Πρέμυσλ Β΄ της Οπάβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πρέμυσλ Β΄ της Οπάβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1425
Θάνατος16  Ιουνίου 1478
Βρότσλαβ
Τόπος ταφήςΒρότσλαβ
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΓιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεολόγος
Οικογένεια
ΓονείςΠρέμυσλ Α΄ της Οπάβα και Έλενα της Βοσνίας
ΑδέλφιαΒεντσέσλαος Β΄ της Οπάβα
Ερνέστος της Οπάβα
Γουλιέλμος της Οπάβα
Νικόλαος Δ΄ της Οπάβα
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πρέμυσλ/Πρζέμκο Β΄, τσεχ. Přemysl II. (π. 1424 - 16 Ιουνίου 1478) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν τιτουλάριος δούκας της Οπάβα (1433-78) και μέλος τού Συλλόγου τού καθεδρικού στο Βρόκλαβ (1466-78).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πέμπτος γιος τού Πρέμυσλ Α΄ δούκα της Οπάβα και της τρίτης συζύγου του Ελένα της Βοσνίας.

Το 1433 διαδέχθηκε τον πατέρα του με τα αδέλφια του. Επειδή ήταν 11 ετών ο πρωτότοκος αδελφός του Βεντσέσλαος Β΄ ανέλαβε την κηδεμονία των μικρότερων αδελφών του. Ο δευτερότοκος αδελφός Νικόλαος Δ΄ (από τον 1ο γάμο τού πατέρα του), ήδη ενήλικος, έγινε κύριος τού Ζλάτε Χόρυ. Οι άλλοι αδελφοί ήταν οι Γουλιέλμος, Ερνέστος (από τον 2ο γάμο) και Πρέμυσλ Β΄. Ο πατέρας τους είχε ορίσει με τη διαθήκη του να μη διαιρεθεί το δουκάτο, όμως το 1435 το μοίρασαν: ο Πρέμυσλ Β΄ επρόκειτο να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία και μάλλον δεν έλαβε γη.

Σπούδασε θεολογία στα Πανεπιστήμια της Κρακοβίας και της Βιέννης. Στο δεύτερο έγραψε την αστρολογική πραγματεία Practice verissima domini ducis Przsenikonis data per dominum Petrum presbiterumde Oppavia Ludvico ad faciendam veram et perfectum lunam. Περί το 1455 επέστρεψε στο Βρόκλαβ, όπου έγινε μέλος τού Συλλόγου τού καθεδρικού από το 1446. Το 1462 ορίστηκε κοσμήτωρ στο ναό τού Τιμίου Σταυρού στο Βρόκλαβ.

Το 1464 διαφώνησε με τον ανιψιό του Ιωάννη Β΄ για την ιδιοκτησία τού Φούλνεκ. Το ίδιο έτος έπρεπε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μέρους της Οπάβα, καθώς ο Γεώργιος του Πόντεμπραντυ αγόρασε όλο το δουκάτο από τους συγγενείς τού Πρέμυσλ Β΄. Ο ίδιος ωστόσο συνέχισε να χρησιμοποιεί τον τίτλο. Περί το 1465 έγινε αρχιμανδρίτης στο Βρόκλαβ. Το 1467 ο Ιάκωβος του Ρόζμμπερκ επίσκοπος τού Βρόκλαβ απεβίωσε και ο Πρέμυσλ Β΄ υπηρέτησε ως διοικητής της επισκοπής. Αν και ως υποψήφιος εθεωρείτο πιθανός διάδοχος, η θέση τού επισκόπου δόθηκε τελικά στον Ροδόλφο τού Ρύντεσαϊμ, που πιο πριν είχε υπηρετήσει ως απεσταλμένος τού πάπα (legatus) στη Βοημία και τη Γερμανία.

Ήταν ένας περίφημος επιστήμων, εκπαιδευμένος στα πεδία της θεολογίας, αστρολογίας και αλχημείας. Απεβίωσε το 1478, άγαμος και τάφηκε στο ναό τού Τιμίου Σταυρού στο Βρόκλαβ. Ο τάφος του διατηρείται ως τις ημέρες μας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rudolf Žáček: Dějiny Slezska v datech, Prague, 2004, ISBN 80-7277-172-8, p. 438
  • Zdeněk Měřínský: Marginálie k životním osudům Přremysla III. Opavského, in: Od Knížat ke Králům, ISBN 978-80-7106-896-9, p. 424–425