Πρωτάθλημα Φόρμουλα 3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πρωτάθλημα Φόρμουλα 3 είναι ένα διεθνές πρωτάθλημα μονοθέσιων αγώνων τρίτης κατηγορίας και διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτων (FIA). Το πρωτάθλημα ξεκίνησε το 2019 ως τροφοδοτική σειρά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 της FIA και Πρωταθλήματα Φόρμουλα 2 της FIA .Ήταν το αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης μεταξύ δύο πρωταθλημάτων μηχανοκίνητου αθηλητισμού τρίτης κατηγορίας, της σειράς GP3 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FIA Formula 3 όπως ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου 2018.

Πρωτάθλημα Φόρμουλα 3
ΚατηγορίαΜηχανοκίνητα
ΧώραΔιεθνής
Εναρκτήρια περίοδοςΠρωτάθλημα FIA Formula 3 2019
Προμηθευτές κινητήρωνMecachrome
Προμηθευτές ΣασίDallara
Πρωταθλητής οδηγών Βίκτωρ Μαρτίν
Πρωταθλητής οδηγών Prema Racing
Επίσημη ιστοσελίδαfiaformula3.com
2023 FIA Formula 3 Championship

Προέλευση και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Μαρτίου 2017 ανακοινώθηκε ότι η Σειρά GP3 θα συγχωνευόταν με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FIA Formula 3 της FIA και της DMSB και ως εκ τούτου, και τα δύο σώματα θα συγχωνεύσουν και τις δύο τριτοβάθμιες σειρές αγώνων μονοθέσιου ανοιχτού τροχού, τη σειρά GP3 και τη FIA Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Formula 3 αντίστοιχα, με σχέδια να κάνει ντεμπούτο το 2019. Την 1η Σεπτεμβρίου 2017 η επιτροπή συγχώνευσης ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού επελέγη για να αναπτύξει το όνομα, το λογότυπο και την ταυτότητα της νέας σειράς. Η ημερομηνία αποκάλυψης για τη νέα σειρά ήταν στις 10 Μαρτίου 2018 στα κεντρικά γραφεία της FIA στο Παρίσι, Γαλλία. Διευθύνων Σύμβουλος της σειράς GP3 Bruno Michelανακοίνωσε ότι το νέο όργανο επιβολής κυρώσεων θα τιμωρηθεί από τη FIA από τη σεζόν 2019 και έτσι θα γίνει το μοναδικό υποστηρικτικό Σαββατοκύριακο Grand Prix της Formula 1 κυρίως στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της FIA Jean Todt ανακοίνωσε στη συνέχεια τον νέο τίτλο και το λογότυπο του Πρωταθλήματος FIA Formula 3 αργότερα τον Οκτώβριο του 2018.

Αγωνιστικό Σαββατοκύριακο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιτ στοπ είναι προαιρετικά εάν υπάρχει ένα γεγονός ανωτέρας βίας όπως αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, τρύπημα ελαστικού, ζημιά στο μπροστινό ή πίσω φτερό ή άλλα.

Την Παρασκευή, υπάρχει μία δωρεάν προπόνηση 45 λεπτών και μία προκριματική συνεδρία 30 λεπτών.

Το Σάββατο θα διεξαχθεί ένας Αγώνας Σπριντ και θα αποτελείται από 40 λεπτά + έναν γύρο. Το αρχικό πλέγμα θα καθοριστεί με την αντιστροφή των 12 πρώτων από τα Προκριματικά της Παρασκευής.

Την Κυριακή, ο Αγώνας Χαρακτηριστικών θα διεξαχθεί ενόψει του Grand Prix της Formula 1 και θα αποτελείται από 45 λεπτά + έναν γύρο.


Σύστημα βαθμολόγησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Αγώνες σπρίντ, η βαθμολογία είναι αυτή:

1ος: 10

2ος: 9

3ος: 8

4ος: 7

5ος: 6

6ος: 5

7ος: 4

8ος: 3

9ος: 2

10ος: 1

Στους Κύριους αγώνες, η βαθμολογία είναι αυτή:

1ος :25

2ος: 18

3ος: 15

4ος: 12

5ος: 10

6ος: 8

7ος: 6

8ος: 4

9ος: 2

10ος: 1

Ο οδηγός που προκρίθηκε στην pole position για τον αγώνα Feature κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου της Παρασκευής λαμβάνει επιπλέον 2 βαθμούς.

