Πολύβιος Μιχαηλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολύβιος Μιχαηλίδης
Γέννηση 1907
Θάνατος 1960
Ιδιότητα αρχιτέκτονας

Ο Πολύβιος Μιχαηλίδης (1907 - 1960) ήταν Κύπριος αρχιτέκτονας.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολύβιος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1907 στη Λευκωσία. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και σπούδασε στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αποφοίτησε από αυτό το 1930 μαζί με τους Σταματιάδη Θουκυδίδη, Ορέστη Μάλτο και Θουκυδίδη Βαλεντή. Ο τελευταίος μάλιστα υπήρξε και συνεργάτης του. Το 1931 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου εκεί δούλεψε για τον Le Corbusier. Το 1935 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύπρο και μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Μιχαηλίδη (Πολιτικός Μηχανικός) ίδρυσαν το τεχνικό γραφείο Μιχαηλίδης Bros . Απεβίωσε το 1960 . O Πόλυς Μιχαηλίδης είχε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή του Μοντερνισμού στην Ελλάδα και στην Κύπρο.Κάποια έργα του είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (1936-1938), το Σανατόριο στην Κυπερούντα (1935-1939), η πολυκατοικία της οδού Στουρνάρη και το Federal Palace Hotel στο Λάγος της Νιγηρίας.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυκατοικία Μιχαηλίδη, Ζαΐμη και Στουρνάρη, Αθήνα, 1933-1934.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έργο του Π.Μιχαηλίδη και του συνεργάτη του Θ.Βαλεντή. Η πολυκατοικία ανήκει στα έργα του ριζοσπαστικού μοντερνισμού στη μεσοπολεμική Αθήνα. Πρόκειται για εξαώροφο κτίσμα που αποτελείται από το ισόγειο, τέσσερις ορόφους και εσοχή. Υπάρχουν δύο διαμερίσματα ανά τυπικό όροφο. Ο τελευταίος όροφος και το δώμα έχουν διαμερίσματα διπλού ύψους. Παρατηρείται ότι η οργάνωση των κατόψεων και η διάρθρωση των όψεων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μοντέρνου Κινήματος. Χρησιμοποιήθηκαν τα εξής υλικά για τις όψεις: τσιμεντοκονία αρτιφισιέλ, στα κιγκλιδώματα μεταλλικό πλέγμα και στα κουφώματα ξύλο. Η όψη στην οδό Ζαΐμη είναι αρκετά λιτή με επιμήκεις συνεχείς ζώνες παραθύρων και εξώστες, ενώ η όψη στην οδό Στουρνάρη είναι πιο πλούσια με επιμήκεις εξώστες και εξωστόθυρες.

Federal Palace Hotel,Λάγος ,Νιγηρία, 1955-1959.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός της κατασκευής της ξενοδοχειακής αυτής μονάδας ήταν η εξυπηρέτηση της Κυβερνήσεως και του κοινού στις γιορτές της Ανεξαρτησίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω της ανάγκης για τη γρήγορη κατασκευή του, το κτίριο ήταν έτοιμο μέσα σε 18 μήνες. Το ξενοδοχείο ήταν έργο της Οικοδομικής εταιρείας ‘Guinea Construction Co. Ltd’ του Λάγους, του οργανισμού Leventis Ltd. και των αδερφών Μιχαηλίδη. Αποτελείται από το ισόγειο και επτά ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκονται τα εστιατόρια , τα οποία έχουν θέα τους κήπους και τη θάλασσα, και όλοι οι υπηρεσιακοί χώροι. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η υποδοχή, το χολ , τα εστιατόρια ,τα σαλόνια, τα μπαρ, τα καταστήματα και η αίθουσα χορού, η οποία χρησιμεύει για τον εορτασμό της γιορτής της Ανεξαρτησίας. Χαρακτηριστικό του πρώτου ορόφου είναι η ευρυχωρία και η άνετη κυκλοφορία του. Στο κέντρο του πρώτου ορόφου υπάρχει το μαγειρείο που εξυπηρετεί και τροφοδοτεί τους υπόλοιπους χώρους. Οι πέντε υπόλοιποι όροφοι έχουν 160 υπνοδωμάτια και βοηθητικούς χώρους.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]