Πύλη:Πεντέλη/Επιλεγμένο λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός δήμων και κοινοτήτων της Αττικής που αποσκοπεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και λοιπών καταστροφών, καθώς και στην αναγέννηση των κατεστραμμένων τμημάτων του Πεντελικού Όρους.

Ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1999 και απαρτίζεται από 23 μέλη-διοικητικές οντότητες που περιβάλλουν το βουνό. Εδρεύει στη Νέα Πεντέλη και πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Πεντέλης, κ. Δημήτρης Στεργίου Καψάλης.

Το Πεντελικό όρος, από τη δεκαετία του '70 μέχρι και τα τέλη του '90 απειλήθηκε πολλές φορές από καταστροφικές πυρκαγιές. Το 1998 δέχθηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα, όταν φωτιά που ξέσπασε βόρεια από τη Σταμάτα κατέβηκε μέσα από τις βουνοκορφές έως τη διασταύρωση της Αγίας Τριάδας (όπου υπολογίζεται το κέντρο της αρχαίας Πεντέλης) και πέρασε μέσα από τον οικισμό. Το 1999 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο δήμαρχος της Πεντέλης στο ΣΠΑΠ, ένα σύνδεσμο που έθεσε ως στόχο την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα πρώτα 10 λεπτά από την εκδήλωσή τους.