Ποδόσφαιρο για τη Φιλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία (στα ΑγγλικάFootball for Friendship) είναι ένα ετήσιο διεθνές παιδικό κοινωνικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την PJSC«Gazprom». Στόχος του προγράμματος είναι μέσω του ποδοσφαίρου να καλλιεργηθεί ο σεβασμός προς διάφορους πολιτισμούς και εθνικότητες στα παιδιά από διάφορες χώρες, να εμφυτευτούνστη νεότερη γενιάοι σημαντικές αξίες και το ενδιαφέρον για έναν υγιεινό τρόπο ζωής [1]. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ποδοσφαιριστές ηλικίας 12 ετών από διάφορες χώρες του κόσμου [2] συμμετέχουν στο ετήσιο διεθνές φόρουμ για παιδιά, το παγκόσμιο κύπελλο στη διοργάνωση «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία», την Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας[3]. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τη FIFA, τη UEFA, τον ΟΗΕ, Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπές, αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και ομοσπονδίες ποδοσφαίρου διαφόρων χωρών, διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κορυφαίους ποδοσφαιρικούςσυλλόγους του πλανήτη[4]. Ο παγκόσμιος διοργανωτής του προγράμματος είναι ο όμιλος AGT Communications Group (Ρωσία)[5].

Ιστορία του προγράμματος [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο διεθνές φόρουμ για παιδιά "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" διοργανώθηκε στις 25 Μαΐου 2013, στο Λονδίνο. Σε αυτό συμμετείχαν 670 παιδιά από 8 χώρες: Βουλγαρία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ρωσία, Σερβία και Σλοβενία. Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από 11 ποδοσφαιρικές ομάδες από 11 ρωσικές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA το 2018. Στο φόρουμ συμμετείχαν οι ομάδες παίδων των συλλόγων Ζενίτ, Τσέλσι, Σάλκε 04, Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, οι νικητές της αθλητικής ημέρας για παιδιά της Gazprom και οι νικητές του φεστιβάλ Fakel[6].

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, τα παιδιά μίλησαν με τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες καθώς και διάσημους ποδοσφαιριστές και επίσης παρακολούθησαν τον τελικό του UEFA Champions League κατά τη διετία 2012/2013 στο στάδιο Γουέμπλεϊ[7].

Το αποτέλεσμα του φόρουμ ήταν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία τα παιδιά διατύπωσαν τις οκτώ αξίες του προγράμματος: φιλία, ισότητα, δικαιοσύνη, υγεία, ειρήνη, πίστη, νίκη και παράδοση. Στη συνέχεια, η επιστολή στάλθηκε στους επικεφαλής της UEFA, της FIFA και της IOC[8]. Τον Σεπτέμβριο του 2013, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βιτάλι Μούτκο, ο Σεπ Μπλάτερ επιβεβαίωσε την παραλαβή της επιστολής και δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει τη διοργάνωση "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"[9].

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεύτερη σεζόν του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" διοργανώθηκε στη Λισαβόνα στις 23–25 Μαΐου 2014 και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 450 έφηβοι από 16 χώρες: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Λευκορωσία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Οι νέοι ποδοσφαιριστές συμμετείχαν στο διεθνές φόρουμ "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", ένα τουρνουά στο ποδόσφαιρο δρόμου και παρακολούθησαν τον τελικό του UEFA Champions League των 2013/2014[10]. Νικητής του διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου δρόμου το 2014 ήταν η ομάδα παίδων της Μπενφίκα (Πορτογαλία).

Το αποτέλεσμα της δεύτερης σεζόν του προγράμματος ήταν η εκλογή του αρχηγού του κινήματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία". Ήταν ο Φελίπε Σοάρεζ από την Πορτογαλία[11]. Τον Ιούνιο του 2014, ως αρχηγός του κινήματος, επισκέφτηκε το ένατο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου νέων στη μνήμη του Γιούρι Αντρέγεβιτς Μορόζοφ.

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τρίτη σεζόν του διεθνούς κοινωνικού προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Βερολίνο. Νεαροί συμμετέχοντες από την Ασιατική ήπειρο – παιδικές ποδοσφαιρικές ομάδες από την Ιαπωνία, την Κίνα και το Καζακστάν – συμμετείχαν στο πρόγραμμα για πρώτη φορά. Συνολικά, την τρίτη σεζόν συμμετείχαν ομάδες παίδων από 24 ποδοσφαιρικούς συλλόγους από 24 χώρες[12].

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές μίλησαν με τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες και με αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως τον διεθνή πρέσβη του προγράμματος Φραντς Μπεκενμπάουερ και επίσης συμμετείχαν στο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου δρόμου μεταξύ ομάδων παίδων.[12]

Νικητής του διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου δρόμου το 2015 ήταν η ομάδα παίδων Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία).[12]

Οι εκδηλώσεις της τρίτης σεζόν του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" καλύφθηκαν από περίπου 200 δημοσιογράφους από κορυφαίους εκδοτικούς οργανισμούς στον κόσμο, καθώς και από 24 νεαρούς ρεπόρτερ από την Ευρώπη και την Ασία, οι οποίοι ήταν μέλη του Διεθνούς Παιδικού Κέντρου Τύπου.[12]

Η κορύφωση των εκδηλώσεων για το 2015 ήταν η τελετή της απονομής του Κυπέλλου των Εννέα Αξιών, το οποίο κέρδισε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μπαρτσελόνα (Ισπανία)[12]. Ο νικητής επιλέχθηκε από τα παιδιά που την παραμονή του φόρουμ συμμετείχαν σε μια παγκόσμια ψηφοφορία που διοργανώθηκε και στις 24 συμμετέχουσες χώρες.

Στο τέλος του φόρουμ, όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την παράδοση και παρακολούθησαν τον τελικό του UEFA Champions League 2014/2015 στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου[13].

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έναρξη του Διεθνούς Παιδικού Κοινωνικού Προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" το 2016 δόθηκε στο πλαίσιο μιας online διάσκεψης τύπου Hangout που διοργανώθηκε στις 24 Μαρτίου στο Μόναχο με τη συμμετοχή του παγκόσμιου πρέσβη του προγράμματος Φραντς Μπεκενμπάουερ[14].

Στην τέταρτη σεζόν του προγράμματος, 8 νέες ομάδες παίδων[15] από το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, την Αρμενία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ, το Κιργιστάν και τη Συρία[16] συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των χωρών που συμμετείχαν να φτάσει τις 32[16].

Στις 5 Απριλίου 2016, ξεκίνησε η ψηφοφορία της για τη μοναδική διάκριση, το Κύπελλο των Εννέα Αξιών[17]. Φίλαθλοι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην επιλογή του νικητή, αλλά η τελική απόφαση λήφθηκε με ψηφοφορία από τους συμμετέχοντες του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία". Το Κύπελλο κέρδισε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μπάγερν (Μόναχο)[18]. Οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" σημείωσαν τις δραστηριότητες του συλλόγου για να υποστηρίξουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και πρωτοβουλίες για την παροχή θεραπειών για παιδιά σε διαφορετικές χώρες και να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Το πέμπτο διεθνές φόρουμ για παιδιά "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" και το τελικό παιχνίδι του διεθνούς τουρνουά παιδιών στο ποδόσφαιρο δρόμου πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 27-28 Μαΐου 2016.  Νικητής του τουρνουά ήταν η ομάδα Μάριμπορ από τη Σλοβενία[19]. Στο τέλος του φόρουμ, όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την παράδοση και παρακολούθησαν τον τελικό του UEFA Champions League[20]. Οι εκδηλώσεις του φόρουμ καλύφθηκαν από περισσότερους από 200 δημοσιογράφους από τους κορυφαίους εκδοτικούς οργανισμούς του κόσμου, καθώς και από το Διεθνές Παιδικό Κέντρο Τύπου, στο οποίο περιλαμβάνονται νεαροί δημοσιογράφοι από τις συμμετέχουσες χώρες[21].