Σε κάθε αγώνα, ένας βαθμός θα απονέμεται στον οδηγό που θα πετύχει τον ταχύτερο χρόνο γύρου, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται στις 10 πρώτες θέσεις της τελικής κατάταξης του αγώνα.

Ο μέγιστος αριθμός πόντων που μπορεί να σημειώσει ένας οδηγός σε κάθε γύρο θα είναι 38.

Ένα σύστημα αντίστροφης μέτρησης χρησιμοποιείται για τον καθορισμό θέσεων οδηγών με ίσους βαθμούς στο πρωτάθλημα με τον οδηγό με τις περισσότερες νίκες να κατατάσσεται υψηλότερα από αυτούς με ίσα σύνολα πόντων. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει ισοπαλία, οι περισσότεροι τερματισμοί στη δεύτερη θέση, τότε οι περισσότεροι τερματισμοί τρίτης θέσης, κ.λπ., χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό των ισόβαθμων οδηγών. Αυτό το σύστημα αντίστροφης μέτρησης εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια του πρωταθλήματος.

Αυτοκίνητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μονοθέσιο του Πρωταθλήματος FIA Formula 3 χρησιμοποιείται από όλες τις ομάδες και διαθέτει μονοκόκ σασί Dallara από ανθρακονήματα που τροφοδοτείται από κινητήρα άμεσου ψεκασμού Mecachrome με ατμοσφαιρικό κινητήρα V6 και ελαστικά Pirelli με στεγνό πέλμα και βροχή.Ενώ προορίζεται ως μια συγκριτικά χαμηλού κόστους σειρά ανάπτυξης, το απόλυτο κόστος του να ανταγωνίζεται το πρωτάθλημα είναι πολύ πέρα από τα προσωπικά οικονομικά μέσα των περισσότερων ατόμων.

Κόστος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ προορίζεται ως μια συγκριτικά χαμηλού κόστους σειρά ανάπτυξης, το απόλυτο κόστος του να ανταγωνίζεται το πρωτάθλημα είναι πολύ πέρα από τα προσωπικά οικονομικά μέσα των περισσότερων ατόμων.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το κόστος συμμετοχής στο πρωτάθλημα FIA Formula 3 είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια USD ανά σεζόν. Αυτό είναι περίπου το μισό του κόστους συμμετοχής στο πρωτάθλημα F2. Συνήθως, τα περισσότερα από αυτά τα έξοδα πρέπει να πληρωθούν από τον οδηγό, μέσω προσωπικής χορηγίας ή προσωπικής ή οικογενειακής περιουσίας.

Μια σειρά από μέτρα ελέγχου κόστους εισήχθησαν από τη FIA για τη σεζόν 2021.

Σεζόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εναρκτήρια σεζόν του Πρωταθλήματος FIA Formula 3 αποτελούνταν από 16 αγώνες που διεξήχθησαν σε οκτώ γύρους σε ευρωπαϊκές πίστες, ξεκινώντας στις 11 Μαΐου στο Circuit de Barcelona-Catalunya και ολοκληρώνοντας στις 29 Σεπτεμβρίου στο Sochi Autodrom . Το 2019 σηματοδότησε το ντεμπούτο του νέου πλαισίου Dallara F3 2019 , που τροφοδοτείται από έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα V6 3,4 L που αναπτύχθηκε από τη Mecachrome , τον ίδιο κινητήρα που χρησιμοποιήθηκε στον προκάτοχο της σειράς GP3 του αυτοκινήτου, το Dallara GP3/16 . Αυτό σηματοδότησε επίσης το ντεμπούτο του HALLO ασφαλείας, αμάξωμα που είχε εισαχθεί στη Formula 1 και τη Formula 2 το 2018 .[1]

Η Prema Racing κέρδισε το πρωτάθλημα των ομάδων, σημειώνοντας πάνω από διπλάσιο βαθμό από τους επιλαχόντες Hitech Grand Prix και επεκτείνοντας το σερί τους σε επτά διαδοχικά πρωταθλήματα ομάδων από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της FIA Formula 3 . Οι τρεις οδηγοί της Prema Racing τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα οδηγών. Ο Robert Shwartzman τελείωσε τη σεζόν ως πρωταθλητής, έχοντας κερδίσει τρεις νίκες σε αγώνες συμπεριλαμβανομένου του πρώτου αγώνα στη Βαρκελώνη. Ο Μάρκους Άρμστρονγκ τερμάτισε δεύτερος με τον Τζεχάν Νταρουβάλα στην τρίτη θέση.

