Πύργος της Ζαρούχλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πύργος της Ζαρούχλας ή (λανθασμένα[1]) Πύργος του Ασημάκη Φωτήλα είναι οχυρή οικία[1], ευρισκόμενη στο χωριό Ζαρούχλα Αχαΐας, και αποτελεί διατηρητέο μνημείο από το 1985[2]. Ήταν οχυρωμένη κατοικία της οικογένειας Ντεμίρη[3], και κατόπιν πέρασε στην οικογένεια Φωτήλα[4]. Ο πύργος σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ανακαινισμένος, και λειτουργεί σαν ξενώνας, 38 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα[5] .

Άγνωστο πότε κατασκευάστηκε πρώτη φορά· η παράδοση λέει για τον δεσπότη του Μυστρά που έμεινε για λίγο καιρό στο χωριό και έχτισε τον πύργο[1]. Άλλοι αναφέρουν ότι κατασκευάστηκε πιθανότατα τον 17ο αιώνα[6]. Γνωστοί είναι οι ιδιοκτήτες του μετά την επανάσταση του 1821, όπου λανθασμένα έχει επικρατήσει η παράδοση ότι ιδιοκτήτης του ήταν και ο Ασημάκης Φωτήλας[1].

Είναι χτισμένος σε οχυρή θέση δίπλα σε ρέμα με δύο πατώματα και είσοδο από τον 1ο όροφο ενώ το ισόγειο δεν είχε θύρα ούτε παράθυρα κι η είσοδος γινόταν από κάποια εσωτερική σκάλα[1]. Στον δεύτερο και τελευταίο όροφο ο πύργος έχει πολεμίστρες ενώ πάνω από την είσοδο στον 1ο όροφο ζεματίστρα[1]. Στον 1ο όροφο διασώζεται και σήμερα το οθωμανικό τζάκι που είχε[1].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Μαρία Π. Μπελογιάννη - Ασημακοπούλου, "Ο Πύργος της Ζαρούχλας", CORPUS Αρχαιολογία. Ιστορία των πολιτισμών, Εκδόσεις Περισκόπιο, τεύχος 22 (Δεκέμβριος 2000), σελ. 38-43.
  2. trekearth
  3. Πευκοδάση, λίμνες και ψητές πέστροφες
  4. Ζαρούχλα - Καλάβρυτα
  5. Ο Πύργος της Ζαρούχλας
  6. «travelstyle». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2014.