Προσβάσιμη μπανιέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι προσβάσιμες μπανιέρες είναι μπανιέρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή αναπηρίες και από ηλικιωμένους. Η μπανιέρα μπορεί να γίνει πιο προσβάσιμη με την προσθήκη ράβδων ή χειρολαβών ή με τη χρήση ανελκυστήρα που χαμηλώνει και ανεβάζει το άτομο στο επίπεδο της μπανιέρας.[1] Άλλα στοιχεία σχεδιασμού για προσβασιμότητα μπορεί να είναι ενσωματωμένοι πάγκοι μεταφοράς[2] ή, πιο πρόσφατα, υπερυψωμένα κρεβάτια και συρόμενες πόρτες για να επιτρέπεται η μεταφορά του ατόμου σε καθιστή θέση.[3]

Πολλές προσβάσιμες μπανιέρες είναι διαθέσιμες με χαρακτηριστικά υδροθεραπείας ή υδρομασάζ, με εσωτερικές χειρολαβές, αντιολισθητικά δάπεδα και καθίσματα και φορητές ντουσιέρες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να στερεωθούν στον τοίχο για να κάνει κάποιος ντους όρθιος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Accessible housing by design—Bathrooms». Canada Mortgage and Housing Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010. 
  2. «Bathtubs». AARP.org. 1 Φεβρουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010. 
  3. «A Tub You Can Really Get Into». British Columbia Institute of Technology. 2 Δεκεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010.