Νεαροί ποδοσφαιριστές από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Αλ Ουάχντα της Συρίας πήραν μέρος στην τέταρτη σεζόν της διοργάνωσης "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", γεγονός το οποίο ήταν πρωτοφανές. Η συμμετοχή της ομάδας της Συρίας στο πρόγραμμα και η επίσκεψη παιδιών από τη Συρία στις εκδηλώσεις στο Μιλάνο ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής απομόνωσης της χώρας[22]. Η συντακτική ομάδα που ασχολείται με τα αθλητικά στις αραβικές χώρες του διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού Russia Today, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Συρίας, γύρισε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Τρεις ημέρες χωρίς πόλεμο" για τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρότζεκτ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, περισσότερα από 7.000 άτομα επισκέφτηκαν την πρεμιέρα της ταινίας στη Δαμασκό[22].

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε το διεθνές παιδικό κοινωνικό πρότζεκτ "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"[23] το 2017 ήταν η Αγία Πετρούπολη (Ρωσία)[24] και οι τελικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εδώ από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου[24].

Το 2017, ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών αυξήθηκαν από 32 σε 64. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" παρακολούθησαν παιδιά από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες[25]. Με αυτό τον τρόπο, το πρότζεκτ ένωσε νεαρούς παίκτες από τέσσερις ηπείρους — Αφρική, Ευρασία, Βόρειο Αμερική και Νότιο Αμερική[26].

Στην πέμπτη σεζόν το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σύμφωνα με μια νέα ιδέα: ένας νέος ποδοσφαιριστής από κάθε χώρα επιλέχθηκε να την εκπροσωπήσει. Τα παιδιά οργανώθηκαν σε οκτώ διεθνείς Ομάδες Φιλίας, οι οποίες αποτελούνταν από 12-χρονα αγόρια και κορίτσια, καθώς και από παιδιά με αναπηρίες[27].

Κατά την ανοιχτή κλήρωση, καθορίστηκε η σύνθεση των ομάδων και οι θέσεις στα παιχνίδια για τους εκπροσώπους των συμμετεχουσών χωρών. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε σε διάσκεψη μέσω Internet. Επικεφαλής των οκτώ Ομάδων Φιλίας ήταν νεαροί προπονητές: Ρενέ Λάμπερτ (Rene Lampert) (Σλοβενία), Στέφαν Μαξίμοβιτς (Stefan Maksimovich) (Σερβία), Μπράντον Σαμπανί (Brandon Shabani) (Μεγάλη Βρετανία), Τσάρλι Σούι (Charlie Sui) (Κίνα), Ανατόλι Τσεντουλόγεφ (Anatoly Chentuloyev) (Ρωσία), Μπόγκνταν Κρολέβετσκι (Bogdan Krolevetsky) (Ρωσία), Αντόν Ιβάνοφ (Anton Ivanov) (Ρωσία), Έμα Χένσεν (Emma Henschen) (Ολλανδία). Η Λιλιγιά Ματσουμότο (Liliya Matsumoto) (Ιαπωνία), εκπρόσωπος του διεθνούς κέντρου τύπου της διοργάνωσης "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", συμμετείχε επίσης στην κλήρωση[28].

Νικητής του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη διοργάνωση "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2017" ήταν η "πορτοκαλί" ομάδα, η οποία είχε έναν νεαρό προπονητή και νεαρούς ποδοσφαιριστές από εννέα χώρες: τον Ρενέ Λάμπερτ (Rene Lampert) (Σλοβενία), τον Χονγκ Γιουν Μάρβιν  Του (Hong Jun Marvin Tue) (Σιγκαπούρη), τον Πολ Πούιγκ ι Μοντάνα (Paul Puig I Montana) (Ισπανία), τον Γκαμπριέλ Μεντόζα (Gabriel Mendoza) (Βολιβία), τον Ράβαν Καζίμοβ (Ravan Kazimov) (Αζερμπαϊτζάν), τον Κρίσιμιρ Στανιμίροβ Στάντσεβ (Khrisimir Stanimirov Stanchev) (Βουλγαρία), τον Ιβάν Αγκουστίν Κάσκο (Ivan Agustin Casco) (Αργεντινή), τον Ρόμαν Χόρακ (Roman Horak) (Δημοκρατία της Τσεχίας), τον Χαμζά Γιουσούφ Νούρι Αλαβάτ (Hamzah Yusuf Nuri Alhavvat) (Λιβύη)[28].

Το διεθνές παιδικό φόρουμ "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" παρακολούθησε ο Βίκτορ Ζούμπκοφ (πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PJSC Gazprom) [38], η Φατμά Σαμούρα (γενική γραμματέας της FIFA), ο Φιλίπ Λε Φλοκ  (γενικός εμπορικός διευθυντής της FIFA), ο Ζούλιο Μπαπτίστα (Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής), ο Ιβάν Ζαμοράνο (επιθετικός από τη Χιλή), ο Αλεξάντερ Κερζακόφ (Ρώσος ποδοσφαιριστής) και άλλοι επισκέπτες, οι οποίοι ζήτησαν την προώθηση βασικών ανθρώπινων αξιών στη νεότερη γενιά[29].

Το 2017, το πρότζεκτ συγκέντρωσε περισσότερα από 600.000 άτομα και περισσότερα από 1.000 παιδιά και ενήλικες από 64 χώρες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του τελικού στην Αγία Πετρούπολη[30].

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2018 πραγματοποιήθηκε η έκτη σεζόν του προγράμματος «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 15 Ιουνίου.  Οι τελικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Μόσχα την παραμονή του παγκόσμιου κυπέλλου FIFA 2018. Στους συμμετέχοντες του προγράμματος περιλήφθηκαν νεαροί ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφοι που αντιπροσώπευαν 211 χώρες και περιοχές του κόσμου[31]. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος για το 2018 δόθηκε από την Ανοιχτή κλήρωση του προγράμματος «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» σεζωντανή μετάδοση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας διαμορφώθηκαν 32 ποδοσφαιρικές ομάδες – Διεθνείς Ομάδες Φιλίας  [32].

Το 2018 στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αποστολής οι Διεθνείς Ποδοσφαιρικές Ομάδες Φιλίας πήραν τα ονόματά τους από σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ζώων.

ΟιΔιεθνείς Ομάδες Φιλίας του προγράμματος «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» το 2018:

African Elephant

Komodo Dragon Kipunji

Big Turtle

Dama Gazelle

Cheetah Rhinoceros

Angel Shark

Polar Bear Lemur

Grizzly Bear

Whale Shark

Three-Toed Sloth King Cobra

Chimpanzee

Gharial Western Gorilla

Imperial Woodpecker

Saiga

Blond Capuchin Koala

Siberian Tiger

Grévy's Zebra

Orangutan

Giant Panda

Magellanic Penguin

Rothschild's Giraffe

Humpback Whale African Wild Dog

Lion

Hippopotamus

Galápagos Sea Lion

Επίσης, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αποστολής του 2018, στις 30 Μαΐου, ξεκίνησε η διεθνής δράση HappyBuzzDay, που καλούσε την παγκόσμια κοινότητα να στηρίξει οργανισμούς για τη διάσωση σπάνιων ειδών ζώων. Στη δράση προσχώρησαν τα εθνικά πάρκα και οι χώροι οικολογικής προστασίας της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Νεπάλ και της Μεγάλης Βρετανίας [33]: Επίσης, κατά τη διάρκεια των τελικών εκδηλώσεων του προγράμματος «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» στη Μόσχα, οι συμμετέχοντες κυκλοφορούσαν σε φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία που λειτουργούσαν με φυσικό αέριο [34].

Χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» το 2018:

1. Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας

2. Δημοκρατία της Αυστρίας

3. Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν

4. Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας

5. Ηνωμένες Πολιτείες Παρθένων Νήσων

6. Αμερικανικές Σαμόα

7. Ανγκουίλα

8. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

9. Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου

10. Δημοκρατία της Αργεντινής

11. Αρούμπα

12. Μπαρμπάντος

13. Μπελίζ

14. Βερμούδες

15. Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας

16. Βοσνία και Ερζεγοβίνη

17. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

18. Μπουρκίνα Φάσο

19. Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου

20. Ουγγαρία

21. Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης

22. Δημοκρατία της Γκαμπόν

23. Δημοκρατία της Γουινέας

24. Γιβραλτάρ

25. Σουλτανάτο του Μπρουνέι

26. Κράτος του Ισραήλ

27. Κράτος του Κατάρ

28. Κράτος του Κουβέιτ

29. Κράτος της Λιβύης

30. Κράτος της Παλαιστίνης

31. Γρενάδα

32. Ελληνική Δημοκρατία

33. Γεωργία

34. Λαϊκή Δημοκρατία του Τιμόρ-Λέστε

35. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

36. Λαϊκή Δημοκρατία του Σάο Τομέ και Πρίντσιπε

37. Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα

38. Δομινικανή Δημοκρατία

39. Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας

40. Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν

41. Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν

42. Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας

43. Ιταλική Δημοκρατία

44. Δημοκρατία της Υεμένης

45. Νησιά Κέιμαν

46. Καναδάς

47. Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

48. Κινεζική Ταϊπέι (Ταϊβάν)

49. Πριγκιπάτο της Ανδόρρας

50. Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν

51. Συνεργατική Δημοκρατία της Γουιάνας

52. Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας

53. Βασίλειο του Μπαχρέιν

54. Βασίλειο του Βελγίου

55. Βασίλειο του Μπουτάν

56. Βασίλειο της Δανίας

57. Βασίλειο της Ισπανίας

58. Βασίλειο της Καμπότζης

59. Βασίλειο του Λεσότο

60. Βασίλειο του Μαρόκου

61. Βασίλειο της Ολλανδίας

62. Βασίλειο της Νορβηγίας

63. Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας

64. Βασίλειο της Σουαζιλάνδης

65. Βασίλειο της Ταϊλάνδης

66. Βασίλειο της Τόνγκα

67. Βασίλειο της Σουηδίας

68. Δημοκρατία της Κιργιζίας

69. Κουρασάο

70. Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος

71. Δημοκρατία της Λετονίας

72. Λιβανέζικη Δημοκρατία

73. Δημοκρατία Λιθουανίας

74. Μαλαισία

75. Δημοκρατία των Μαλβίδων

76. Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικό

77. Πολυεθνικό Κράτος της Βολιβίας

78. Μογγολία

79. Μονσεράτ

80. Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές

81. Ανεξάρτητο κράτος της Παπούας Νέας Γουινέας

82. Ανεξάρτητο Κράτος της Σαμόα

83. Νέα Ζηλανδία

84. Νέα Καληδονία

85. Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας

86. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

87. Νησιά Κουκ

88. Νήσοι Τερκς και Κέικος

89. Δημοκρατία της Αλβανίας

90. Δημοκρατία της Ανγκόλα

91. Δημοκρατία της Αρμενίας

92. Δημοκρατία της Λευκορωσίας

93. Δημοκρατία του Μπενίν

94. Δημοκρατία της Βουλγαρίας

95. Δημοκρατία της Μποτσουάνα

96. Δημοκρατία του Μπουρουντί

97. Δημοκρατία του Βανουάτου

98. Δημοκρατία της Αϊτής

99. Δημοκρατία της Γκάμπια

100. Δημοκρατία της Γκάνα

101. Δημοκρατία της Γουατεμάλα

102. Δημοκρατία της Γουινέα-Μπισσάου

103. Δημοκρατία της Ονδούρας

104. Δημοκρατία του Τζιμπουτί

105. Δημοκρατία της Ζάμπια

106. Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε

107. Δημοκρατία της Ινδίας

108. Δημοκρατία της Ινδονησίας

109. Δημοκρατία του Ιράκ

110. Δημοκρατία της Ιρλανδίας

111. Δημοκρατία της Ισλανδίας

112. Δημοκρατία του Καζακστάν

113. Δημοκρατία της Κένυα

114. Δημοκρατία της Κύπρου

115. Δημοκρατία της Κολομβίας

116. Δημοκρατία του Κονγκό

117. Δημοκρατία της Κορέας

118. Δημοκρατία του Κοσόβου

119. Δημοκρατία της Κόστα Ρίκα

120. Δημοκρατία της Ακτής του Ελεφαντοστού

121. Δημοκρατία της Κούβας

122. Δημοκρατία της Λιβερίας

123. Δημοκρατία του Μαυρίκιου

124. Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης

125. πΓΔΜ

126. Δημοκρατία του Μαλάουι

127. Δημοκρατία του Μάλι

128. Δημοκρατία της Μάλτας

129. Δημοκρατία της Μοζαμβίκης

130. Δημοκρατία της Μολδαβίας

131. Δημοκρατία της Ναμίμπια

132. Δημοκρατία του Νίγηρα

133. Δημοκρατία της Νικαράγουα

134. Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου

135. Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν

136. Δημοκρατία του Παναμά

137. Δημοκρατία της Παραγουάη

138. Δημοκρατία του Περού

139. Δημοκρατία της Πολωνίας

140. Πορτογαλική Δημοκρατία

141. Δημοκρατία της Ρουάντα

142. Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο

143. Δημοκρατία των Σεϋχελλών

144. Δημοκρατία της Σενεγάλης

145. Δημοκρατία της Σερβίας

146. Δημοκρατία της Σιγκαπούρης

147. Δημοκρατία της Σλοβενίας

148. Δημοκρατία της Ένωσης της Μιανμάρ

149. Δημοκρατία του Σουδάν

150. Δημοκρατία του Σουρινάμ

151. Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε

152. Δημοκρατία του Τατζικιστάν

153. Δημοκρατία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο

154. Δημοκρατία του Τουρκμενιστάν

155. Δημοκρατία της Ουγκάντα

156. Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν

157. Δημοκρατία του Φίτζι

158. Δημοκρατία των Φιλιππίνων

159. Δημοκρατία της Κροατίας

160. Δημοκρατία του Τσαντ

161. Δημοκρατία του Μαυροβουνίου

162. Δημοκρατία της Χιλής

163. Δημοκρατία του Ισημερινού

164. Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας

165. Δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ

166. Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν

167. Δημοκρατία του Καμερούν

168. Ρωσική Ομοσπονδία

169. Ρουμανία

170. Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

171. Κοινοπολιτεία του Πουέρτο Ρίκο

172. Βόρεια Ιρλανδία

173. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

174. Αγία Λουκία

175. Αραβική Δημοκρατία της Συρίας

176. Δημοκρατία της Σλοβακίας

177. Κοινοπολιτεία των Μπαχαμών

178. Δομινικανή Κοινοπολιτεία

179. Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας

180. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

181. Νησιά Σολομώντα

182. Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ

183. Ένωση των Κομορών Νήσων

184. Ειδική Διοικητική Περιοχή του Μακάο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

