Προτομή αλόγου (Μουσείο Ακρόπολης αρ. 697)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προτομή αλόγου
011MA Horse.jpg
Αγέρωχο άλογο χωρίς ιππέα
ΟνομασίαΠροτομή αλόγου
Έτος δημιουργίαςπριν των Περσικών
πολέμων
Διαστάσεις113 εκ.
ΜουσείοΜουσείο της
Ακρόπολης
Αριθμός καταλόγου697
Map
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Προτομή αλόγου που εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης με αριθμό ευρετηρίου 697 είναι αριστουργηματικό έργο αρχαίας γλυπτικής τέχνης. Βρέθηκε το 1887 ανατολικά του Ερεχθείου στην Ακρόπολη κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πάρου. Το σώμα του αλόγου έχει διχοτομηθεί, και το μισό λείπει. Η χαίτη ήταν ζωγραφισμένη κόκκινη, καθώς και το εσωτερικό του στόματος. Τα μάτια ήταν μελανά. Το άλογο παριστάνεται αγέρωχο να λακτίζει το έδαφος με την δεξιά μπροστινή οπλή. Ανασηκώνει το κεφάλι και το στρέφει προς τα δεξιά επάνω από τον ώμο του. Η χαίτη του αλόγου είναι χαραγμένη με λεπτές γραμμές.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν ίχνη καβαλάρη, ή χαλιναριού επάνω του, γι' αυτό υποθέτουμε ότι ο ιππέας του έστεκε εμπρός του κρατώντας το χαλινάρι, έτοιμος να του το φορέσει. Παρόμοιες παραστάσεις βρίσκουμε στο αέτωμα του Παρθενώνα.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βάση του αλόγου είναι αρχαϊκού τύπου. Η καλλιτεχνική απόδοση του αλόγου είναι εξελιγμένη. Τα μάτια είναι λεπτομερώς επεξεργασμένα και η όλη απόδοση τέλεια. Είναι έργο της εποχής πριν των περσικών πολέμων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]