Πτυχίο γερμανικής γλώσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το «Πτυχίο γερμανικής γλώσσας». Για την τηλεοπτική εκπομπή, δείτε: DSDS.

Το Δίπλωμα Γερμανικής Γλώσσας της Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας (συνοπτικά: Deutsches Sprachdiplom ή DSD ) είναι ένα γλωσσικό τεστ για τα γερμανικά ως ξένη γλώσσα ή τα γερμανικά ως δεύτερη γλώσσα, το οποίο μπορεί να δοθεί μετά από αρκετά χρόνια μαθημάτων γερμανικών στο σχολείο. [1] Κατατίθεται (από το 2013) παγκοσμίως από περίπου 50.000 εξεταζόμενους ετησίως, [2] με έμφαση σε μαθητές ηλικίας μεταξύ 14 και 19 ετών. Το Δίπλωμα Γερμανικής Γλώσσας Επίπεδο Ι (επίπεδο CEFR A2/B1) είναι η γλωσσική απαίτηση για τους αλλοδαπούς να παρακολουθήσουν ένα προπαρασκευαστικό κολέγιο στη Γερμανία, το δίπλωμα γερμανικής γλώσσας επιπέδου ΙΙ (επίπεδο CEFR B2/C1) είναι η γλωσσική προϋπόθεση για τη φοίτηση σε γερμανικό πανεπιστήμιο. [3] Το Δίπλωμα Γερμανικής Γλώσσας της Διάσκεψης Υπουργών Παιδείας χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα καθώς και για το δίπλωμα που αποκτάται με επιτυχή επιτυχία στις εξετάσεις.

Πτυχίο γερμανικής γλώσσας επιπέδου Ι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας υπολογίζει γενικά περίπου 600 έως 800 ώρες μαθημάτων γερμανικών των 45 λεπτών η καθεμία για την απόκτηση του διπλώματος γερμανικής γλώσσας επιπέδου Ι (DSD I). [4] Στην εξέταση DSD I πρέπει να αποδειχθούν ικανότητες στους τομείς της προφορικής επικοινωνίας, της γραπτής επικοινωνίας, της ακουστικής κατανόησης και της κατανόησης ανάγνωσης, ανάλογες με το DSD II, υπάρχουν όρια επιτυχίας. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Πλαίσιο για Εξετάσεις Γερμανικής Γλώσσας για Σπουδές σε Γερμανικά Πανεπιστήμια (RO-DT) [5] το DSD I θεωρείται προϋπόθεση εισαγωγής γλώσσας για τα προπαρασκευαστικά κολέγια.

Δίπλωμα Γερμανικής Γλώσσας επιπέδου II[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λήψη του Διπλώματος Γερμανικής Γλώσσας Επιπέδου II (DSD II) είναι ανεξάρτητη από το εάν έχει ήδη αποκτηθεί DSD I. Οι επιμέρους ικανότητες της προφορικής επικοινωνίας, της γραπτής επικοινωνίας, της ακουστικής κατανόησης και της κατανόησης ανάγνωσης ελέγχονται εδώ σε επίπεδο B2/C1 μετά από αρκετά χρόνια σχολικής εκπαίδευσης. Η Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας υπολογίζει περίπου 800 έως 1.200 ώρες μαθημάτων γερμανικών, επίσης 45 λεπτών η καθεμία, μέχρι την απόκτηση του DSD II. [6] Το DSD II αναγνωρίζεται ως απαίτηση εισαγωγής γλώσσας για τα πανεπιστήμια σύμφωνα με τον Κανονισμό Πλαίσιο για Εξετάσεις Γερμανικής Γλώσσας για Σπουδές σε Γερμανικά Πανεπιστήμια (RO-DT) [7] . Τα πανεπιστήμια αναγνωρίζουν το DSD II ως προϋπόθεση εισαγωγής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές, εάν οι δεξιότητες που εμφανίζονται στο δίπλωμα DSD αντιστοιχούν στις απαιτήσεις σπουδών στο πανεπιστήμιο ή στο συγκεκριμένο μάθημα. Σε περίπτωση επιτυχίας της εξέτασης (με γλωσσικό επίπεδο Β2 ή ανώτερο), το πιστοποιητικό θα εκδοθεί και θα παραδοθεί στον εξεταζόμενο. [8]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]