Πυρογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα του Ιησού. Δημιουργήθηκε με χρήση της τεχνικής της πυρογραφίας.

Η πυρογραφία είναι μέθοδος διακόσμησης επιφανειών, κατά κυρίο λόγο ξύλινων [1], αλλά και άλλων όπως επιφανειών απο δέρμα, κόκαλο ή χαρτόνι [2]. Συνίσταται στη χάραξη σχεδίων με πυρωμένη μεταλλική ακίδα.

Στη σημερινή εποχή η ακίδα του πυρογράφου θερμαίνεται μέσω ηλεκτρικής αντίστασης. Οι ακίδες αντικαθιστώνται εύκολα, ώστε να προσαρμόζονται στο είδος της εργασίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται στην πυρογραφία είναι συνήθως από μελιά, σφένδαμο, πύξο, καστανιά, αχλαδιά ή κερασιά. Δημοφιλές και σχετικά οικονομικό υλικό που δουλεύεται εύκολα είναι το κόντρα πλακέ θαλάσσης από σημύδα.

Η τέχνη της πυρογραφίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυρογραφία είναι τέχνη που προσελκύει πλήθος καλλιτεχνών, λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που μπορούν να επιτευχθούν. Πολλοί επιλέγουν την πυρογραφία προκειμένου να διακοσμήσουν κάποια υπάρχουσα ξύλινη κατασκευή, όπως για παράδειγμα ένα τραπέζι ή το κεφαλάρι ενός κρεβατιού. Η πυρογραφία βρίσκει μεγάλη απήχηση και στους καλλιτέχνες της αγιογραφίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια "Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα", Τόμος Πεντηκοστός Πρώτος, Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, Μαρούσι Αττικής 1992

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λεξικό της κοινής νεοελληνικής (Ανάκτηση 4/10/2011)
  2. arthellas.gr Αρχειοθετήθηκε 2011-10-02 στο Wayback Machine. (Ανάκτηση 4/10/2011)