Προπατορικό αμάρτημα (Μαζολίνο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Προπατορικό αμάρτημα του Μαζολίνο

Το Προπατορικό αμάρτημα (στα ιταλικά: La Tentazione di Adamo ed Eva ή Peccato originale) είναι νωπογραφία του Μαζολίνο, στο Παρεκκλήσι Μπρανκάτσι, στην Εκκλησία Σάντα Μαρία Ντελ Κάρμινε, στη Φλωρεντία.

Βρίσκεται στο δεξιό μέρος του παρεκκλησιού ακριβώς απέναντι από την Εκδίωξη από τον Παράδεισο, του Μαζάτσο. Έχει 2,60μ. ύψος και 88 εκ. πλάτος και χρονολογείται το 1424 -1425. Στη διάρκεια των αιώνων υπέστη αλλοιώσεις: το 1642 πάνω στα σώματα του Αδάμ και της Εύας ζωγραφίστηκαν φύλλα συκιάς ενώ από τη πυρκαγιά του 1771, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της εκκλησίας, καλύφθηκε με κάπνα. Τελικά μετά τις εργασίες αποκατάστασης, το διάστημα 1983 -1990, αποκαλύφθηκε η νωπογραφία με τα αρχικά της χρώματα.

Θέση της νωπογραφίας του Μαζολίνο στο Παρεκκλήσι Μπρανκάτσι

Στο έργο του Μαζολίνο ο Αδάμ και η Εύα απεικονίζονται όρθιοι και γυμνοί στραμμένοι ο ένας προς τον άλλον. Η Εύα στο ένα χέρι έχει τον απαγορευμένο καρπό και ετοιμάζεται να τον φάει ενώ με το άλλο κρατά το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, από το οποίο κρέμεται το φίδι, που είναι ζωγραφισμένο με γυναικείο κεφάλι. Το σκούρο φόντο τονίζει την πλαστικότητα των σωμάτων ενώ η προσπάθεια να αποδοθούν με ακρίβεια τα ανατομικά χαρακτηριστικά των σωμάτων θυμίζει τα αρχαία αγάλματα. Οι κινήσεις των σωμάτων χαρακτηρίζονται από αρμονία και τα πρόσωπα των προπατόρων έχουν μια ήρεμη έκφραση σε αντίθεση με την Εκδίωξη από τον Παράδεισο, του Μαζάτσο. Με το διαφορετικό τρόπο αποτύπωσης των προσώπων και των σωμάτων στα δύο έργα παρουσιάζεται η κατάσταση στην οποία ήταν οι άνθρωποι πριν και μετά το προπατορικό αμάρτημα αντίστοιχα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John T. Spike, Masaccio, Rizzoli libri illustrati, Milano 2002
  • Mario Carniani, La Cappella Brancacci a Santa Maria del Carmine, in AA.VV., Cappelle del Rinascimento a Firenze, Editrice Giusti, Firenze 1998.
  • Pierluigi De Vecchi ed Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 2, Bompiani, Milano 1999.