Πύργοι του Μάρκο στο Κόζχλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πύργοι του Μάρκο στο Κόζχλε
Markovi Kuli - Letevci kropp1.jpg
Είδοςαρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°50′17″N 21°41′57″E
Διοικητική υπαγωγήLetevci και Δήμος Πέτροβετς
ΤοποθεσίαLetevci
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Προστασίαheritage site in North Macedonia

Οι Πύργοι του Μάρκο ή Κάστρο του Κόζχλε είναι ερείπια βυζαντινού κάστρου κοντά στο Κόζχλε της Βόρειας Μακεδονίας[1]. ο σημερινό του όνομα προέρχεται από τον Πρίγκιπα Μάρκο τελευταίο Σέρβο ηγεμόνα που του ανήκε η περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο αναφέρεται σε σερβικά εκκλησιαστικά έγραφα κατά τη βασιλεία του Στέφαν Ντούσαν. Μέχρι το 1230, όταν οι Σέρβοι εισέβαλαν στα Βυζαντινά συνοριακά φρούρια της περιοχής το Κόζχλε ήταν φρούριο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στα σύνορα με το Μεσαιωνικό βασίλειο της Σερβίας. Στην εποχή του Στέφαν Ντουσάν το φρούριο συνορεύει με τη φεουδαρχική ιδιοκτησία της εκκλησίας του Αγίου Νικόλα της Κόζχλε. Η εκκλησία κτίστηκε 1 χλμ νότια από το φρούριο[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Микулчиќ, Иван. Средновековни градови и тврдини во Македонија. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. σελ. 290. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. Микулчиќ, Иван. Средновековни градови и тврдини во Македонија. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. σελ. 292. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014.