Πόλη ειδικού καθεστώτος (Ουκρανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πόλη ειδικού καθεστώτος (ουκρανικά: місто зі спеціальним статусом‎‎, προηγουμένως γνωστό ως πόλεις δημοκρατικής υποταγής)[1] αναφέρεται σε δύο από τις 27 διοικητικές περιφέρειες της Ουκρανίας, οι οποίες είναι οι πόλεις του Κιέβου και της Σεβαστούπολης. Η διοικητική τους θέση αναγνωρίζεται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας στο Κεφάλαιο 9: Εδαφική Διάρθρωση της Ουκρανίας και διέπονται σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, το Βερχόβνα Ράντα.[2]

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα του έθνους και της δικής του διοικητικής περιοχής, η πόλη χρησιμεύει επίσης ως διοικητικό κέντρο για την Περιφέρεια Κιέβου. Η περιφέρεια περιβάλλει εξ ολοκλήρου την πόλη, καθιστώντας την θύλακα. Επιπλέον, το Κίεβο χρησιμεύει επίσης ως διοικητικό κέντρο για την επαρχία Κιέβου-Σβιατοσίν της περιφέρειας.

Η Σεβαστούπολη διαχωρίζεται επίσης διοικητικά από την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, διατηρώντας το ιδιαίτερο καθεστώς της από τη σοβιετική εποχή ως κλειστή πόλη, που χρησιμεύει ως βάση για τον πρώην Σοβιετικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη φιλοξενούσε το ουκρανικό ναυτικό καθώς και τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, παρόλο που μετά την Κριμαϊκή κρίση η Κριμαία και η Σεβαστούπολη προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία ως ομοσπονδιακά θέματα, κίνηση που κηρύχθηκε παράνομη τόσο από την ουκρανική κυβέρνηση όσο και από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.

Κατάλογος πόλεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός ISO[3] Όνομα Σημαία Εθνόσημο Καθεστώς Έκταση Πληθυσμός
UA-30 Πόλη του Κιέβου Coat of arms of Kiev Πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Κιέβου και της επαρχίας Κιέβου-Σβιατοσίν 839 τ.χλμ. 2,782,016
UA-40 Πόλη της Σεβαστούπολης Coat of arms of Sevastopol Ενσωμάτωσε στη Ρωσία και θεωρείται ως προσάρτηση από τις περισσότερες χώρες και κρίθηκε παράνομη από την ουκρανική νομοθεσία και το μη δεσμευτικό ψήφισμα 68/262 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θεωρείται κατεχόμενο έδαφος για νομικούς σκοπούς της Ουκρανίας.[4] 1.079 τ.χλμ. 380,301

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cities with special status». Chernihiv Center for Professional Development (στα Ukrainian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. Kuibida, Vasyl (18 Νοεμβρίου 2008). «The concept of reform of the administrative-territorial structure of Ukraine. Project». Kyiv Regional Center for International Relations and Business (στα Ukrainian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. «Ukraine Regions». Statoids. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «Закон України від 15.04.2014 № 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"». rada.gov.ua (στα Ukrainian). 26 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]