Πολυτετραφθοροαιθυλένιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δομή του πολυτετραφθοροαιθυλενίου

Το πολυτετραφθοροαιθυλενίο (συντομογραφικά PTFE) (polytetrafluoroethylene) είναι ένα οργανικό πολυμερές που χρησιμοποιείται κυρίως ως επικάλυψη αντικειμένων και συστατικό πλαστικών αντικειμένων, ενώ έχει και πολλές άλλες εφαρμογές. Το γνωστόστερο εμπορικό όνομα φόρμουλας με βάση το PTFE-based είναι το Τεφλόν (Teflon) (με το οποίο όνομα είναι γνωστή εμπορικά και ευρέως η ουσία) από την εταιρεία Chemours[1]. Η τελευταία είναι ένα παρακλάδι που δημιουργήθηκε το 2015 της εταιρείας DuPont Co.[2], η οποία ανακάλυψε την ουσία το 1938[1].

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τεφλόν είναι χημικά αδρανές, αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ολισθηρό και άκαυστο. Εκλύει τοξικές ουσίες κυρίως όταν θερμαίνεται, ενώ το ίδιο το υλικό δεν είναι τοξικό. Επιπλέον, το πολυτετραφθοροαιθυλένιο έχει πολύ καλές διηλεκτρικές ιδιότητες και προτιμάται στην κατασκευή ηλεκτρικών κυκλωμάτων γιατί ταυτόχρονα έχει υψηλή θερμοκρασιακή αντοχή.

Μόλυνση από τεφλόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το τεφλόν θερμαίνεται, τότε μπορεί να εκλύσει διεισδυτικούς τοξικούς ατμούς[3]. Έτσι, όταν μαγειρεύεται ένα φαγητό σε σκεύος επικαλυμμένο με τεφλόν αυτό διεισδύει στο φαγητό και από εκεί στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωση του φαγητού. Υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί μεγάλα τμήματα πληθυσμού, κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες.

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιείται με επικάλυψη σε άλλα αντικείμενα κυρίως σε εξαρτήματα ολίσθησης, ως στεγανωτικό, αντικολλητικό σε μαγειρικά σκεύη[3], στα ηλεκτρονικά κυκλώματα για την κατασκευή πυκνωτών και καλωδίων και στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακαλύφθηκε το 1930 στην εταιρία DuPont στην Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[3] και κυκλοφορεί στην αγορά από το 1949. Η χρήση του επικρίνεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, λόγω της μόλυνσης που προκαλεί και συσσωρεύονται στο αίμα προκαλώντας καρκίνο, βλάπτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, τραυματίζοντας το συκώτι, το μυελό των οστών και θέτοντας τους καταναλωτές σε κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Teflon ™| Chemours Teflon™ Nonstick Coatings and Additives». www.chemours.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2016. 
  2. «DuPont - DuPont Completes Spin-off of The Chemours Company». investors.dupont.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Τί είναι το τεφλόν». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (htm) στις 8 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2010.