Ποταμός Νάπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νάπο
ΠηγέςΚοτοπάξι, Άνδεις (0°40΄ Ν, 78°25΄ Δ)
ΕκβολέςΑμαζόνιος
Ροή7.000 κυβ.m/sec
Ισημερινός, ΠερούΙσημερινός, Περού
Μήκος1.075 km
Υψόμετρο Πηγών427 μέτρα
Υψόμετρο Εκβολών78 μέτρα
Λεκάνη απορροής100.518 km²
ΠαραπόταμοιΠοταμός Κόκα, Αγουαρίκο, Curaray River, Tiputini River, Payamino River, Yasuní River, Anzu River, Misahuallí River και Jatunyacu River
Χάρτης

Ο ποταμός Νάπο (ισπανικά: Río Napo) είναι σημαντικός παραπόταμος του Αμαζονίου στον άνω ρου του τελευταίου. Ο Νάπο πηγάζει στον Ισημερινό ανάμεσα σε τρία ηφαίστεια των ανατολικών Άνδεων, τα Αντισάνα, Σιντσουλάγουα και Κοτοπάξι.

Το συνολικό μήκος του Νάπο είναι 1.075 χιλιόμετρα και η μέση παροχή του 6.976 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.[1] Η λεκάνη απορροής του ποταμού έχει έκταση 100.518 τ.χλμ..

Χωριό στη δυτική όχθη του Νάπο στο Περού, λίγα μίλια πριν από τη συμβολή του ποταμού με τον Αμαζόνιο. Η ξηρά πέρα από το ρεύμα είναι νησί του ποταμού.

Προτού φθάσει στην πεδιάδα, ο Νάπο δέχεται πολυάριθμα ποταμάκια από απροσπέλαστες κακοτράχαλες περιοχές. Από τον βορρά δέχεται στην πόλη Πουέρτο Φρανσίσκο δε Ορεγιάνα τα νερά ενός μεγάλου παραποτάμου, του Κόκα, και παρακάτω ενός άλλου ισχυρού ποταμού, του Αγουαρίκο, τη στιγμή που εισέρχεται στο άλλο κράτος το οποίο διασχίζει: το Περού.

Μεγάλου μήκους παραπόταμος από τα δυτικά είναι ο Ποταμός Κουραράυ, του οποίου οι πηγές δεν απέχουν πολύ από τις πηγές του Νάπο. Από τον Κόκα μέχρι τον Κουραράυ η κοίτη του Νάπο είναι γεμάτη με βράχους που προεξέχουν και μπάγκους χαλικιών, με αποτέλεσμα να «ρίχνει» έξω πολλά κανό, σε νησίδες της ζούγκλας οι οποίες κατά την εποχή των βροχών πλημμυρίζουν, δίνοντας στον ποταμό ένα πολύ μεγαλύτερο πλάτος. Από τη συμβολή με τον Κόκα μέχρι την εκβολή του στον Αμαζόνιο, ο Νάπο κυλά μέσα σε πεδινό δάσος, από όπου δεν είναι ορατός ούτε ένας λόφος, και οι ομοιόμορφα επίπεδες όχθες του διακόπτονται μόνο από βάλτους και μικρές λίμνες.

Από τον Αμαζόνιο ο Νάπο είναι πλωτός για μικρά ποταμόπλοια προς τα επάνω μέχρι τη συμβολή του με τον Κουραράυ, δηλαδή επί περίπου 348 χιλιόμετρα, ή λίγο περισσότερο για μεγάλες βάρκες. Από εκεί και πάνω, με δύσκολη κωπηλασία κανό, μπορεί κάποιος να τον ανεβεί μέχρι τη Σάντα Ρόζα του κράτους του Ισημερινού, το συνηθισμένο σημείο επιβιβάσεως, στην αντίστροφη πορεία, για φίλους της περιπέτειας που κατεβαίνουν από το υψίπεδο του Κίτο. Αλλά και ο Κόκα είναι πλωτός στο μισό μήκος του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Napo River στο Wikimedia Commons