Πύλη:Ελλάδα/Επιλεγμένη προσωπικότητα/01

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Καποδίστριας,
πίνακας του Διονύσιου Τσόκου

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας (Ρωσικά: граф Иоанн Каподистрия, Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 - Ναύπλιο 9 Οκτωβρίου 1831) ήταν Έλληνας (Ιταλο-Κροατικής καταγωγής), του οποίου το όνομα είναι εξελληνισμένο του τίτλου που έφερε η οικογένειά του "de Capo D' Istria" (= του Ακρωτηρίου της Ιστρίας) που από γιατρός εξελίχθηκε διπλωμάτης και πολιτικός αρχικά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ως υπουργός των εξωτερικών, και στη συνέχεια διετέλεσε κυβερνήτης της Ελλάδας, κατά τη μεταβατική περίοδο, πριν την ανεξαρτησία της, που τελούσε, υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων ως προτεκτοράτο, ή "κράτος κατ΄ εντολή" όπως θα λεγόταν σήμερα.

Αναμίχθηκε έντονα με την πολιτική. Έτσι το 1803, σε ηλικία 27 ετών, διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους εντάχθηκε αρχικά ως μυστικοσύμβουλος στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία, που τελούσε εχθρικά προς τους Γάλλους. Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις, καταφέρνοντας τελικά να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της επανάστασης του 1821.
Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα την δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831 από τους Μαυρομιχαλαίους. Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για την θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση πετυχαίνοντας αφενός να καταπολεμήσει το κατεστημένο των φατριών και αφετέρου να παρεμποδίσει την οθωμανική προέλαση. (περισσότερα...)