Πρέμυσλ Γ΄ της Οπάβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρέμυσλ Γ΄ της Οπάβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Θάνατος17  Φεβρουαρίου 1493
Τόπος ταφήςΜέντλινγκ
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΓιαγκελόνιο Πανεπιστήμιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταcanon
provost
Οικογένεια
ΓονείςΓουλιέλμος της Οπάβα
ΑδέλφιαΑικατερίνη της Οπάβα
Άννα της Οπάβα
Φρειδερίκος της Οπάβα
Wenzel III.
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών

Ο Πρέμυσλ/Πρζέμκο Γ΄, τσεχ. Přemysl III (π. 1450 - 17 Φεβρουαρίου 1493) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν τιτουλάριος δούκας της Οπάβα. Έγινε μέλος τού Συλλόγου τού καθεδρικού στις πόλεις Βρόκλαβ, Ολομόουτς & Βιέννη και κοσμήτωρ τού Συλλόγου τού καθεδρικού τού Αγ. Όθμαρ στο Μέντλινκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος τού Γουλιέλμου δούκα τού 1/3 της Οπάβα & δούκα τού Μύνστερμπερκ και της Σαλώμης των Τσαστολοβίτσε, κόρης τού Πούτα Γ΄ δούκα τού Μύνστερμπερκ.

Το 1452 απεβίωσε ο Γουλιέλμος και ο αδελφός του Ερνέστος δούκας τού 1/3 της Οπάβα ανέλαβε την κηδεμονία των πέντε τέκνων τού Γουλιέλμου. Οι μεγαλύτεροι αδελφοί του Φρειδερίκος και Βεντσέσλαος Γ΄ κληρονόμησαν τα 2/3 της Οπάβα τού πατέρα τους· το υπόλοιπο 1/3 κατείχε ο εξάδελφός τους Ιωάννης Β΄. Ο πατέρας τους ήταν δούκας τού Μύνστερμπερκ, αλλά αντάλλαξε το δουκάτο με το 1/3 της Οπάβα τού Ερνέστου, έτσι κληροδότησε τα 2/3 της Οπάβα στους δύο μεγαλύτερους γιους του. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση ανάγκασε τον Ερνέστο, ως κηδεμόνας που ήταν, να πωλήσει τα 2/3 των ανιψιών του στον Μπόλκο Ε΄ των Πιαστ-Σιλεσίας δούκα τού Οπόλε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Zdeněk Měřinský: Marginálie k životním osudům Přremysla III. Opavského. In: Od Knížat ke Králům. ISBN 978-80-7106-896-9, S. 423–437.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Przemko III, Duke of Opava της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).