Πουέντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοντέρνες πουέντ, στις οποίες διακρίνεται το σκληρό μέρος στη μύτη του παπουτσιού.

Οι πουέντ είναι παπούτσια που φοριούνται από τις μπαλαρίνες, αφού φορέσουν τα απλά παπούτσια του μπαλέτο, γνωστά ως τα σοφτ.

Συνήθως φοριούνται από μια μπαλαρίνα για πρώτη φορά, αφού κρίνει ο/η δάσκαλος/α ότι είναι αρκετά σκληραγωγημένη και δυνατή για να σταθεί στις πουέντ (on pointe). Η κατάλληλη ηλικία αρχής είναι περίπου 11-12 ετών.

Οι μπαλαρίνες όταν παίρνουν τις πουέντ πρέπει να τις προσθέσουν λάστιχο και κορδέλες. Οι προχωρημένες μπαλαρίνες τις σπάνε επίσης ώστε να είναι πιο άνετες.

Το μπροστινό μέρος, είναι σκληρό για να μπορεί η μπαλαρίνα να σηκώνεται στις μύτες των ποδιών της χωρίς να στραμπουλήσει ή να σπάσει τα δάχτυλά της. Επίσης, για να ανέβει κανείς πάνω στις πουέντ (pointe shoes) χρειάζεται υπόδειξη δασκάλου και πολύ εξάσκηση. Πρακτικώς, για να ανέβουν οι μπαλαρίνες στις πουέντ χρειάζεται να κάνουν εξάσκηση 5- 7 χρόνια.

Στο μπροστινό μέρος της πουέντ τοποθετείται ύφασμα και κάποιο είδος γύψου , έτσι ώστε να είναι πολύ ευκολότερο να χορέψει κάποια πάνω σε αυτές. Οι πουέντ είναι ντυμένες με σατέν ύφασμα και περιλαμβάνουν μια στρώση με διατυπωμένο νούμερο. Για ελεύθερο χορό, οι μπαλαρίνες δένουν τις πουέντ με το πόδι με κορδέλες.

Οι πουέντ κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, αν και το δημοφιλέστερο χρώμα τους είναι το ανοιχτό ροζ, όπως σε αυτές της διπλανής φωτογραφίας, ενώ δεύτερο σε απήχηση είναι το λευκό. Υπάρχουνε επίσης πουέντ στις οποίες το χρώμα τους απευθύνεται σε σκουρόχρωμες μπαλαρίνες.

Σημαντικό επίσης είναι να δένονται οι πουεντ σωστα στο πόδι , έτσι ώστε να αποφευχθει κάποιος τραυματισμός. Για τον λόγο αυτο υπάρχει ένα λάστιχο που συγκρατεί το πόδι καθώς επίσης και δύο κορδέλες που δένονται σταυρωτά πάνω στο πόδι του χορευτή.

Επιπλέον στο μπροστινό μέρος, μύτη του ποδιού, είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται σωστά ένα μαξιλαράκι, που προστατεύει τα δάχτυλα του χορευτή. Τα μαξιλαράκια αυτά ποικίλουν σε χρώματα, καθώς επίσης και σε υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα.

Τέλος, η επιλογή μάρκας της πουέντ εξαρτάται από τη δύναμη και το κουντεπιέ που έχει κάθε πόδι και το τι βολεύει τον κάθε χορευτή.