Πύραυλος Κασσάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οκτώ εκτοξευτές Κασσάμ, επτά εξοπλισμένοι με λειτουργικά συστήματα και ένας οπλισμένος και έτοιμος για εκτόξευση.

Ο πύραυλος Κασσάμ (αραβικά: صاروخ القسام Ṣārūkh al-Qassām) είναι απλός, χαλύβδινος πύραυλος πυροβολικού που αναπτύχθηκε και χρησιμοποιείται από τις Ταξιαρχίες Ιζ αντ-Ντιν αλ-Κασσάμ, το στρατιωτικό τμήμα της Χαμάς. Οι πύραυλοι αυτοί δεν μπορούν να εκτοξευθούν για να στοχεύσουν συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους εντός ή πλησίον περιοχών αμάχων και είναι «αδιάκριτοι όταν χρησιμοποιούνται εναντίον στόχων σε πληθυσμιακά κέντρα».[1]

Από τότε που ο πύραυλος κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2001 από τους Τίτο Μασούντ και Νιντάλ Φαραχάτ, έχουν παραχθεί και χρησιμοποιηθεί τρία μοντέλα του πυραύλου Κασσάμ. Γενικότερα, όλοι οι τύποι παλαιστινιακών ρουκετών που εκτοξεύονται στο νότιο Ισραήλ, για παράδειγμα οι ρουκέτες Αλ Κουντς της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, αποκαλούνται επίσης Κασσάμ από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και συχνά από τα ξένα μέσα.[2]

Μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτονοήτως έχουν χαρακτηρίσει τη χρήση ρουκετών Κασσάμ από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εναντίον στόχων αμάχων και πολιτών έγκλημα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πολλά από τα εξαρτήματα του πυραύλου είναι κατασκευασμένα από κοινά υλικά όπως ζάχαρη, λίπασμα, φυσίγγια πυροβόλων όπλων, ελατήρια, καρφιά και χαλύβδινους κυλίνδρους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gaza: Palestinian Rockets Unlawfully Targeted Israeli Civilians». hrw.org/news/. Human Rights Watch. 24 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2014. 
  2. «Rocket threat from the Gaza Strip, 2000–2007». Intelligence and Terrorism Information Center (Israel Intelligence Heritage and Commemoration Center): 33. December 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-06-13. https://web.archive.org/web/20100613143811/http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/pdf/rocket_threat_e.pdf. Ανακτήθηκε στις 5 June 2010.