Πράσινη Γάτα (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πράσινη Γάτα ήταν ελληνικό κόμικς περιοδικό. Πρωτοκυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου του 1981. [1]Το τελευταίο τεύχος της (το Νο6) αναρτήθηκε, στα περίπτερα, στις 6 Απριλίου του 1983.

Εκδότης της ο γνωστός συγγραφέας Νίκος Δ. Πλατής, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της γενιάς περιοδικών που με τη δουλειά του είχε επίσης συμβάλει στην Κολούμπρα και τα περιοδικά της Αρς Λόγκα"

[2]Στην μελέτη Τα Ελληνικά Comics του Σολούπ, το περιοδικό σχολιάζεται με πολύ θετικά λόγια, αποκαλώντας το σαν ένα "πρωτοποριακό περιοδικό στο σύνολο των εντύπων με κόμικς λόγω των ιδιαίτερα προσεγμένων παρουσιάσεων και στοχεύσεων του". Υποστηρίζεται δε ότι η διακοπή της έκδοσης στα 2 χρόνια οφείλεται στις χαμηλές πωλήσεις.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε σχήμα που παρέπεμπε σε περιοδικό και εφημερίδα. Είχε διάταξη 21 επί 29 εκατοστών. Σε πλήρη ξεδίπλωση το σχήμα γινόταν διπλάσιο, κάτι που κατά τον Σολούπ ήταν "ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό σχήμα τόσο για την εποχή του όσο θα λέγαμε και για σήμερα" .[3]

Θεματικά κινούνταν σε τρεις άξονες: στην δημοσίευση Ελλήνων δημιουργών κόμικς, ένα θεωρητικό-ιστορικό κομμάτι με παρουσιάσεις σχετικές με τα κόμικς και την μετάφραση των (σχετικά άγνωστων μέχρι τότε στον ελλαδικό χώρο) αμερικάνικων αντεργκράουντ κόμικς, παράλληλα με το ανατρεπτικό χιούμορ των Γάλλων δημιουργών.[εκκρεμεί παραπομπή]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορούσε (μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου διανομής) σε ψιλικατζίδικα και περίπτερα , διανέμονταν, όμως, και στα βιβλιοπωλεία. Είχε ιδιαίτερη ζήτηση στα "νεανικά περίπτερα" (αυτά που βρίσκονταν σε φοιτητογειτονιές, όπως τα Κάτω Πατήσια λ.χ., αλλά και σε ορισμένα κεντρικά στην Ακαδημίας και πλατεία Αμερικής).

Συνεργάτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στις σελίδες της "Πράσινης Γάτας" είχαν την ευκαιρία να δημοσιεύσουν τη δουλειά τους περί τους 12 νέοι Έλληνες δημιουργοί: Τάκκις (Τάκης Λιαρμακόπουλος), Νίκος Βλαχόπουλος, Γιώργος Κουρούδης, Νίκος Παγώνης, Κατερίνα Τσάκωνα, Βαγγέλης Σαΐτης, Λάζαρος Ζήκος, Γιώργος Γιώνας, Στράτος Στασινός, Άγγελος Μπάκας, Σεμέλη και Ηλίας Πολίτης:«Η μεγάλη έκπληξη από τους σχεδιαστές που δημοσίευσαν στη Γάτα υπήρξε ο Νίκος Βλαχόπουλος .Με μια άρτια γραμμή και όμορφα σεναριάκια χωρίς δυστυχώς να έχει συνέχεια στο χώρο των κόμικς» (Soloup, σ.135).

Ειδικά αφιερώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφιερώματα σε μεγάλες μορφές της ιστορίας των κόμικς και του γελοιογραφικού σκίτσου. Σε δύο Αμερικανούς πιονιέρους κι έναν Έλληνα σκιτσογράφο εποχής Βαλκανικών πολέμων. Πρόκειται για τα εξής τρία αφιερώματα-παρουσιάσεις: «Ο επιφανής άγνωστός μας Μιλτ Γκρος (1895-1953» (τεύχος 1), «Ο ονειρικός Ουίνσορ Μακ Καίη» (τεύχος 2), παρουσίαση η οποία ήταν και η πρώτη που έγινε ποτέ στα ελληνικά  και «Ο Γκέιβελης, το δουλικό και η εποχή τους» (τεύχος 3-4). Δίκην αφιερώματος και ένα αυτοαναφορικό διήγημα του Τσάρλς Μπουκόφσκι στα χρόνια του οικονομικού κραχ (1929), με εικονογράφηση του Ρόμπερτ Κραμπ. Τίτλος του "Κόντρα στην κουρτίνα".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]