Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσύμφωνο Λονδίνου (1878)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το λεγόμενο Προσύμφωνο Λονδίνου (1878) ήταν ένα Αγγλορωσικό προσύμφωνο – συνομολόγηση που αφενός μεν, αποκλιμάκωσε την ένταση που είχε δημιουργήσει η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με πρόδηλο τον κίνδυνο ενός αγγλορωσικού πολέμου που επαπειλούταν, και αφετέρου άνοιξε τον δρόμο για την σύγκληση του Συνεδρίου του Βερολίνου.

Με την επιστροφή από την Αγία Πετρούπολη του Ρώσου πρέσβη κόμη Πέτρου Σουβάλωφ στο Λονδίνο, μετά και από παρέμβαση του καγκελάριου της Γερμανικής Αυτοκρατορίας Βίσμαρκ ξεκίνησαν άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Αγγλικής κυβέρνησης για τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων της Βουλγαρίας όπως είχαν καθορισθεί αυτά στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Το προσύμφωνο αυτό ολοκληρώθηκε τελικά με συνομολόγηση στις 18 Μαΐου / 31 Μαΐου (π.ημερ. /ν.ημερ.) (1878) μεταξύ Σώλσμπερυ και Σουβάλωφ. Σύμφωνα με αυτό έγινε αποδεκτή η τροποποίηση των βουλγαρικών συνόρων από μεν προς Νότο απομάκρυνση αυτών από του Αιγαίου και η διαίρεση της Βουλγαρίας σε δύο τμήματα, το μεν βόρειο με πλήρη πολιτική αυτονομία με ανεξάρτητη κυβέρνηση, ενώ το νότιο που αφορούσε την Ανατολική Ρωμυλία με απλή διοικητική αυτονομία.

Κατόπιν της συνομολόγησης αυτής άνοιξε ο δρόμος για σύγκληση ευρωπαϊκού συνεδρίου στο Βερολίνο όπου έκλινε και το κέντρο βαρύτητας κατόπιν των μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων συνεννοήσεων όπου και ορίσθηκε για τις 1 Ιουνίου / 13 Ιουνίου (π.ημερ / ν.ημε.).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμ. Ζ΄, σελ. 124