Πρωθυπουργός του Μοντσερράτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πρωθυπουργός του Μοντσερράτ είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μοντσερράτ, ενός νησιού στην Καραϊβική, το οποίο αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως αποτέλεσμα, ο αρχηγός του κράτους στο νησί είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β', η οποία είναι ο αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπείται από τον Κυβερνήτη.

Σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Ίστον Τέιλορ-Φάρελ του Κινήματος για Αλλαγή και Ευημερία. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Κυβερνήτη μεταξύ των μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από εννέα αιρετά μέλη.

Στις 13 Οκτωβρίου 2010, η βασίλισσα ενέκρινε το Σύνταγμα του Μοντσερράτ με τη Διαταγή του 2010. Έτσι αντικαταστάθηκε το αξίωμα του Επικεφαλής υπουργού (Chief Minister), με εκείνο του Πρωθυπουργού (Premier). Πρώτος πρωθυπουργός ήταν ο Ρούμπεν Μιντ, που ήταν και ο τελευταίος επικεφαλής υπουργός.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αντικατέστησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο και αποτελείται από τον Πρωθυπουργό, τον Εισαγγελέα, τον Δημοσιονομικό Γραμματέα και άλλους τρεις υπουργούς. Ένα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκτός από την Premier πρέπει να ορισθεί αναπληρωτής του.

Κατάλογος πρωθυπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα (Γέννηση–Θάνατος) Διάρκεια θητείας
Εκλογική Εντολή
Κόμμα
1 Εξοχότατος
Ρούμπεν Μιντ

(1954–)
13 Οκτωβρίου 2010 12 Σεπτεμβρίου 2014 Κίνημα για την Αλλαγή και Ευημερία
2009
2 Εξοχότατος
Ντόναλντσον Ρόμιο

(1962–)
12 Σεπτεμβρίου 2014 19 Νοεμβρίου 2019 Δημοκρατικό Κίνημα του Λαού
2014
3 Εντιμότατος
Ιστον Τέιλορ-Φάρελ

(19??–)
19 Νοεμβρίου
2019
Σημερινός MCAP
2019

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]