Ράντιτς Μπόζιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράντιτς Μπόζιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1502
Σερβία
ΘάνατοςΣεπτέμβριος 1528
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Ράντιτς Μπόζιτς (σερβικά : Радич Божић) (1502 - Σεπτέμβριος 1528) ήταν κατά όνομα, στην εξορία, Δεσπότης της Σερβίας από το 1527 μέχρι το θάνατό του το Σεπτέμβριο του 1528. Ήταν ο βοεβόδας μεγάλου στρατού που πολέμησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε πολλές μάχες, και κυρίως η μάχη του Μοχάτς.

Βιογραφια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έφυγε από την τουρκοκρατούμενη Σερβία για την Ουγγαρία όπου έλαβε φέουδα τις πόλεις της Σόλυμου και της Λίππα από τον Βλαντισλάβο Β΄ της Ουγγαρίας. Πήρε μέρος στον ουγγροΣερβικό Στρατό που πέρασε στη Σερβία το 1502 και έκαψε τις βάσεις του οθωμανικού στρατού στο Κλάδοβο, Βιντίν και Νικόπολη.

Το 1523 μαζί με Παλ Τομόρι νίκησε τον Βόσνιο Πασά Φεράτ στο Σίρμιο. Παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος, πήρε μέρος στην μάχη του Πετροβαραντίν και νίκησε το 1526, στη συνέχεια, συμμετείχε στην Μάχη του Μοχάκς , καθώς και στην καταστροφή του οθωμανικού στρατού στο Τίτελ. Το 1527 έλαβε τον τίτλο του δεσπότη από τον βασιλιά της Ουγγαρίας. Πέθανε το Σεπτέμβριο του 1528.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Radič Božić της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).