Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστατίτιδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προστατίτιδα
Φωτογραφία ιστού του προστάτη στο μικροσκόπιο. Αριστερά η φυσιολογική εικόνα του αδένα (χωρίς φλεγμονή). Η φλεγμονή διακρίνεται δεξιά.
ΕιδικότηταΟυρολογία
Ταξινόμηση
ICD-10N41
ICD-9601
DiseasesDB10801
MedlinePlus000524
eMedicineemerg/488
MeSHD011472

Με τον όρο προστατίτιδα είναι γνωστή η φλεγμονή του προστάτη, η οποία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία μπορεί να εμφανισθεί με έντονα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, δυσουρία ως κι επίσχεση ούρων. Η χρόνια προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από πιο ήπια συμπτώματα, όπως πόνο στο περίνεο ή σε κάποιον όρχι, συχνουρία και άλλα. Η χρόνια προστατίτιδα χωρίζεται σε βακτηρική και μη βακτηριακή. Όλες οι μορφές προστατίτιδας επηρεάζουν το σπέρμα και κατ' επέκταση τη γονιμότητα , γι' αυτό και ο νεαρός άνδρας θα πρέπει από την αναπαραγωγική ηλικία να εξετάζεται από ουρολόγο.

Στους όρχεις παράγεται το σπέρμα, το οποίο και κατά την εκσπερμάτωση διελαύνει την προστατική ουρήθρα κι εξέρχεται στο επίπεδο του σπερματικού λοφιδίου. Εκεί ο προστάτης αδένας εμπλουτίζει το σπέρμα με διάφορες ουσίες, οι οποίες και το καθιστούν γόνιμο. Όταν λοιπόν υπάρχει προστατίτιδα είναι σχεδόν σίγουρο πως θα συνυπάρχει ανδρική υπογονιμότητα.