Ρίκος Αγαθοκλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ρίκος Αγαθοκλής' ή Ροίκος Αγαθοκλής (γενν. 1901) ήταν Έλληνας νομικός, που υπηρέτησε σε υψηλές διοικητικές θέσεις και ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς διασκέψεις και επιτροπές.

Ο Αγαθοκλής γεννήθηκε στην Πορταριά του Πηλίου. Σπούδασε νομικά και ιστορία της τέχνης στο Παρίσι, και επιστρέφοντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου δημιούργησε οικογένεια ασκώντας τη δικηγορία και έφθασε σύντομα να γίνει δικηγόρος «παρ' Αρείω Πάγω». Διετέλεσε από το 1937 έως το 1940 μέλος της νομοπαρασκευστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μεταπολεμικώς, από το 1947 έως το 1948, ο Αγαθοκλής διετέλεσε πρόεδρος της υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση εφοδίων από το εξωτερικό, γνωστής ως «ΕΦ.ΕΞ.». Το 1949 ορίσθηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Διπλωματική Διάσκεψη της Γενεύης που συνέταξε τους «Κώδικες μεταχειρίσεως αιχμαλώτων πολέμου και τραυματιών χωρών που βρίσκονται υπό κατοχήν». Στη συνέχεια διορίσθηκε Διοικητής Δωδεκανήσου για δύο περίπου χρόνια, το 1952-1953, ενώ την περίοδο 1953-1958 διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΤ. Επίσης υπήρξε πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ και πληρεξούσιος-αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ελληνορουμανική Επιτροπή Βουκουρεστίου.

Τέκνα του Ρίκου Αγαθοκλή είναι ο Αριστείδης Αγαθοκλής, πρέσβης επί τιμή και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, και η Μαίρη Αγαθοκλή, δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • To ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 1 (1972), σελ. 120 (έχει και φωτογραφία του)