Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α΄ κατηγορίας Αθηνών-Πειραιώς ανδρών 1963-64

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α' κατηγορίας ανδρών 1963-64 (αλλιώς πρωτάθλημα μπάσκετ "Κέντρου") διεξήχθη από τα μέσα Μαΐου[1] έως τις αρχές Οκτωβρίου του 1964[2] με τη συμμετοχή 10 συλλόγων, ήτοι των Α.Ο. Παγκρατίου, Πανιωνίου, ΧΑΝ Νίκαιας, Ιωνικού Νικαίας, Αμύντα, Α.Ο. Ζωγράφου, Τυφώνα, Νήαρ Ηστ, Εθνικού Γ.Σ. και Εσπέρου Καλλιθέας. Η σύνθεση της κατηγορίας προέκυψε ως εξής: Από την τελική κατάταξη της Α΄κατηγορίας "Κέντρου" 1962-63 (12 ομάδων) προκρίθηκαν οι έξι σύλλογοι που κατέλαβαν τις θέσεις 7η-12η (καθώς οι έξι πρώτοι συμμετείχαν στην Α΄ Εθνική 1963-64). Τέσσερις ακόμη σύλλογοι (Τυφών, Έσπερος Καλλιθέας, Α.Ο. Ζωγράφου και ΧΑΝ Νίκαιας) προωθήθηκαν από τη Β΄ κατηγορία "Κέντρου" 1962-63.

Οι δυο πρώτες ομάδες, ήτοι ο Πανιώνιος[3] ως πρωταθλητής και το Παγκράτι[4] σαν δεύτερο κέρδισαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο Πανεπαρχιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών που διοργανώθηκε εν συνεχεία, στο οποίο έλαβαν μέρος οι πρωταθλητές των κυριώτερων Ενώσεων της χώρας. Τελικά, ο Α.Ο. Παγκρατίου πέτυχε την άνοδό του στην Α΄Εθνική, μαζί με τον ΠΑΟΚ. Από την Α΄ Κατηγορία Αθηνών υποβιβάστηκαν δε, ο Τυφώνας με τον Έσπερο.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηλεκτρονικό αρχείο της εφημερίδας "Έθνος"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", φύλλο της Πέμπτης 7 Μαΐου του 1964, σελ. 6, "Αρχίζει απόψε το πρωτάθλημα μπάσκετ Kέντρου"[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", της 1 Οκτωβρίου 1964, σελ. 4: "Με 4 κρισίμους αγώνας σήμερον συνεχίζεται το πρωτάθλημα"
  3. "Πρωταθλητής Κέντρου στο μπάσκετ ο Πανιώνιος"[νεκρός σύνδεσμος]
  4. "Ο Πανιώνιος 77-65 νικητής του Αμύντα"[νεκρός σύνδεσμος]