Προγραμματισμός βιντεοπαιχνιδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προγραμματισμός το ηλεκτρονικού παιχνιδιού Flight Gear

Ο Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών, ένα υποσύνολο της ανάπτυξης παιχνιδιών, είναι η ανάπτυξη λογισμικού των βιντεοπαιχνιδιών. Ο προγραμματισμός παιχνιδιών απαιτεί ουσιώδεις ικανότητες στη μηχανική λογισμικού καθώς και εξειδίκευση σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τομείς, που επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό για να δημιουργηθεί : προσομοίωση, γραφικά υπολογιστή, τεχνητή νοημοσύνη, φυσική, προγραμματισμό ήχου και εισαγωγή. Για μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια πολλών παικτών, χρησιμοποιούνται συχνά επιπρόσθετοι τομείς, όπως ο προγραμματισμός δικτύου και προγραμματισμό βάσεων δεδομένων. Αν και συχνά ασχολούνται οι επαγγελματίες προγραμματιστές παιχνιδιών, πολλοί αρχάριοι μπορούν να προγραμματίσουν παιχνίδια ως χόμπι.

Διαδικασία ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαγγελματική ανάπτυξη παιχνιδιών συνήθως ξεκινά με το σχεδιασμό παιχνιδιών, η οποία έχει πολλές πιθανές καταβολές. Ενίοτε η διαδικασία ανάπτυξης παιχνιδιών ξεκινά χωρίς σαφή σχεδιασμό, αλλά ως μια σειρά πειραμάτων. Για παράδειγμα, ο σχεδιαστής παιχνιδιών Will Wright ξεκίνησε την ανάπτυξη του The Sims παίρνοντας προγραμματιστές να πειραματιστούν με πολλές ιδέες.

Πρωτότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προγραμματιστές συχνά απαιτείται να παραγάγουν πρωτότυπες ιδέες και χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Ένα μεγάλο μέρος των πρωτοτύπων μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της προ-παραγωγής, πριν ολοκληρωθεί το έγγραφο σχεδίασης, και μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό των χαρακτηριστικών που ο σχεδιαστής ορίζει.

Τα πρωτότυπα αναπτύσσονται γρήγορα με ελάχιστο χρόνο για αρχικό σχεδιασμό και ως επί το πλείστον λειτουργούν ως απόδειξη της ιδέας ή για να δοκιμάσουν ιδέες. Δεν αναμένεται να λειτουργούν άψογα, αλλά αναπτύσσονται για να δοκιμάσουν νέες και μερικές φορές εξωτικές ιδέες.

Ανάπτυξη παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η κύρια δουλειά του προγραμματιστή δεν είναι να σχεδιάσει το παιχνίδι, συχνά συμβάλλουν και άλλοι στον σχεδιασμό, όπως οι σχεδιαστές. Ο σχεδιαστής παιχνιδιών θα ζητήσει πληροφορίες τόσο από τον παραγωγό όσο και από τον καλλιτέχνη και τον προγραμματιστή για ιδέες και στρατηγικές για τον σχεδιασμό του παιχνιδιού. Συχνά συμβάλλουν άτομα, όπως οι κειμενογράφοι, άλλοι προγραμματιστές και καλλιτέχνες. Οι προγραμματιστές συχνά ακολουθούν το έγγραφο σχεδιασμού του παιχνιδιού. Καθώς η ανάπτυξη του παιχνιδιού συνεχίζεται, το έγγραφο σχεδίασης αλλάζει όσο ανακαλύπτονται νέες δυνατότητες και περιορισμοί στον προγραμματισμό.

Μερικά δημοφιλή στους gamers και δωρεάν προγράμματα προγραμματισμού ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι το GameMaker, το ΑGS και το Unity. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]