Πορνεία στη Βόρεια Μακεδονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πορνεία στη Βόρεια Μακεδονία είναι νόμιμη, αν και με ορισμένους περιορισμούς, και διαδεδομένη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNAIDS, υπάρχουν 3588 πόρνες στην χώρα.[1] Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προσπαθεί να περιορίσει την πορνεία.[2]

Η STAR-STAR (Ένωση για την υποστήριξη των περιθωριοποιημένων εργαζομένων) είναι μια ομάδα υποστήριξης που διοικείται από εργαζόμενους στην βιομηχανία του σεξ. Το εκτελεστικό της συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από εργαζόμενους στην βιομηχανία του σεξ. Ήταν η πρώτη συλλογικότητα εργαζομένων στο σεξ στα Βαλκάνια.

Η χώρα αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης της πορνείας προς την Δύση.[3] Η εμπορία γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση αξίζει δισεκατομμύρια ευρώ στην Βόρεια Μακεδονία και θεωρείται ότι διοικείται κυρίως από Αλβανούς γκάνγκστερ.[4] Ο φημισμένος «βασιλιάς» της εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση, ο Ντιλαβέρ Μποϊκού, δολοφονήθηκε από κοντινή απόσταση με πυροβολισμό στο κεφάλι τον Αύγουστο του 2017.[5]

Νομική υπόσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την πορνεία απαγορεύονται στην Βόρεια Μακεδονία τόσο από τον νόμο περί πλημμελλημάτων κατά της δημόσιας τάξης και ειρήνης όσο και από τον ποινικό νόμο του 1996.

Η πορνεία σε δημόσιο χώρο απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου περί πλημμελλημάτων. Το άρθρο αυτό απαγορεύει επίσης την παροχή χώρου για πράξη πορνείας. Καθώς τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία ορίζονται ως δημόσιοι χώροι, οι ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων τιμωρούνται με πρόστιμο εάν η πορνεία λαμβάνει χώρα στους χώρους τους. Το σεξ σε δημόσιο χώρο απαγορεύεται επίσης.

Το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα απαγορεύει την εμπλοκή τρίτων, όπως είναι η προμήθεια γυναικών, η μαστροπεία και το κέρδος από το σεξ άλλων.

Η επιβολή του νόμου χαρακτηρίζεται από διαφθορά[6] και συχνά από βιαιότητα απέναντι στους εργαζόμενους στην βιομηχανία του σεξ. Σε μια μελέτη του 2007 αναφέρθηκε ότι το 82,4% των εργαζομένων στην βιομηχανία του σεξ έχει δεχθεί επίθεση από την αστυνομία.

Εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού για γυναίκες και παιδιά που υπόκεινται σε εμπορία ατόμων για σεξουαλική εκμετάλλευση. Οι γυναίκες και τα κορίτσια από την Βόρεια Μακεδονία υποβάλλονται σε εμπορία εντός της χώρας σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Τα αλλοδαπά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη Βόρεια Μακεδονία προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, την Ρουμανία, την Ουκρανία και την Σερβία. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και τα αλλοδαπά θύματα υποβάλλονται σε εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση στη νότια, κεντρική και δυτική Ευρώπη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, πιο συχνά οι γυναίκες και τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, που ταξιδεύουν ή διακινούνται παράνομα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας είναι ευάλωτοι στην εμπορία ανθρώπων. Οι διακινητές συχνά δωροδοκούν την αστυνομία και τους επιθεωρητές εργασίας. Η αστυνομία έχει ερευνηθεί και έχει καταδικαστεί για συνέργεια στην εμπορία ανθρώπων.[6]

Τα άρθρα 418(α) και (δ) του ποινικού κώδικα απαγορεύουν όλες τις μορφές εμπορίας ανθρώπων και προβλέπουν ως ελάχιστη ποινή την φυλάκιση 4 ετών για την εμπορία ενηλίκων και 12 ετών για την εμπορία παιδιών. Τον Δεκέμβριο 2015 η κυβέρνηση διέγραψε το άρθρο 191(α) σχετικά με την παιδική πορνεία, το οποίο επέτρεπε την δίωξη των εμπόρων παιδιών με σκοπό την σεξουαλική διακίνηση για ένα ελαφρύτερο αδίκημα και τροποποίησε το άρθρο 418(δ). Η κυβέρνηση διερεύνησε μια υπόθεση σεξουαλικής εμπορίας με έξι υπόπτους που αφορούσε την σεξουαλική και εργασιακή εμπορία παιδιών, συγκριτικά με τις μηδενικές έρευνες που υφίσταντο το 2015.[6]

Το Γραφείο Παρακολούθησης και Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατατάσσει την Βόρεια Μακεδονία στην κατηγορία των χωρών «επιπέδου 2».[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2023. 
  2. «Sex Slave Racket Clampdown in Macedonia». web.archive.org. 25 Ιανουαρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2023. 
  3. Country Report on Human Rights Practices in Macedonia US Department of State
  4. «Sex, drugs and guns in the Balkans». NBC News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2023. 
  5. «Macedonian prostitution kingpin shot dead by unknown gunman». Associated Press (στα Αγγλικά). 15 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2023. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «2017 Trafficking in Persons Report Country Narrative: Macedonia». web.archive.org. 3 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]