Πρότυπο:Μη ελεύθερη σκηνή από ταινία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκηνή από ταινία
Copyrighted images
Η πιο πάνω εικόνα είναι παρμένη από τηλεοπτική ή διαδικτυακή εκπομπή ή κινηματογραφική ταινία και της οποίας τα πνευματικά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Πιστεύεται ότι σκηνές από τέτοια έργα μπορούν να παρουσιάζονται στην Βικιπαίδεια σε λήμματα για το ίδιο το έργο ή τον δημιουργό του ή τους συντελεστές του, σύμφωνα με την πρόβλεψη «εύλογης χρήσης» (fair use) του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και από το άρθρο 19 του N. 2121/93 για την συγκεκριμένη χρήση που έχει στα λήμματα αυτά. Χρήση διαφορετική από αυτή που μπορεί να θεωρηθεί «εύλογη», αντίθετη προς τα χρηστά ήθη και δεν δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό, πιθανότατα είναι παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Προς τον χρήστη που ανέβασε την εικόνα: Είναι επίσης απαραίτητο να αναφέρεται ο δημιουργός της εικόνας ή η πηγή της (σκηνοθέτης, τίτλος ταινίας). Άλλοι χρήστες μπορούν να ελέγξουν αν δικαιολογείται η χρήση της εικόνας σε συγκεκριμένο λήμμα, και αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο να την προτείνουν για διαγραφή. Δείτε τα κριτήρια εύλογης χρήσης. Η απλή εικονογράφηση λήμματος άσχετου με το έργο ή τον δημιουργό του, δεν αποτελούν "εύλογη χρήση".Εύλογη χρήσηΕύλογη χρήση υλικού που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, στο πλαίσιο συγκεκριμένου λήμματος και για συγκεκριμένο λόγο//el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF:%CE%9C%CE%B7_%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B7_%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%AE_%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1

Οδηγίες[επεξεργασία κώδικα]

Το πρότυπο χρησιμοποιείται μόνο σε εικόνες που είναι στιγμιότυπα κινηματογραφικής ταινίας, ή τηλεοπτικής ή διαδικτυακής εκπομπής. Δικαιολογείται ως εύλογη χρήση μόνο αν:

  • Γράψετε τον τίτλο της ταινίας ή της εκπομπής και τον σκηνοθέτη.
  • Η εικόνα περιλαμβάνει ολόκληρο το καρέ της ταινίας, δηλαδή δεν είναι κομμένη ή ξακρισμένη με σκοπό να φαίνεται μόνο ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεδομένου ότι χάριν εξαίρεσης περιλαμβάνεται στην Βικιπαίδεια, δεν υπάρχει λόγος για παραποίηση του έργου του σκηνοθέτη.
  • Η εικόνα χρησιμοποιείται μόνο σε λήμμα για την ταινία, τον σκηνοθέτη ή έναν από τους βασικότερους συντελεστές της ταινίας, και μόνο αν η συγκεκριμένη ταινία είναι μια από τις χαρακτηριστικές της δουλειάς τους.
  • Δεν υπάρχει άλλη εικόνα με τον ίδιο σκοπό στο λήμμα.