Πραξινοσκόπιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πραξινοσκόπιο είναι μια συσκευή που εφευρέθηκε το 1877 από τον Γάλλο εφευρέτη Εμίλ Ρενώ και αποτελεί βελτίωση του ζωοτροπίου. Η συσκευή χρησιμοποιεί μια σειρά από εικόνες εγγεγραμμένες σε λωρίδες και τοποθετημένες σε έναν κυλινδρικό τροχό με καθρέφτες που περιστρέφεται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της κίνησης όταν ο θεατής κοιτάζει μέσα από τις σχισμές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφεύρεση του πραξινοσκόπιου ακολουθεί την ανάπτυξη του ζωοτροπίου και άλλων προγενέστερων μορφών κινούμενων εικόνων. Ο Ρενώ παρουσίασε το πραξινοσκόπιο στο κοινό το 1877 και είχε σημαντική επιτυχία, καθώς προσέφερε πιο ζωντανές και λιγότερο παραμορφωμένες εικόνες σε σύγκριση με το ζωοτρόπιο.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο εσωτερικό του πραξινοσκόπιου, οι καθρέφτες τοποθετούνται σε κυκλική διάταξη και αντανακλούν τις εικόνες που βρίσκονται στην εξωτερική περιφέρεια του τροχού. Καθώς ο τροχός περιστρέφεται, οι εικόνες που αντανακλώνται στους καθρέφτες φαίνονται να κινούνται.

Σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πραξινοσκόπιο θεωρείται σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των οπτικών παιχνιδιών και στην ιστορία του κινηματογράφου. Παρόλο που σήμερα έχει αντικατασταθεί από πιο σύγχρονες τεχνολογίες, η συσκευή αναγνωρίζεται ως πρόδρομος των σύγχρονων μεθόδων προβολής κινούμενων εικόνων.