισμένες Αγκαλιές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραγισμένες Αγκαλιές
Los abrazos rotos
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΠέδρο Αλμοδόβαρ
ΠαραγωγήΠέδρο Αλμοδόβαρ
Αγουστίν Αλμοδόβαρ
ΣενάριοΠέδρο Αλμοδόβαρ
ΠρωταγωνιστέςΠενέλοπε Κρουζ
Μπλάνκα Πορτίγιο
Λουίς Ομάρ
Άνχελα Μολίνα
Λόλα Ντουένιας
Ρόσι ντε Πάλμα
ΜουσικήΑλμπέρτο Ιγκλέσιας
ΦωτογραφίαΡοδρίγο Πριέτο
ΜοντάζΧοσέ Σαλθέδο
ΕνδυματολόγοςSonia Grande
Εταιρεία παραγωγήςEl Deseo
ΔιανομήUniversal Pictures International
Πρώτη προβολή17 Μαρτίου 2009 (Βαρκελώνη)
Κυκλοφορία18 Μαρτίου 2009 (Ισπανία)
Διάρκεια128 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΙσπανία
ΓλώσσαΙσπανικά
Αγγλικά
Προϋπολογισμός$18 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$31 εκατομμύρια[2]

Το Ραγισμένες Αγκαλιές (πρωτότυπος τίτλος: Los abrazos rotos, διεθνής τίτλος: Broken Embraces) είναι ισπανική αισθηματική θρίλερ ταινία του 2009, σε σκηνοθεσία και σενάριο Πέδρο Αλμοδόβαρ. Η παραγωγή έγινε από τον ίδιο τον Αλμοδόβαρ, σε συνεργασία με τον Αγουστίν Αλμοδόβαρ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι μερικοί από τους συνηθισμένους ηθοποιούς του σκηνοθέτη όπως η Πενέλοπε Κρουζ, η Μπλάνκα Πορτίγιο, ο Λουίς Ομάρ, η Άνχελα Μολίνα, η Λόλα Ντουένιας και η Ρόσι ντε Πάλμα. Η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από έναν σεναριογράφο, ο οποίος θυμάται την τραγική κατάληξη που είχε η αγαπημένη του, η οποία ήταν σύζυγος ενός ψυχαναγκαστικού πλούσιου επιχειρηματία.

Το έργο εμπνεύστηκε από το σκοτάδι και τη φωτογραφία ενός ζευγαριού που είχε τραβήξει ο Αλμοδόβαρ, στα τέλη του 1990, στην παραλία Ελ Γκολφε της Λανθαρότε. Το έργο αποτελεί έναν φόροι τιμής στον κινηματογράφο, καθώς και στα είδη που καταπιάνεται. Στυλιστικά, δύσκολα μπορεί να καταταχθεί κάπου πολύ συγκεκριμένα καθώς έχει ένα νουαρ-ίζον ύφος μαζί με μελόδραμα, μπλέκοντας κι άλλα είδη όπως στοιχεία κόμικ και ταινία-μέσα-σε-ταινία. Έχει επίσης ελαφρά κωμική διάθεση σε κάποιες περιπτώσεις, όμοια με εκείνη της ταινίας Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης (1988). Μερικά από τα πικοίλα θέματα που θίγονται σε αυτήν την ταινία είναι η ηδονοβλεψία, η απώθηση, η πορνεία, ο θάνατος, η εκδίκηση, νοσήματα και φάρμακα.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου του 2009 στην Ισπανία. Την ίδια χρονιά υπήρξε και υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα.[3] Ενώ και οι κριτικοί το αποδέχτηκαν με θετικές κριτικές.[4][5] Η ταινία επίσης υπήρξε υπόψήφια για BAFTA και Χρυσές Σφαίρες στην κατηγορία Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία..[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «LOS ABRAZOS ROTOS - BROKEN EMBRACES (15)». British Board of Film Classification. 11 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2013. 
  2. Ραγισμένες Αγκαλιές στο Box Office Mojo
  3. «Festival de Cannes: Broken Embraces». festival-cannes.com. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2009. 
  4. «Broken Embraces». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2011. 
  5. «Only Make-Believe». The New Yorker. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2011. 
  6. «Broken Embraces (2009)». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]