Πουράν Μπαγκάτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πουράν Μπαγκάτ
Οικογένεια
ΓονείςRaja Sálbán

Ο Πουράν Μπαγκάτ ήταν Παντζάμπι ασκητής και Πρίγκιπας της πόλης Σιαλκότ. Σήμερα λατρεύεται επίσης ως Μπάμπα Σαχάζ Νατ Τζι.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πουράν γεννήθηκε από τη Βασίλισσα Ίτσιρα, την πρώτη σύζυγο του Ρατζά Σαλμπάν Κάχλον[1] Έπειτα από εισήγηση των αστρολόγων, ο Πουράν απομακρύνθηκε και μεγάλωσε μακριά από τον Βασιλιά για τα πρώτα δώδεκα χρόνια της ζωής του. Λέγεται πως ο Βασιλιάς δεν μπορούσε να δει το πρόσωπο του γιου του. Ενώ ο Πουράν ήταν μακριά, ο Βασιλιάς παντρεύτηκε ένα νεαρό κορίτσι με το όνομα Λούνα, της οποίας η οικογένεια προερχόταν από χαμηλότερης θέση κάστα. Έπειτα από δώδεκα χρόνια απομόνωσης, ο Πουράν επέστρεψε στο παλάτι. Εκεί, η Λούνα άρχισε να έλκεται ερωτικά από τον Πουράν, με τον οποίο είχαν την ίδια ηλικία. Ως ο θετός γιος της Λούνα, ο Πουράν δεν ενέκρινε τις προθέσεις της και την απέρριψε. Η Λούνα, πληγωμένη, τον κατηγόρησε πως είχε παραβιάσει την τιμή της.

Έπειτα από αυτό, διατάχθηκε ο Πουράν να ακρωτηριαστεί και να εκτελεστεί.[2] Οι στρατιώτες του έκοψαν τα χέρια και τα πόδια και τον πέταξαν στο πηγάδι που βρισκόταν στο δάσος. Μια μέρα, ο Γκουρού Γκόρακνατ περνούσε από εκεί με τους ακολούθους του και άκουσε μια φωνή να έρχεται από το πηγάδι. Τον έβγαλε έξω και αργότερα τον υιοθέτησε, ενώ ο Πουράν έγινε και ο ίδιος γιόγκι.

Λατρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πουράν, επίσης γνωστός ως Μπάμπα Σαχάζ Νατ Τζι, είναι το ανώτατο κεφάλι των Τζαντίγιαλς, μιας Ινδουιστικής κάστας. Οι Τζαντίγιλας συγκεντρώνονται δύο φορές το χρόνο στο Γκουρού Πουρνιμά και για να προσκυνήσουν τον Πουράν Μπαγκάτ. Ο ναός του Μπάμπα Σαχάζ Νατ Τζι βρίσκεται στο Πακιστάν, αλλά μετά τη διαίρεση της Ινδίας, οι Τζαντίγιαλς έχτισαν έναν δεύτερο ναό στην Τζάντι κοντά στην Χιραναγκάρ, Τζαμού, έναν τρίτο στην Τάραγκαρ κοντά στην Ντιναναγκάρ κι έναν τέταρτο στην Ντοράνγκλα.

Οι οικογένειας Τζαντίγιαλ που προέρχονταν από το Πακιστάν, αγόρασαν τον άμμο εκείνου του ναού και τον χρησιμοποίησαν για να ανοικοδομήσουν έναν μικρό ναό στην Τάραγκαρ. Κόσμος από όλη την Ινδία πηγαίνει εκεί για προσκύνημα.

Επιπρόσθετα, οι Τζαντίγιλας έχτισαν ναούς στην Άγκρα και στην Ούντχαμπουρ. Η πόλη της Ούντχαμπουρ είναι επίσης γνωστή ως Ντεβίκα Νάγκρι. Οι Τζαντίγιαλς γιορτάζουν και λατρεύουν τον Μπάμπα Σαχάζ Νατ Τζι δύο φορές τον χρόνο στα Μπουντ Πουρνιμά και Καρτίκ Πουρνιμά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Laddhu Ram. Kissa Puran Bhagat. Lahore: Munshi Chiragdeen. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019. 
  2. Muhammad Hassan Miraj (8 Οκτωβρίου 2012). «Pooran Bhagat». www.dawn.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019.