Πουάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πουάζ , με διεθνές σύμβολο P είναι η μονάδα του δυναμικού ιξώδους, στο σύστημα μονάδων CGS. Το πουάζ εκφράζει την απαιτούμενη δύναμη κατανίκησης της εσωτερικής τριβής των ρευστών και την πρόκληση ροής τους σε μοναδιαία ταχύτητα. Αυτή αποδίδεται σε dyne-sec (μονάδα ισχύος) ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο, διατηρώντας μια ταχύτητα 1 cm / s. Tο όνομά της δόθηκε προς τιμή του Γάλλου φυσικού Ζαν Μαρί Λεονάρ Πουαζίγ (Jean Marie Léonard Poiseuille) (1797 - 1869).

Η ανάλογη μονάδα στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων είναι το Πασκάλ ή Πασκάλ-δευτερόλεπτο [Pascal (Pa · s)], όπου 1 P ισούται με 0,1 Pa, ή 10 Ρ ισούται με 1 Pa

Η μονάδα αυτή συχνά χρησιμοποιείται με το εκατοστό υποπολλαπλάσιό της, θέτοντας πρόθεμα εκατοστο- ή centi- , με διεθνή σύντμηση cP, και εναλλακτικά cps, ή CP. Ένα εκατοστοπουάζ ή centipoise, ισούται με ένα millipascal δευτερόλεπτο (mPa-s) σε μονάδες SI. (1 cP = 10-2 Ρ = 10-3 Pa · s = 1 mPa · s)

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το ιξώδες του απεσταγμένου νερού σε 21 ° C (70 ° F) που είναι ένα εκατοστοπουάζ βαθμονομούνται και όλα τα ρευστά. Τα Ιξωδόμετρα χρησιμοποιούνται σε μετρήσεις εκατοστοπουάζ. Η χρήση της μονάδας γίνεται απ΄ όλους τους κλάδους των Φυσικών επιστημών και Γεωεπιστημών.