2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα του 2020 επρόκειτο να ξεκινήσει στη διεθνή πίστα του Μπαχρέιν στις 21 Μαρτίου, με το Circuit Paul Ricard να αποσύρεται από το ημερολόγιο υπέρ του Circuit Zandvoort . Ωστόσο, οι τρεις πρώτοι γύροι του πρωταθλήματος αναβλήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19 . Ένα αναθεωρημένο ημερολόγιο δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, αποτελούμενο από 18 αγώνες σε εννέα γύρους που διεξήχθησαν παράλληλα με τους πρώτους εννέα αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Formula 1 . Η σεζόν ξεκίνησε στο Red Bull Ring στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στο Mugello Circuit στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η Prema Racing εξασφάλισε το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα ομάδων με τρεις αγώνες να απομένουν. Ο οδηγός της Prema Oscar Piastri ολοκλήρωσε τη σεζόν ως πρωταθλητής, εξασφαλίζοντας τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα. Τερμάτισε τρεις βαθμούς μπροστά από τον οδηγό του Grand Prix ART Théo Pourchaire , με τον Logan Sargeant της Prema στην τρίτη θέση.

2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μέτρο μείωσης του κόστους, το ημερολόγιο του πρωταθλήματος του 2021 μειώθηκε σε επτά γύρους με κάθε γύρο να αποτελείται από τρεις αγώνες, με είκοσι έναν αγώνες συνολικά, σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στο Πρωτάθλημα FIA Formula 2 2021 . Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στις πίστες: Πίστα του Σίλβερστόουν , Autodromo Nazionale di Monza και Mugello Circuit αποσύρθηκαν από το ημερολόγιο. Στο Circuit Paul Ricard και στο Circuit Zandvoort επέστρεψαν, αφού ακυρώθηκαν το 2020. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 8 Μαΐου στο Circuit de Barcelona-Catalunya . Η σεζόν προοριζόταν αρχικά να ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου στο Circuit of the Americas , ωστόσο αυτό ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε με έναν γύρο στο Sochi Autodrom, που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το πρωτάθλημα οδηγών κέρδισε ο Dennis Hauger της Prema Racing , ο οποίος κέρδισε τέσσερις νίκες σε αγώνες και διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλήματος με δύο αγώνες να απομένουν. Οι οδηγοί της Trident Jack Doohan και Clément Novalak τερμάτισαν δεύτεροι και τρίτοι αντίστοιχα. Η Trident τερμάτισε το σερί νικών πρωταθλημάτων των ομάδων της Prema Racing, διεκδικώντας τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα με διαφορά τεσσάρων πόντων.

2022[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά επέστρεψε στη δράση πριν από το 2021 με δύο αγώνες ανά τριήμερο, και περιλάμβανε εννέα γύρους. Οι γύροι στο Silverstone και τη Monza επέστρεψαν στο ημερολόγιο, ενώ οι γύροι στο Circuit Paul Ricard και στο Sochi Autodrome αφαιρέθηκαν. Το ημερολόγιο περιελάμβανε δύο νέους χώρους, με το Μπαχρέιν και το Imola Circuit να φιλοξενούν αγώνες για πρώτη φορά. Η μορφή βαθμολογίας άλλαξε επίσης, μειώνοντας τον αριθμό των πόντων που προσφέρονται για αγώνες σπριντ, ταχύτερους γύρους και pole positions. Η πρώτη αλλαγή ομάδας της σειράς έγινε το 2022. Η HWA Racelab αποχώρησε από το πρωτάθλημα και αντικαταστάθηκε από τη Van Amersfoort Racing . Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στο Μπαχρέιν στις 19 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στη Μόντσα στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο οδηγός της ART Grand Prix Victor Martins κέρδισε το πρωτάθλημα οδηγών στον τελικό αγώνα, πριν από τον οποίο υπήρχαν έξι οδηγοί μαθηματικά στη διεκδίκηση του τίτλου. Δεύτερος ήταν ο Zane Maloney της Trident , ακολουθούμενος από τον οδηγό της Prema Racing, Oliver Bearman . Η Prema Racing ανέκτησε το πρωτάθλημα των ομάδων μπροστά από τη δεύτερη Trident.

Πρωταθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρόμπερτ Σβάρτζμαν, 2019 Όσκαρ Πιάστρι, 2020 Ντένις Χάουγκερ, 2021 Βίκτωρ Μαρτίν, 2022

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Formula 3 Official Site