185. Σουλτανάτο του Ομάν

186. Ταϊτή

187. Περιφέρεια του Γκουάμ

188. Δημοκρατία του Τόγκο

189. Δημοκρατία της Τυνησίας

190. Δημοκρατία της Τουρκίας

191. Ουκρανία

192. Ουαλία

193. Νησιά Φερόε

194. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία του Νεπάλ

195. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Αιθιοπίας

196. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας

197. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

198. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας

199. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Σομαλίας

200. Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις

201. Δημοκρατία της Φινλανδίας

202. Γαλλική Δημοκρατία

203. Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής

204. Τσεχική Δημοκρατία

205. Ελβετική Συνομοσπονδία

206. Σκωτία

207. Ερυθρέα

208. Δημοκρατία της Εσθονίας

209. Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής

210. Τζαμάικα

211. Ιαπωνία

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» 2018 έλαβαν μέρος 32 Διεθνείς Ομάδες Φιλίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του προγραμματος, το τελικό αγώνασχολίαζεοΙαζν Τάχα (JaznTaha), νεαρός σχολιαστής από τη Συρία[35] και έκρινετον αγώνα ο νεαρός διαιτητής από τη Ρωσία ΜπογκντάνΜπατάλιν (BogdanBatalin)[36].

Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» 2018 έγινε η ομάδα «Χιμπαντζής», στην οποία περιλήφθηκανΝεαροί ποδοσφαιριστές από τη Δομινίκα, το Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, το Μαλάουι, την Κολομβία, το Μπενίν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Προπονητής της ομάδας ήταν ο νεαρός συμμετέχων από το ΣαράνσκΒλαντισλάβΠολιακόβ (VladislavPolyakov)[37].

Τελική εκδήλωση της έκτης σεζόν του προγράμματος ήταν το Διεθνές Φόρουμ για παιδιά «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία», που διεξήχθηστις 13 Ιουνίου στο Κέντρο Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιας Βιολογίας «Moskvarium». Το παρακολούθησαν ο Βίκτωρ Ζουμπκόβ (ViktorZubkov) (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PJSC «Gazprom»), η Όλγα Γκολόντετς (OlgaGolodets) (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας), ο ΊκερΚασίλιας (IkerCasillas) (Ισπανός ποδοσφαιριστής και πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας), ο Αλεξάντρ Κερζακόβ (AlexanderKerzhakov) (Ρώσος ποδοσφαιριστής, προπονητής της νεανικής εθνικής ομάδας της Ρωσίας στο ποδόσφαιρο), καθώς και οι εκπρόσωποι 54 πρεσβειών από όλο τον κόσμο και άλλοι επισκέπτες[38].

Στο Φόρουμ απονεμήθηκαν οι καλύτεροι Νεαροί ποδοσφαιριστές της έκτης σεζόν: οΝτέοΚαλένγκαΜβένζε (DeoKalengaMwenze) από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (καλύτερος κυνηγός), ο ΙαμίρουΟούρου (YamiruOuru) από το Μπενίν (καλύτερος χαφ), ο Ιβάν Βολύνκιν (IvanVolynkin) από την Ουαλία (καλύτερος τερματοφύλακας) και ο Γουστάβο Σίντρα Ρότσα (GustavoSintraRocha) από τη Βραζιλία (MVP)[39].

Ο καλύτερος Νεαρός δημοσιογράφος του προγράμματος «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» το 2018 ήταν η ΣεϊκάλιΑσενσιόν (SheikaliAsension) από την Αρούμπα. Η κοπέλα διατηρεί ένα blog, που καλεί τη νεολαία της Ωκεανίας για την περιβαλλοντική συνείδηση[39].

Στο Φόρουμ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου και ησυνάντηση με αυτόγραφατης συμμετέχουσας της προηγούμενης σεζόν από την Ινδία, ΑνάνιαΚαμπόντζ (AnanyaKamboj)[40]. Μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης σεζόν του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» 2017, η Ανάνια έγραψε το βιβλίο “MyjourneyfromMohalitoSt. Petersburg” για την εμπειρία της ως Νεαρής δημοσιογράφου. Εκεί διηγήθηκε για τις Εννέα αξίες του προγράμματος, που βοηθούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Στις 14 Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Φόρουμ για παιδιά «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία», οι Νεαροί ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφοι έλαβαν μέρος στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018 στη Ρωσία. Στο στάδιο «Λουζνικί», τα παιδιά ανέβασαν πανηγυρικά τις σημαίες όλων των 211 χωρών και περιοχών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φέτος[41]. Μετά από αυτό, οι Νεαροί συμμετέχοντες του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» παρακολούθησαν τον εναρκτήριο αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Άλμπερτ Ζιννάτοβ (AlbertZinnatov), Νεαρό πρέσβη του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» από τη Ρωσία, στο θεωρείο του για να παρακολουθήσουν τον εναρκτήριο αγώνα μαζί. Εκεί, ο νεαρός επικοινώνησε με τον πρωταθλητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρομπέρτο Κάρλος (RobertoCarlos), από τη Βραζιλία, και με τον Ισπανό ποδοσφαιριστή ΊκερΚασίλιας (IkerCasillas)[42].

Περισσότερα από 1.500 παιδιά και έφηβοι από 211 χώρες και περιοχές συμμετείχαν στις τελικές εκδηλώσεις στη Μόσχα. Συνολικά, στο πλαίσιο της Έκτης σεζόν σε διάφορες περιοχές του κόσμου διοργανώθηκαν περισσότερες από 180 εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερααπό 240 χιλιάδες παιδιά[43].

Το 2018 το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από εκπροσώπους της κυβέρνησης. Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλγα Γκολοντέτςδιάβασε τονεναρκτήριο λόγο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς συμμετέχοντες και φιλοξενουμένους του Διεθνούς Φόρουμ για παιδιά. Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ΝτμίτριΜεντβέντεφ έστειλε ένα ευπρόσδεκτο τηλεγράφημα στους συμμετέχοντες και φιλοξενουμένους του έκτου Διεθνούς Φόρουμ για παιδιά «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία»[44].

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στις 23 Μαΐουη επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι σήμερα το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» εκλαμβάνεται από την παγκόσμια κοινότητα ως σημαντική ανθρωπιστική συνιστώσα της διεθνούς κοινωνικής πολιτικής της Ρωσίας[45].

Παραδοσιακά το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» υποστηρίχτηκε από τη FIFA. Στον οργανισμό σημείωσαν ότι ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων και φιλοξενούμενων των τελικών εκδηλώσεων στη Μόσχα ανήρθε σε 5.000 άτομα[46].

