Πρόβλημα του έτους 2000

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηλεκτρονικός πίνακας στην École centrale της Ναντ προβάλλοντας λανθασμένα την ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 2000 ως 3 Ιανουαρίου 1900.

Το πρόβλημα του έτους 2000 ήταν ένα από τα γεγονότα που προκάλεσαν αναστάτωση στον τεχνολογικό τομέα. Είχε εκτιμηθεί πως στα συστήματα υπολογιστών θα υπάρξει πρόβλημα με την εμφάνιση ημερομηνιών από το 2000 και έπειτα. Το πρόβλημα είχε ήδη γνωστοποιηθεί από το 1995. Το λεγόμενο «πρόβλημα» ήταν ένας επικίνδυνος ιός ονόματι «Y2K» που ήταν ικανός να προκαλέσει παράλυση όλων των συστημάτων υπολογιστών και καταστροφή όλων των λογισμικών τους λόγω της αδυναμίας αλλαγής του έτους από το 99 στο 00, επειδή το έτος δεν θα άλλαζε σε 2000 αλλά θα γύριζε στο 1900. Το φαινόμενο αυτό ήταν να συμβεί τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου με την 1η Ιανουαρίου του 2000.

Η εμφάνιση του όρου Y2K και οι επιπτώσεις του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο για τον ιό Υ2Κ που χρησιμοποιήθηκε για την κυβερνητική ιστοσελίδα Y2K.gov, το 2000.
Τα παλαιά λογισμικά και τα αναβαθμισμένα λογισμικά είχαν την ημερομηνία σε δυο και μετέπειτα σε τέσσερα ψηφία αντίστοιχα.

Ο όρος Y2K γράφτηκε για πρώτη φορά το 1991 σε περιοδικά σχετικά με τους επαγγελματικούς υπολογιστές. Αρχικά αναφερόταν ως «πρόβλημα» των υπολογιστών επειδή οι ημερομηνίες που ήταν ενσωματωμένες στα λογισμικά των παλαιών υπολογιστών αναγράφονταν με δυο ψηφία, αντί για τέσσερα. Τέτοια συστήματα ακόμη είχαν μεγάλες οργανώσεις καθώς και κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Λόγω της τακτικής που ακολουθούσαν οι υπολογιστές παλαιάς τεχνολογίας, οδήγησε σε ένα τεράστιας διαστάσεως θέμα τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το λεγόμενο πια «παράσιτο» (bug) Y2K να γίνει επιζήμιο και να προκαλέσει τις εξής επιπτώσεις.

  • Παράλυση προσωπικών υπολογιστών
  • Επιπλοκές σε τραπεζικούς διακανονισμούς στα συστήματα ATM και όχι μόνο
  • Ραγδαία μείωση εσόδων σε επιχειρήσεις

Παράλυση προσωπικών υπολογιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους προσωπικούς υπολογιστές (PC) η ζημιά που μπορούσε να συμβεί εξαιτίας του ιού «Y2K» ήταν η καταστροφή προσωπικών δεδομένων αλλά ακόμη περισσότερη σημασία θα είχε και η καταστροφή ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών στις χώρες του εξωτερικού.

Επιπλοκές σε τραπεζικούς διακανονισμούς στα συστήματα ATM και όχι μόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998 στις Η.Π.Α. σύμφωνα με άρθρο της Chronicle News Service σχετικός κλάδος της Αμερικάνικης κυβερνήσεως ζήτησε το κλείσιμο όλων των τραπεζών κατά την αλλαγή του έτους από το 1999 έως το 2000. Ο αριθμός αυτών των τραπεζών ήταν 700 στον αριθμό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους όσες τράπεζες ήταν εγγεγραμμένες στην Ομοσπονδία Καταθέσεων είχαν μπει σε πρόγραμμα ελέγχου ενώ παράλληλα η ίδια είχε βάλει στα σχέδια κάποιες ιδέες για την μείωση της επίδρασης του ιού. Υπήρχαν και κάποιες πιθανότητες για εξουδετέρωση του, αλλά πόσο μάλλον οι έρευνες έδειχναν την μείωση της δράσης του ιού. Πάντως, οι πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να προξενηθούν ήταν η άρνηση αποδοχής της πιστωτικής κάρτας, τα προβλήματα υπολογισμού τόκων και η δυσκολία τραπεζικών συναλλαγών.

Ραγδαία μείωση εσόδων σε επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επιπτώσεις για τον κύκλο των επιχειρήσεων (είτε είναι μικρών, μικρομεσαίων ή και μεγάλων) ήταν οι δυσκολίες της συνεργασίας μεταξύ προμηθευτών για την ασφαλή παράδοση υλικού, δίνοντας συνέχεια στο πρόβλημα με την αδυναμία πώλησης του.