Ράντοσλαβ του Χουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράντοσλαβ του Χουμ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΆντρια Μιροσλαβλιέβιτς του Χουμ

Ο Ράντοσλαβ, σερβ. Радослав (άκμασε π. 1254) από τον Οίκο των Βόισλαβλιεβιτς ήταν κύριος του Χουμ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Άντρια πρίγκιπα τού Χουμ.

Το 1254 ο Ράντοσλαβ αναφέρεται ως υποτελής της Ουγγαρίας με τον τίτλο τού ζουπάνου (πρίγκιπα): Radoslav Chlmensis íupanus filius comitis Andreae Chlmensis". Είχε δύο αδελφούς, τον Μπόγκαν και τον Τζόρτζε, που ήταν στην υπηρεσία του. Έλαβε το όνομα τού 2ου εξαδέλφου του Στεφάνου Ράντοσλαβ. Όμως κατά τον πόλεμο τού Στεφάνου Ούρου Α΄ της Σερβίας (αδελφού του Στεφάνου Ράντοσλαβ) με τη Δημοκρατία της Ραγούσας το 1253, ο Ράντοσλαβ παρουσίασε τον εαυτό του στο Χουμ ως "ορκισμένο υποτελή τού Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας" και υποσχέθηκε να πολεμήσει μαζί με τη Ραγούσα τόσο, όσο αυτή ήταν σε πόλεμο με τη Σερβία. Έκανε ειρήνη μαζί με τη Ραγούσα, όπως φαίνεται σε ένα καταστατικό της 22ας Μαΐου 1254.

Διατήρησε καλές σχέσεις με τη Ραγούσα και την Ουγγαρία. Στην εποχή του, έπειτα από έναν σεισμό στο Στον, πρωτεύουσα του Χουμ, ο Ορθόδοξος επίσκοπος του Χουμ μετεγκαταστάθηκε τη δεκαετία τού 1250 στην εκκλησία των Αγ. Πέτρου και Παύλου, την κτισμένη στον ποταμό Λιμ, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fine, John Van Antwerp (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Michigan: The University of Michigan Press. pp. 52–54. ISBN 0-472-08260-4.
  • Fajfrić, Željko (2000) [1998], Sveta loza Stefana Nemanje, Belgrade: Tehnologije, izdavastvo, agencija Janu