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έναρξη της έβδομης σεζόν του διεθνούς παιδικού κοινωνικού προγράμματος "Football for friendship" πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019, και οι τελικές εκδηλώσεις του προγράμματος διεξήχθησαν στη Μαδρίτη από τις 28 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.[47]

Η διεθνής ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας εορτάστηκε στις 25 Απριλίου σε περισσότερες από 50 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Στον εορτασμό επίσης έλαβε μέρος και η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση (RFU)[48]

Στις 30 Μαΐου, η Μαδρίτη φιλοξένησε το διεθνές φόρουμ του παιδικού κοινωνικού προγράμματος της PAO «Gazprom», το «Football for Friendship» 2019. Το φόρουμ συγκέντρωσε τους έξπερ από όλο τον κόσμο - προπονητές ποδοσφαίρου, γιατρούς παιδικών ομάδων, σελέμπριτι, δημοσιογράφους από κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης, εκπροσώπους διεθνών ποδοσφαιρικών ακαδημιών και ομοσπονδιών.[49]

Η πιο πολυεθνική προπόνηση ποδοσφαίρου στον κόσμο πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στη Μαδρίτη. Με βάση τα αποτελέσματα της προπόνησης, το Football for Friendship έλαβε επίσημο πιστοποιητικό του GUINNESS WORLD RECORDS®.[50]

Στα πλαίσια της έβδομης σεζόν, οι 32 νέοι δημοσιογράφοι από την Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Βόρεια και τη Νότια Αμερική αποτελούσαν τη σύνθεση του διεθνούς παιδικού κέντρου Τύπου του προγράμματος «Football for Friendship», το οποίο κάλυψε τα τελικά γεγονότα του προγράμματος και συμμετείχε στην προετοιμασία υλικού σε συνεργασία με διεθνή και εθνικά ΜΜΕ.[51]

Οι συμμετέχοντες της έβδομης σεζόν επιβράβευσαν με το κύπελλο «Εννέα αξιών» (βραβείο του διεθνούς παιδικού κοινωνικού προγράμματος «Football for Friendship») το Liverpool FC ως την πιο κοινωνικά υπεύθυνη ομάδα.[52]

Την 1 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το αποκορύφωμα της έβδομης σεζόν στο γήπεδο ποδοσφαίρου UEFA Pitch στη Μαδρίτη - ο τελικός αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο «Football for Friendship». Σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, η εθνική ομάδα «Λαφίτης από Αντίγκουα» έπαιξε με τον «Τασμανικό Διάβολο» με σκορ 1:1 στο βασικό χρόνο, και στη συνέχεια προηγήθηκε στα πέναλτι και κέρδισε το πρώτο βραβείο.[53]

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2020 οι τελικές εκδηλώσεις της όγδοης σεζόν του «Football for Friendship» πραγματοποιήθηκαν online σε ψηφιακή πλατφόρμα από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2020. Πάνω από 10 000 παίκτες από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου δήλωσαν συμμετοχή σε βασικές εκδηλώσεις.[54]

Για την όγδοη σεζόν του προγράμματος, σχεδιάστηκε online προσομοιωτής ποδοσφαίρου πολλαπλών παικτών Football for Friendship World, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε το online  παγκόσμιο πρωτάθλημα στο «Football for Friendship» 2020. Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για κατέβασμα παγκοσμίως από τις 10 Δεκεμβρίου 2020 - Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου. Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αγώνες σύμφωνα με τους κανόνες του «Football for Friendship», έχοντας ενωθεί σε διεθνείς ομάδες. Το παιχνίδι πολλαπλών παικτών βασίζεται στις σημαντικότερες αξίες του προγράμματος, όπως η φιλία, η ειρήνη και η ισότητα.[55]

Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή κλήρωση του παγκοσμίου online-πρωταθλήματος του «Football for Friendship» 2020[56]

Από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα η διεθνής online-κατασκήνωση φιλίας με ανθρωπιστικά και αθλητικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά[57]

Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες του διεθνούς online-φόρουμ του «Football for Friendship», στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πρότζεκτ για την ανάπτυξη παιδικού σπορ. Η επιτροπή ειδικών εξέτασε τις παρουσιάσεις των πρότζεκτ που διεκδικούν το πρωτάτο του «Football for Friendship»[58]

Στις 7-8 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο online-πρωτάθλημα του «Football for Friendship». Το φετινό πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε σε online-μορφή στην ψηφιακή πλατφόρμα, και ειδικά για αυτό το λόγο είχε σχεδιαστεί ο προσομοιωτής ποδοσφαίρου πολλαπλών παικτών Football for Friendship.[59]

Στις 9 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα το γκράν φινάλε του «Football for Friendship»[60]

Κατά τη διάρκεια της όγδοης σεζόν του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σειρά από webinar για παιδιά από διαφορετικές χώρες για την υποστήριξη της 75ης επετείου του ΟΗΕ.[61]

Κατά την όγδοη σεζόν του προγράμματος,  σε συνδυασμό με ποδοσφαιρικούς freestylers από όλο τον κόσμο, έγινε έναρξη της εβδομαδιαίας εκπομπής "Το γήπεδο είναι εκεί όπου είμαι εγώ". Σε κάθε επεισόδιο, οι freestylers έδειξαν στους νεαρούς πρεσβευτές πως να κάνουν τρικ, και στο τέλος κάθε επεισοδίου ανακοινωνόταν διαγωνισμός για το καλύτερο τρικ. Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με global online master-class, με το οποίο το πρόγραμμα «Football for Friendship» έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για δεύτερη φορά αναφορικά με τον αριθμό παικτών που συμμετείχαν (6 Δεκεμβρίου 2020).[62]

Οι συντάκτες των καλών ειδήσεων - είναι η εβδομαδιαία εκπομπή, που κυκλοφόρησε από νέους δημοσιογράφους του «Football for Friendship», και που τα παιδιά μοιραζόντουσαν με τους θεατές τα θετικά νέα από όλο τον κόσμο.[63]

Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2021, οι τελικές εκδηλώσεις της ένατης σεζόν του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά στην ψηφιακή πλατφόρμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» από τις 14 έως τις 29 Μαΐου 2021, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 χωρών.[64]

Στις 25 Απριλίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας, πραγματοποιήθηκε ανοικτή κλήρωση για το παγκόσμιο διαδικτυακό πρωτάθλημα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2021».[65]

Στα πλαίσια της σεζόν, έλαβε χώρα η Διεθνής Διαδικτυακή Κατασκήνωση Φιλίας με ανθρωπιστικό και αθλητικό εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.[66]

Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Διαδικτυακό Φόρουμ «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία», όπου οι ακαδημίες ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο παρουσίασαν προγράμματα στον τομέα της ανάπτυξης του παιδικού αθλητισμού. Με βάση τα αποτελέσματα των παρουσιάσεων, η κριτική επιτροπή επέλεξε τους νικητές του Διεθνούς Βραβείου «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία», οι οποίοι ήταν οι ακαδημίες από το Αφγανιστάν, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Τόγκο.[67]

Το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα του ειδικά σχεδιασμένου προσομοιωτή ποδοσφαίρου για πολλούς παίκτες Football for Friendship World. Τον τελικό του πρωταθλήματος κέρδισε η ομάδα «Argali», η οποία περιλάμβανε παιδιά από την Αρούμπα, το Μπελίζ, τη Γουατεμάλα, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό.[68]

Οι συμμετέχοντες της ένατης σεζόν έθεσαν το τρίτο καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες™ για τον μεγαλύτερο στον κόσμο αριθμό επισκεπτών σε ένα εικονικό στάδιο.[69]

Στις 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο Μεγάλος Τελικός του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία».[70]

«Ποδόσφαιρο για τη Φιλία»: Διεθνές Παιδικό Γραφείο Ειδήσεων EURO 2020

Στα πλαίσια του Πρωταθλήματος UEFA EURO 2020, το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για το Διεθνές Παιδικό Γραφείο Ειδήσεων με τη συμμετοχή νέων δημοσιογράφων του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» από 11 χώρες του Πρωταθλήματος.[71]

Οι νέοι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος στις χώρες τους και τους ανέδειξαν για εκατομμύρια συνομηλίκους τους στον κόσμο μέσα από το πρίσμα των Εννέα Αξιών, τις οποίες μοιράζονται εκατομμύρια συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Οι νέοι δημοσιογράφοι εκπαιδεύτηκαν στη Σχολή «Εννέα Αξιών» του προγράμματος του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία». Εκτός από τις αξίες, τα μαθήματα ήταν αφιερωμένα στις σύγχρονες τάσεις της αθλητικής δημοσιογραφίας και στις δεξιότητες κινητής δημοσιογραφίας.[72]

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο πλαίσιο του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διεθνές παιδικού τουρνουά ποδοσφαίρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"[73]. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα – Ομάδες Φιλίας– διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια ανοικτής κλήρωσης[74]. Οι ομάδες οργανώνονται[75] βάσει της αρχή του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία": αθλητές διαφόρων εθνικοτήτων, διαφορετικού φύλου και σωματικών ικανοτήτων παίζουν στην ίδια ομάδα[76].

