Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πορντίπ Ναχιρουνκανόκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πορντίπ Ναχιρουνκανόκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ภรณ์ทิพย์ นาคหิรัญกนก (Ταϊλανδικά)
Γέννηση7  Φεβρουαρίου 1968
Μπανγκόκ
Χώρα πολιτογράφησηςΤαϊλάνδη
Ύψος173 cm Edit this on Wikidata
Βάρος52 kg (1988) Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΜητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Franklin High School[1]
Pasadena City College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοντέλο
διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία
φιλάνθρωπος
Οικογένεια
ΣύζυγοςHerb Simon
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του λευκού Ελέφαντα
Μις Ταϊλάνδη (1988)
Μις Υφήλιος 1988

Η Πορντίπ Ναχιρουνκανόκ (Τάι: พรทิพย์ นาคหิรัญกนก, γεννημένη 7 Φεβρουαρίου 1969) γνωστή ως Μπούι Σάιμον, είναι Ταϊλανδέζα φιλάνθρωπος και Μις Υφήλιος το 1988.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Angels Wings.[2] Είναι Επίσης μέλος στο Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Πανεπιστημίου Pepperdine, στο Συμβούλιο του Παιδικού Μουσείου της Ινδιάναπολης ως Διακεκριμένη Σύμβουλος και είναι επίσης στο Συμβούλιο των Κυβερνήτων του Dream Foundation.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της. Παρακολούθησε το Γυμνάσιο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ και το Λύκειο Φράνκλιν στο Λος Άντζελες.

Τον Αύγουστο του 1988, τιμήθηκε με το Βασιλικό Μετάλλιο της Τιμής της Ταϊλάνδης, το Ανώτατο Τάγμα του Λευκού Ελέφαντα, από τον Βασιλιά Πουμιπόν Αντουνιαντέτ για την υπηρεσία της στη βοήθεια παιδιών που έχουν ανάγκη. Έλαβε ένα δεύτερο Βασιλικό Παράσημο το 2001, του Σουντρόφου του Ευγενέστερου Τάγματος του Στέμματος της Ταϊλάνδης.

Το 1989, διορίστηκε Πρέσβης Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ταϊλάνδη από τον Αρχηγό της Αεροπορίας Σίντι Σαβέτσίλα, Υπουργό Εξωτερικών της Ταϊλανδίας. Ως πρέσβειρα καλής θέλησης, απευθύνθηκε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αποφοίτησε με πτυχίο ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Pepperdine.[3]

Το 2002, παντρεύτηκε τον Χέρμπερτ Σάιμον, έναν Αμερικανό επιχειρηματία που είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ Indiana Pacers και της Simon Property Group.

Καλλιστεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983, σε ηλικία 15 ετών, συμμετείχε στα Μις Καλιφόρνια Έφηβη ΗΠΑ όπου τερμάτισε ως 1η αναπληρωματική. Μετά την επιστροφή της στην Ταϊλάνδη, συμμετείχε στον διαγωνισμό Μις Ταϊλάνδη του 1988 που πραγματοποιήθηκε στη Μπανγκόκ, κέρδισε το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Ταϊλάνδη στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος στις 24 Μαΐου 1988, στο Ταϊπέι του Ταϊβάν και έγινε η δεύτερη Ταϊλανδέζα νικήτρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. «From roots to wings». Bangkok Post. 12 July 2014. https://www.bangkokpost.com/print/420138/. 
  3. «Porntip». 26 Ιουνίου 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2001.