Πόρτα Νίγκρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°45′35″N 6°38′38″E / 49.75972°N 6.64389°E / 49.75972; 6.64389

Πόρτα Νίγκρα
P
Χάρτης
Είδοςπύλη της πόλης[1]
Αρχιτεκτονικήαρχαία ρωμαϊκή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°45′35″N 6°38′38″E
Διοικητική υπαγωγήΤριρ[1]
ΧώραΓερμανία[1]
Έναρξη κατασκευής180[2]
Προστασίαμνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς (από 1986)
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Πόρτα Νίγκρα (λατινικά: Porta Nigra, μτφ. «μαύρη πόρτα», γερμανικά: Schwarzes Tor) είναι ρωμαϊκή πύλη στην Τριρ της Γερμανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή πύλη που διασώζεται βόρεια των Άλπεων. Η ονομασία Πόρτα Νίγκρα, που έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα, προέρχεται από το σκούρο χρώμα που έχουν οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. Η ρωμαϊκή ονομασία της πύλης δεν είναι γνωστή.

Η Πόρτα Νίγκρα μαζί με άλλα ρωμαϊκά μνημεία της Τριρ ανήκουν στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ιστορία του μνημείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πόρτα Νίγκρα χρονολογείται το 170 μ.Χ.[3] και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το τέλος της ρωμαϊκής εποχής στην Τριρ.

Η ρωμαϊκή πόλη Τριρ είχε σχήμα περίπου ορθογώνιο και οι δύο βασικές οδοί της είχαν κατεύθυνση από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση, όπως συνέβαινε σε όλες τις ρωμαϊκές πόλεις. Στα άκρα των δύο οδών βρίσκονταν η Πόρτα Νίγκρα και η Πόρτα Μέντια και η Πόρτα Άλμπα και η Πόρτα Ίνκλιτα αντίστοιχα. Από τις τέσσερις πύλες μόνο η Πόρτα Νίγκρα έχει διασωθεί.[4]

Στις αρχές του Μεσαίωνα οι ρωμαϊκές πύλες του Τριρ δεν χρησιμοποιούνταν πλέον και οι κάτοικοι άρχισαν να αφαιρούν τα υλικά με τα οποία είχαν κατασκευαστεί για να φτιάξουν άλλα κτίσματα. Στην Πόρτα Νίγκρα ειδικότερα τα ίχνη της καταστροφής είναι εμφανή στη βόρεια πλευρά της πύλης. Μετά το 1028 στα ερείπια της Πόρτα Νίγκρα έζησε ως ερημίτης ο όσιος Συμεών ο Σιναΐτης. Μετά τον θάνατό του το 1035 και την αγιοποίησή του χτίστηκε δίπλα στη ρωμαϊκή πύλη μοναστήρι προς τιμήν του και η Πόρτα Νίγκρα μετατράπηκε σε εκκλησία.[5]

Η εκκλησία στην Πόρτα Νίγκρα λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα οπότε ο Ναπολέων Βοναπάρτης έκλεισε τόσο αυτή όσο και το μοναστήρι του οσίου Συμεών και επανέφερε την πύλη στην αρχική της μορφή.[6] Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο ο Βοναπάρτης ήθελε να κατεδαφίσει τελείως το κτίσμα αλλά οι ντόπιοι τον έπεισαν να μη το κάνει λέγοντάς του ότι πριν μετατραπεί σε εκκλησία ήταν χώρος όπου οι Γαλάτες τελούσαν τις γιορτές τους. Κατά μια άλλη εκδοχή οι ντόπιοι έπεισαν το Βοναπάρτη να το επαναφέρει στην αρχική μορφή του όταν του είπαν ότι είχε ρωμαϊκή προέλευση.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 6274. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. arachne.dainst.org/entity/1304119.
  3. «Trier, Porta Nigra - Livius». www.livius.org. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 
  4. «Römische Stadttore in Trier | Objektansicht». www.kuladig.de. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 
  5. «Turist Information Trier: Porta Nigra». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019. 
  6. «Porta Nigra, Trier». www.sacred-destinations.com. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]