Διεθνές παιδικό φόρουμ "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ετήσιο διεθνές παιδικό φόρουμ "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", οι νέοι συμμετέχοντες του πρότζεκτ μαζί με ενήλικες συζητούν την προώθηση και ανάπτυξη των αξιών του προγράμματος σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, τα παιδιά συναντούν και συνομιλούν με τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες, με διάσημους ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα και επίσης γίνονται νεαροί πρέσβεις που στο μέλλον θα συνεχίσουν να προωθούν ανεξάρτητα παγκόσμιες αξίες μεταξύ των συναδέλφων τους[77].

Το 2019, το Φόρουμ μετατράπηκε σε πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ ειδικών στον τομέα του αθλητισμού και της εκπαίδευσης.[78]

Το 2020, στα πλαίσια του Φόρουμ, ξεκίνησε η απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία».[79]

Διεθνές Παιδικό Κέντρο Τύπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" είναι το Διεθνές Παιδικό Κέντρο Τύπου[80]. Αρχικά διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" το 2014[81]. Οι νεαροί δημοσιογράφοι στο κέντρο τύπου καλύπτουν τις εκδηλώσεις του προγράμματος στις χώρες τους[82]: προετοιμάζουν ειδήσεις για εθνικά και διεθνή αθλητικά μέσα, συμμετέχουν στη δημιουργία υλικού για το κανάλι Football for Friendship TV, την παιδική εφημερίδα Football for Friendship και τον επίσημο ραδιοσταθμό του προγράμματος. Το Διεθνές Παιδικό Κέντρο Τύπου ενώνει τους νικητές των εθνικών διαγωνισμών για τον Καλύτερο Νέο Δημοσιογράφο, νεαρούς blogger, φωτογράφους και συγγραφείς. Οι νεαροί δημοσιογράφοι από το κέντρο τύπου παρουσιάζουν την άποψή τους μέσα από το πρόγραμμα, υλοποιώντας τη μορφή "παιδιά για παιδιά"[83].

Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", η Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας γιορτάζεται στις 25 Απριλίου[84]. Αυτή η αργία γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2014 σε 16 χώρες[85]. Τη συγκεκριμένη ημέρα, πραγματοποιήθηκαν φιλικοί αγώνες, αυθόρμητες συγκεντρώσεις, ραδιοφωνικοί μαραθώνιοι, σεμινάρια, τηλεοπτικές εκπομπές, ανοιχτές προπονήσεις κ.λπ. Πάνω από 50.000 άτομα πήραν μέρος στη γιορτή[86].

Το 2015, η Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας γιορτάστηκε σε 24 χώρες[87]. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, υπήρξαν φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες και άλλες εκδηλώσεις. Στη Γερμανία, οι ποδοσφαιριστές της Σάλκε 04 πραγματοποίησαν μια ανοιχτή προπόνηση, η ομάδα της Σερβίας πραγματοποίησε μια τηλεοπτική εκπομπή, η ομάδα της Ουκρανίας διοργάνωσε έναν αγώνα μεταξύ της ομάδας παίδων του ποδοσφαιρικού συλλόγου Βολίν και των παιδιών που έχουν γραφτεί στο κέντρο της πόλης Λουτσκ των κοινωνικών υπηρεσιών για οικογένειες, παιδιά και νέους[87].

Στη Ρωσία, η Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας γιορτάστηκε στις 25 Απριλίου σε 11 πόλεις. Φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Βλαδιβοστόκ, το Νοβοσιμπίρσκ, την Αικατερίνμπουργκ, το Κρασνογιάρσκ, το Μπαρνάουλ, την Αγ. Πετρούπολη και το Σαράνσκ, για να δοθεί έμφαση στις βασικές αξίες του προγράμματος. Στο Κρασνογιάρσκ, το Σότσι και το Ροστόβ-ον-Ντον, πραγματοποιήθηκε μια Σκυταλοδρομία Φιλίας με τη συμμετοχή λαμπαδηδρόμων από την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία του 2014. Στη Μόσχα, με τη στήριξη της Αθλητικής Ομοσπονδίας Τυφλών, διοργανώθηκε ένα Τουρνουά Ίσων Ευκαιριών. Στις 5 Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας γιορτάστηκε στο Νίζνι Νόβγκοροντ και το Καζάν[87].

Το 2016, η Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας γιορτάστηκε σε 32 χώρες. Στη Ρωσία, γιορτάστηκε σε εννέα πόλεις: Μόσχα, Αγ. Πετρούπολη, Νοβοσιμπίρσκ, Μπαρνάουλ, Μπιρομπιτζάν, Ιρκούτσκ, Κρασνοντάρ, Νίζνι Νόβγκοροντ και Ροστόβ ον Ντον. Η Νίζνι Νόβγκοροντ φιλοξένησε έναν φιλικό αγώνα για νέους ποδοσφαιριστές από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Βόλγα και ενήλικες παίκτες από τον σύλλογο οι οποίοι πραγματοποίησαν προθέρμανση και προπόνηση για τα παιδιά. Σε έναν φιλικό αγώνα στο Νοβοσιμπίρσκ, παιδιά με αναπηρίες συμμετείχαν στην ομάδα της περιοχής του Νοβοσιμπίρσκ, Γιερμάκ Σιμπίρ[87].

Το 2017, η Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας γιορτάστηκε σε 64 χώρες. Διάσημοι ποδοσφαιριστές, μεταξύ αυτών ο Σέρβος αμυντικός Μπρανισλάβ Ιβάνοβιτς και ο Ολλανδός επιθετικός Ντιρκ Κάιτ πήραν μέρος σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, στην εκδήλωση συμμετείχε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος συμμετείχε στη νίκη της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004. Στη Ρωσία, ο ΠΣ Ζενίτ διοργάνωσε μια ειδική προπόνηση για τον Ζαχάρ Μπαντιούκ (Zakhar Badyuk), τον νεαρό Πρέσβη του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" το 2017. Στην προπόνηση, ο τερματοφύλακας της Ζενίτ, Γιούρι Λοντίγκιν, έδωσε υψηλή βαθμολογία στις ικανότητες του Ζαχάρ και μοιράστηκε τα μυστικά του τέρματος μαζί του[87].

Εννέααξίες του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του πρώτου Διεθνούς Φόρουμ για παιδιά, που διεξήχθη στις 25 Μαΐου 2013, οι Νεαροί πρέσβεις από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρωσία είχαν διαμορφώσει τις πρώτες οκτώ αξίες του προγράμματος - φιλία, ισότητα, δικαιοσύνη, ειρήνη, αφοσίωση, νίκη και παραδόσεις και τις παρουσίασαν στην Ανοιχτή επιστολή. Η επιστολή εστάλη στους επικεφαλής των διεθνών αθλητικών οργανώσεων: της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Τζόζεφ Μπλάτερ (JosephBlatter) κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βιτάλι Μούτκο επιβεβαίωσε την παραλαβή της επιστολής και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει το «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία»[11].

