Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας και τα γειτονικά ρήγματα

Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας ( τουρκικά: Doğu Anadolu Fay Hattı ) είναι ρήγμα στην ανατολική Τουρκία . Αποτελεί το τεκτονικό όριο τύπου μετασχηματισμού[ασαφές] μεταξύ της πλάκας της Ανατολίας και της αραβικής πλάκας που κινείται προς τα βόρεια. Η διαφορά στις σχετικές κινήσεις των δύο πλακών εκδηλώνεται στην αριστερή πλευρική κίνηση κατά μήκος του ρήγματος. Τα ρήγματα της Ανατολικής και της Βόρειας Ανατολίας κινούνται προς το δυτικό τμήμα της πλάκας της Ανατολίας, αφού η τελευταία συμπιέζεται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Ευρασιατική πλάκα.

Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας έχει βορειοανατολική κατεύθυνση. Ξεκινά από την Καχραμανμάρα στο βόρειο άκρο του μετασχηματισμού της Νεκράς Θάλασσας και καταλήγει στην Καρλιόβα, όπου συναντά το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.

Σεισμικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1939 έως το 1999 μια σειρά σεισμών έλαβαν χώρα προς τα δυτικά κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Αλλά από το 1998 υπάρχει μια σειρά για το ρήγμα[ασαφές] της Ανατολικής Ανατολίας. Οι σεισμοί αυτοί ξεκίνησαν με τον σεισμό των Ανάντα-Τσεϊχάν του 1998 και περιλαμβάνουν τον σεισμό του Μπινγκέλ το 2003, τους σεισμούς στο Έλαζιγ το 2010 και το 2020. [1] [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Zukerman, Wendy (24 October 2011). «Turkey earthquake reveals a new active fault zone». New Scientist. https://www.newscientist.com/article/dn21083-turkey-earthquake-reveals-a-new-active-fault-zone.html. Ανακτήθηκε στις 25 October 2011. 
  2. USGS.com (24 Ιανουαρίου 2020). «M 6.7 - 4km ENE of Doganyol, Turkey». United States Geological Survey. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]