Πύργοι της Μπολόνιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°29′39″N 11°20′48″E / 44.49417°N 11.34667°E / 44.49417; 11.34667

Πανόραμα της Μπολόνιας σε φωτογραφία του Πάολο Μόντιναπό το 1965
Θέα των δύο πύργων, χαλκογραφία του 1767
Οι πύργοι Artenisi και Riccadonna, κατεδαφίστηκαν το 1917-18

Οι πύργοι της Μπολόνια είναι κατασκευές μεσαιωνικής προέλευσης και αποτελούν το ορόσημο της πόλης.

Μεταξύ του δωδέκατου και του δέκατου τρίτου αιώνα, ο αριθμός των πύργων που ανεγέρθηκαν στην πόλη ήταν πολύ μεγάλος: υπήρχαν έως και 100, σήμερα 22 έχουν επιβιώσει, [1] οι δύο πιο διάσημοι πύργοι είναι ο Πύργος του Ασινέλι και ο Πύργος του Garisenda .

Αριθμός των πύργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πύργοι πρέπει να είχαν γεμίσει την Μπολόνια κατά την αρχαιότητα, πριν από τις κατεδαφίσεις των πρώτων για να αποφευχθεί η κατάρρευση μη ασφαλών κτιρίων.

Ο πρώτος που μελέτησε τους πύργους της Μπολόνια ήταν ο Κόμης Τζοβάνι Γκοτζαντίνι, γερουσιαστής του Βασιλείου της Ιταλίας, ο οποίος τον 19ο αιώνα ασχολήθηκε εκτενώς με την ιστορία της πόλης. Ο Γκοτζαντίνι διεξήγαγε την έρευνά του βασισμένος κυρίως στα αστικά αρχεία των κτηματομεσιτικών πράξεων, προσπαθώντας να φτάσει σε έναν αξιόπιστο αριθμό πύργων με βάση τεκμηριωμένες αλλαγές ιδιοκτησίας. Από την καταμέτρησή του προέκυψε ο εκπληκτικός αριθμός των 180 πύργων, δεν ήταν όλοι γιγαντιαίοι, οι περισσότεροι ήταν πιθανώς στα 24-25 μέτρα, οι οποίοι σε σύγκριση με τα χαμηλά σπίτια της εποχής είχαν ήδη εντυπωσιάσει.

Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέθοδος του Γκοτζαντίνι μπορεί να είχε οδηγήσει σε πολλαπλούς αριθμούς κτιρίων, τα οποία θα μπορούσαν να αναφέρονται σε νομικά έγγραφα με διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με το όνομα της οικογένειας που το είχε στην πραγματικότητα σε μια δεδομένη στιγμή, φτάνοντας συνολικά 180 πύργους όλους σε διαφορετικές θέσεις. Οι εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν με πιο σύγχρονες μεθόδους μείωσαν αυτόν τον αριθμό μεταξύ ενενήντα και εκατό όπου δεν υπήρχαν όλοι οι πύργοι ταυτόχρονα.

Η κατασκευή των πύργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πύργος Prendiparte
Πύργος Azzoguidi

Η κατασκευή των πύργων ήταν πολύ ακριβή, παρά τη χρήση των δουλοπάροικων . Το σχέδιο του πύργου ήταν τετράγωνο με θεμέλια βάθους μεταξύ πέντε και δέκα μέτρων, ενισχυμένη από στύλους σφυρηλατημένους στο έδαφος και καλυμμένους με βότσαλα και ασβέστη.

Η βάση του πύργου ήταν φτιαγμένη από μεγάλα τεμάχια σεληνίτη και το υπόλοιπο κτίριο ανυψώθηκε σταδιακά με λεπτότερους και ελαφρύτερους τοίχους όσο προχωρούσε η δομή, η κοιλότητα στη συνέχεια γέμισε με πέτρες και κονίαμα.

Οι οπές γενικά αφέθηκαν στον εξωτερικό τοίχο για να στηρίξουν τις σκαλωσιές και να επιτρέψουν μετέπειτα εναέριες κατασκευές, με βάση το ξύλο.

Η κατασκευή ενός πύργου ύψους 60 μέτρων, για παράδειγμα, απαιτούσε τουλάχιστον 3 έως 10 χρόνια εργασίας.

Οι δύο Πύργοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο πύργοι (Garisenda στα αριστερά και Asinelli στα δεξιά)
Οι εσωτερικές σκάλες του Πύργου Asinelli
Θέα της Πιάτσα Ravegnana από την κορυφή του Πύργου Asinelli

Οι δύο πύργοι (σύμβολο της πόλης), βρίσκονται στη διασταύρωση των δρόμων που οδηγούν στις πέντε πύλες του παλαιού τείχους (mura dei torresotti).

Τα ονόματα των Asinelli (o μεγαλύτερος) και Garisenda (ο μικρότερος) προέρχονται από μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες στις οποίες η κατασκευή παραδοσιακά αποδίδεται, μεταξύ 1109 και 1119 και ήταν σύμβολα της δύναμης τους .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]