Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προϊστάμενος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προϊστάμενος είναι τίτλος ιεραρχίας/διοικητικής θέσης που βασίζεται κυρίως στην επίβλεψη, ή και την εξουσία, επί των υπαλλήλων ενός συγκεκριμένου τμήματος σε έναν χώρο εργασίας.[1]

Ένας υπάλληλος είναι προϊστάμενος εάν αναφέρεται στο επίσημο οργανόγραμμα μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Επίσης έχει την εξουσία εάν δύναται να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες (σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας του Οντάριο):

  • Δώσει οδηγίες ή/και εντολές στους υφισταμένους
  • Να θεωρούνται υπεύθυνοι για την εργασία και τις ενέργειες άλλων εργαζομένων

Εάν ένας υπάλληλος δεν μπορεί να κάνει τα παραπάνω, νόμιμα, πιθανότατα δεν είναι προϊστάμενος, αλλά σε κάποια άλλη κατηγορία, όπως επικεφαλής ομάδας εργασίας ή επικεφαλής. Ο προϊστάμενος είναι πρώτα και κύρια επόπτης του οποίου η κύρια ευθύνη είναι να διασφαλίσει ότι μια ομάδα εργαζομένων θα λάβει την ποσότητα παραγωγής που τους έχει ανατεθεί εντός αποδεκτών επιπέδων ποιότητας, κόστους και ασφάλειας.

Ένας προϊστάμενος μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία πρόσληψης ως μέρος της συνέντευξης και της αξιολόγησης των υποψηφίων, αλλά η πραγματική αρχή πρόσληψης βρίσκεται στα χέρια του Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού. Ο προϊστάμενος μπορεί να συστήσει στη διοίκηση την απόλυση ενός συγκεκριμένου υπαλλήλου.

  1. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2015.  Who is a Supervisor under the Occupational Health and Safety Act? (2015) Ontario Ministry of Labour. Retrieved Feb 23, 2015.