Το 2015 στο πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» προσχώρησαν οι συμμετέχοντες από την Κίνα, την Ιαπωνία και το Καζακστάν που πρότειναν να προσθέσουν την ένατη αξία - τιμή.[88]

Το Κύπελλο των Εννέα Αξιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κύπελλο των Εννέα Αξιών είναι ένα βραβείο του Διεθνούς Παιδικού Κοινωνικού Προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" . Κάθε χρόνο, το Κύπελλο απονέμεται για μεγαλύτερη δέσμευση στις αξίες του πρότζεκτ: φιλία, ισότητα, δικαιοσύνη, υγεία, ειρήνη, αφοσίωση, νίκη, παραδόσεις και τιμή. Φίλαθλοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην επιλογή του νικητή, αλλά η τελική απόφαση λαμβάνεται με ψηφοφορία από τους συμμετέχοντες του πρότζεκτ "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία". Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που κατέχουν το Κύπελλο των Εννέα Αξιών: «Μπαρτσελόνα» (Ισπανία, 2015, 2020, 2021), «Μπάγερν Μονάχου» (Γερμανία, 2016), «Αλ Ουάχντα» (Συρία, 2016), «Ρεάλ Μαδρίτης» (Ισπανία, 2017), Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Βραζιλίας (Βραζιλία, 2018), «Λίβερπουλ» (Αγγλία, 2019).[89]

Βραχιόλι της φιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" ξεκινούν με την ανταλλαγή των Βραχιολιών της Φιλίας, ένα σύμβολο ισότητας και υγιούς τρόπους ζωής. Το βραχιόλι αποτελείται από δύο νήματα μπλε και πράσινο χρώματος και μπορεί να φορεθεί από οποιονδήποτε μοιράζεται τις αξίες του προγράμματος[90].

Σύμφωνα με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ

"Το σύμβολο του κινήματος είναι ένα δίχρωμο βραχιόλι, το οποίο είναι εξίσου απλό και κατανοητό με τις εγγενείς αξίες του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία".

Οι νεαροί συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έδεσαν τα βραχιόλια της φιλίας στον καρπό διάσημων αθλητών και δημόσιων προσώπων[90], συμπεριλαμβανομένων των εξής: Ντικ Άντβοκαατ (Dick Advocaat), Ανάτολι Τιμόστσουκ (Anatoly Timoshchuk)[91] και Λουίς Νέτο (Luis Neto), Φραντς Μπεκενμπάουερ (Franz Beckenbauer), Λουίς Φερναντές (Luis Fernandev), Ντιντιέ Ντρογκμπά (Didier Drogba), Μαξ Μέγιερ (Max Meyer), Φάτμα Σαμούρα (Fatma Samura), Λεόν Γκορέτσκα (Leon Gorecka), Ντομένικο Κρισίτο (Domenico Criscito), Μικέλ Σαλγκάντο (Michel Salgado), Αλεξάντερ Κερτζχάκοφ (Alexander Kerzhakov), Πύρρος Δήμας, Μιοντράγκ Μποζόβιτσ (Miodrag Bozovic), Αντελίνα Σοτνίκοβα (Adelina Sotnikova), Γιούρι Κάμενετς (Yuri Kamenets)[92].  

Το πρώτο τρόπαιο NFT στον κόσμο για το καλύτερο γκολ του Πρωταθλήματος UEFA EURO 2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2021, η UEFA ανακοίνωσε τη χορηγία της PJSC Gazprom στα πλαίσια του EURO 2020 και του EURO 2024. Οι όροι συνεργασίας περιλαμβάνουν την απονομή του βραβείου για τον δημιουργό του καλύτερου γκολ του UEFA EURO 2020, και το βραβείο αυτό για πρώτη φορά φτιάχτηκε με τη μορφή του τροπαίου NFT.[93]

Το φυσικό πρωτότυπο του βραβείου δημιουργήθηκε από τον Ρώσο καλλιτέχνη Pokras Lampas στο περίπτερο της PJSC Gazprom στη ζώνη οπαδών της Αγίας Πετρούπολης στην πλατεία Κονιούσενναγια ως μια καλλιτεχνική εγκατάσταση από 432 μπάλες ποδοσφαίρου με καλλιγραφική διακόσμηση.

Το ψηφιακό τρόπαιο κωδικοποιεί τα ονόματα του Πρωταθλήματος UEFA EURO 2020, Gazprom, του διεθνούς παιδικού κοινωνικού προγράμματος «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» και των Εννέα Αξιών που προωθεί: φιλία, ισότητα, δικαιοσύνη, υγεία, ειρήνη, αφοσίωση, νίκη, παραδόσεις και τιμή.[94]

Στις 27 Ιουνίου, η καλλιτεχνική εγκατάσταση έπαψε να υπάρχει ως φυσικό αντικείμενο και μετατράπηκε στη μορφή NFT. Όλες οι μπάλες ποδοσφαίρου διανεμήθηκαν στις 11 πόλεις υποδοχής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2020.[95]

Στις 15 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, το ψηφιακό τρόπαιο απονεμήθηκε στον Πάτρικ Σικ, τον ποδοσφαιριστή που σημείωσε το καλύτερο γκολ του Πρωταθλήματος UEFA EURO 2020, και το ολόγραμμα του βραβείου μεταφέρθηκε στην έκθεση της έδρας της UEFA (Ελβετία, Νιόν) και στην έδρα της PJSC GAZPROM (Ρωσία, Αγία Πετρούπολη).[96]

Διεθνές Βραβείο «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διεθνές Βραβείο «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» έχει ως στόχο να εντοπίζει όλες τις πιθανές ιδέες για αθλητική προπόνηση, εκπαίδευση νεαρών ποδοσφαιριστών, συνεργασία στον τομέα του παιδικού ποδοσφαίρου και προώθηση αυτών των ιδεών σε όλο τον κόσμο. Ο σκοπός του Βραβείου είναι να επιστήσει την προσοχή στα ζητήματα ανάπτυξης του παιδικού ποδοσφαίρου στα πλαίσια της παγκόσμιας ψηφιοποίησης και να δημιουργήσει μια κοινότητα ομοϊδεαμένων ανθρώπων, οι οποίοι αναπτύσσουν αυτές τις κατευθύνσεις.[97]

Διεθνής Ακαδημία «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» για προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής Ακαδημία «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» είναι μια δωρεάν διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα διαθέσιμη σε διάφορες γλώσσες, η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο πρακτικών μαθημάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των προπονητών των ομάδων νέων και τμημάτων ποδοσφαίρου, καθώς και των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας βασίζεται σε γνώσεις, πρακτικές συμβουλές και συστάσεις για την οργάνωση των προπονήσεων, προώθηση των αξιών ενός υγιεινού και ενεργού τρόπου ζωής, καθώς και του σεβασμού ως προς τους διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνικότητες μεταξύ των νέων παικτών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τους συντάκτες των αθλητικών και ανθρωπιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» – επικεφαλής της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προπονητές της Ακαδημίας του ΦΚ «Μπαρτσελόνα», ειδικούς των ανθρωπιστικών προγραμμάτων της FIFA.[98]

Διεθνές Κατασκήνωση Φιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο οι συμμετέχοντες στο «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» εκπαιδεύονται και χτίζουν ομάδες υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών συμβούλων της κατασκήνωσης. Η πρωτοβουλία αυτή βοηθά τα παιδιά να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους όχι μόνο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά και στην πραγματική ζωή, να αναπτύσσουν τακτικές και να νιώσουν τον ώμο του συμπαίκτη στην ομάδα τους. Ένα μέρος της Κατασκήνωσης είναι η Σχολή των «Εννέα Αξίων», όπου οι Νεαροί Συμμετέχοντες μαθαίνουν για τις αξίες του προγράμματος και πώς να τις εφαρμόσουν στο γήπεδο και στην καθημερινή ζωή.[99]

