Πολιτισμός του Τουρκμενιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα Τουρκομάνος Γιομούτ με παραδοσιακή ενδυμασία, αρχές 20ού αιώνα.

Οι Τουρκομάνοι είναι παραδοσιακά νομάδες και ιππείς. Ακόμη και σήμερα, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, οι προσπάθειες αστικοποίησης των Τουρκομάνων δεν ήταν πολύ επιτυχημένες. Ποτέ δεν σχημάτισαν ένα συνεκτικό έθνος ή εθνοτική ομάδα μέχρι τη σφυρηλάτησή τους σε ένα από τον Ιωσήφ Στάλιν τη δεκαετία του 1930. Μάλλον χωρίζονται σε φυλές και κάθε φυλή έχει τη δική της διάλεκτο και το ύφος ενδυμασίας. Οι Τουρκμένοι είναι γνωστοί για την κατασκευή τουρκμενικών χαλιών, τα οποία συχνά αποκαλούνται λανθασμένα ως χαλιά Μπουχάρας στη Δύση. Αυτά είναι περίτεχνα και πολύχρωμα χαλιά, και αυτά βοηθούν επίσης στην ένδειξη της διάκρισης μεταξύ των διαφόρων τουρκομανικών φυλών.

Οι Τουρκομάνοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι αλλά, όπως και οι περισσότεροι νομάδες της περιοχής, εξασκούν το Ισλάμ συνδυάζοντας το με την προ-ισλαμική πνευματικότητα του ανιμισμού.

Ένας Τουρκομάνος μπορεί να ταυτιστεί οπουδήποτε με τα παραδοσιακά καπέλα "τελπέκ", τα οποία είναι μεγάλα μαύρα καπέλα από δέρμα προβάτου που μοιάζουν με το αφρός. Το παραδοσιακό ντύσιμο για άνδρες αποτελείται συνήθως από ψηλά καστανά καπέλα από δέρμα προβάτου και κόκκινη ρόμπα πάνω από λευκά πουκάμισα. Οι γυναίκες φορούν μακρά σακάκια πάνω από στενά παντελόνια (τα παντελόνια είναι διακοσμημένα με μια κορδέλα κεντήματος στον αστράγαλο). Οι γυναικείες κεφαλές συνήθως αποτελούνται από ασημένια κοσμήματα. Τα βραχιόλια και οι καρφίτσες διακοσμούνται με ημιπολύτιμους λίθους.

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός της πρωτεύουσας, η εθνική γλώσσα, τα Τουρκμενικά, είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη. Στην Ασγκαμπάτ, η εύρεση ατόμου που δεν μιλούσε τα ρωσικά θα ήταν δύσκολη, ωστόσο με τις πρόσφατες προσπάθειες για την αναβίωση του αρχαίου πολιτισμού του Τουρκμενιστάν, τα τουρκμενικά επανακτούν γρήγορα τη θέση τους ως κύρια γλώσσα του κράτους.

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο σημαντικοί αριθμοί στην τουρκμενική λογοτεχνία είναι οι ποιητές Μαγκτιμγκούλι Πιράγκι και Μαμμετγουελί Κεμίνε.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τουρκμενική μουσική είναι πολύ παρόμοια με την Χορασανική μουσική.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]