Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πύργος του Ανόι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα μοντέλο του πύργου του Ανόι (με 8 δίσκους)
Μια κινούμενη λύση του πύργου του Ανόι για το T (4, 3)
Πύργος του Ανόι διαδραστική παρουσίαση στο Μουσείο Universum στην Πόλη του Μεξικού

Ο πύργος του Ανόι (ονομάζεται επίσης τον Πύργο του Βράχμα ή Lucas' Πύργος [1] και μερικές φορές πολλαπλό) είναι μαθηματικό παιχνίδι ή γρίφος. Αποτελείται από τρεις ράβδους και διάφορους δίσκους διαφορετικών μεγεθών, οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε ράβδο. Ο γρίφος ξεκινάει με τους δίσκους σε μια ενιαία στοίβα σε μια αύξουσα σειρά μεγέθους σε μία ράβδο. Η μικρότερη βρίσκεται στην κορυφή, κάνοντας έτσι ένα κωνικό σχήμα.

Ο στόχος του γρίφου είναι να μετακινηθεί ολόκληρη η στοίβα σε μια άλλη ράβδο, ακολουθώντας τους ακόλουθους απλούς κανόνες:

  1. Μόνο ένας δίσκος μπορεί να μετακινηθεί κάθε φορά.
  2. Κάθε κίνηση βασίζεται στη λήψη του ανώτερου δίσκου σε μία από τις στοίβες και στην τοποθέτηση του πάνω στην άλλη στοίβα ή σε μια άδεια ράβδο.
  3. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί μεγαλύτερος δίσκος πάνω από μικρότερο δίσκο.

Με 3 δίσκους, το παζλ μπορεί να λυθεί σε 7 κινήσεις. Ο ελάχιστος αριθμός κινήσεων που απαιτούνται για την επίλυση ενός παζλ του Πύργου του Ανόι είναι 2 ν - 1, όπου ν είναι ο αριθμός των δίσκων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hofstadter, Douglas R. (1985). Metamagical Themas : Questing for the Essence of Mind and Pattern. New York: Basic Books. ISBN 978-0-465-04540-2.