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2016, το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» διοργανώνει ετησίως την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία. Οι Νεαροί Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εγκαινίασαν τον «Κήπο της Φιλίας» στο Parco di Trenno στο Μιλάνο, όπου κάθε μία από τις 32 διεθνείς ομάδες φύτεψε το δικό της δέντρο. Το 33ο δέντρο φυτεύτηκε από παιδιά με ειδικές ανάγκες από το Ίδρυμα Don Carlo Gnocchi.[100]

Το 2018, οι Νεαροί Πρεσβευτές του προγράμματος επέστησαν την προσοχή του κοινού στα ζώα απειλούμενα με εξαφάνιση. Κάθε χρόνο, οι Διεθνείς Ομάδες Φιλίας παίρνουν ονόματά τους από απειλούμενα και σπάνια είδη ζώων. Επίσης το 2018, κατά τη διάρκεια των τελικών εκδηλώσεων στη Μόσχα, για του Νεαρούς Συμμετέχοντες διοργανώθηκαν φιλικές προς το περιβάλλον διαδρομές που χρησιμοποιούσαν λεωφορεία με καύσιμο το φυσικό αέριο.[101]

Το 2020, οι Νεαροί Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πραγματοποίησαν ένα διαδικτυακό σεμινάριο F4F Speaks for Nature, αφιερωμένο στη φροντίδα του περιβάλλοντος στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ.[102]

Το 2021, οι Νεαροί Συμμετέχοντες μοιράστηκαν με τον κόσμο τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη κάθε μέρα και ξεκίνησαν την πρόκληση «Μικρά βήματα για να σώσουμε τον πλανήτη» (Small Steps to Save the Planet).[103]

Προσομοιωτής ποδοσφαίρου για πολλούς παίκτες F4F World[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία»[104] συγκέντρωσε παίκτες όλων των ηλικιών από 211 χώρες και περιοχές και έχει γίνει βάση για διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και ένα γήπεδο όπου ο καθένας μπορεί να προπονηθεί, να ενωθεί σε μικτές διεθνείς ομάδες και να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι με τη μορφή του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» χωρίς να φύγει από το σπίτι.[105]

Δραστηριότητα συμμετεχόντων μεταξύ περιόδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές από το πρόγραμμα "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις εκτός της επίσημης σεζόν. Τον Μάιο 2013, οι παίκτες από την ποδοσφαιρική ομάδα νέων του Μάριμπορ (Σλοβενία) οργάνωσαν έναν φιλικό φιλανθρωπικό αγώνα με παιδιά από την Καμπότζη[106]. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 στο Σότσι, οι Ρώσοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συνομίλησαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον Σεπ Μπλάτερ, πρόεδρο της FIFA[106]. Τον Ιούνιο 2014, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε την ομάδα Ταβερνί, μέλος του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", στο Προεδρικό Μέγαρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014 FIFA μεταξύ Γαλλίας και Νιγηρίας. Τον Απρίλιο 2016,  ο Γιούρι Βάστσικ (Yuri Vashchuk), ο πρέσβης του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" το 2015, συναντήθηκε με τον πιο δυνατό άνδρα της Λευκορωσίας, τον Κίριλ Σίμκο (Kirill Shimko), και νεαρούς ποδοσφαιριστές από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο BATE FC, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή στο πρότζεκτ. Ο Γιούρι Βάστσικ έδωσε στον Κίριλ Σίμκο ένα συμβολικό βραχιόλι φιλίας, δίνοντάς του τη σκυτάλη για την προώθηση των ιδανικών του πρότζεκτ: φιλία, δικαιοσύνη, υγιεινός τρόπος ζωής[107].

Βραβεία και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος 2021, το «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» έχει περισσότερα από 60 εθνικά και διεθνή βραβεία στους τομείς της κοινωνικής ευθύνης, του αθλητισμού και των επικοινωνιών,[108] συμπεριλαμβανομένων των τριών τίτλων GUINNESS WORLD RECORDS ™ για τον μεγαλύτερο αριθμό εθνικοτήτων σε μια προπόνηση ποδοσφαίρου στην ιστορία,[109] τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών σε μια διαδικτυακή ποδοσφαιρική εκδήλωση στην ιστορία[110] και τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών σε ένα εικονικό στάδιο.[111] Μεταξύ άλλων βραβείων είναι τα SABRE Awards στην ενότητα ΕΚΕ (ΗΠΑ),[112] Gold Quill Awards για το καλύτερο κοινωνικό έργο στον πλανήτη (ΗΠΑ),[113] Grand Prix Silver Archer (Ρωσία),[114] IPRA Awards για την καλύτερη εκστρατεία υπέρ των ΣΒΑ του ΟΗΕ (Ηνωμένο Βασίλειο),[115] Παγκόσμιο Βραβείο της ICCO για τις διαπολιτισμικές επικοινωνίες (Ηνωμένο Βασίλειο) και άλλα.[116]

Το 2020, η Διεθνής Ακαδημία του «Ποδοσφαίρου για τη Φιλία» για προπονητές έλαβε το βραβείο PRNEWS' Platinum PR Awards (ΗΠΑ)[117], και το 2021, οι σειρές προγραμμάτων στο YouTube «Stadium Is Where I Am» και «Good News»,[118] που διοργανώθηκαν από παιδιά στην αρχή της πανδημίας για την υποστήριξη των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, έλαβαν το βραβείο για το Καλύτερο Κανάλι του YouTube.[119]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Football For Friendship project returns» (στα αγγλικά). www.sportindustry.biz. 2016-03-30. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-09-15. https://web.archive.org/web/20160915232403/https://www.sportindustry.biz/news/football-friendship-project-returns. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  2. «Gazprom's "Football for friendship 2014" | InSerbia Today». inserbia.info (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  3. «Europe and Asia to Meet Within Football for Friendship International Children's Social Project of Gazprom». www.newswire.ca (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  4. «"Футбол для дружбы" 2018: объявлены имена участников программы от России!». www.sport-express.ru. 25 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  5. center, The International Children's Social FOOTBALL FOR FRIENDSHIP project press. «Young Football Players From 24 Countries of Europe and Asia Meet at Third International Children's Football for Friendship Forum». www.prnewswire.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  6. «Franz Beckenbauer Kicks Off Gazprom’s ‘Football for Friendship’ Campa…». archive.is. 2016-04-24. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-05-15. https://archive.today/20150515191023/http:/fcbusiness.co.uk/news/article/newsitem=2379/title=franz+beckenbauer+kicks+off+gazprom%2592s+%2591football+for+friendship%2592+campaign. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  7. ntv.ru. «В Москве подвели итоги детского форума «Футбол для дружбы»». НТВ (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  8. FIFA.com. «FIFA Partners - Gazprom - FIFA.com». FIFA.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  9. «Vladimir Putin und FIFA-Präsident Joseph S. Blatte bei "Football for Friendship" | Service - Epoch Times». 22 Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  10. «Football for Friendship: Teaching values through football» (στα αγγλικά). euronews. 2014-05-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-09-28. https://web.archive.org/web/20170928161857/http://www.euronews.com/2014/05/27/football-for-friendship-teaching-values-through-football. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  11. 11,0 11,1 «Oltre 450 ragazzi riuniti da Gazprom in occasione del Secondo Forum Internazionale FOOTBALL FOR FRIENDSHIP - Lazionews.eu» (στα it-IT). Lazionews.eu. 2014-05-27. http://www.lazionews.eu/settore-giovanile/oltre-450-ragazzi-riuniti-da-gazprom-in-occasione-del-secondo-forum-internazionale-football-for-friendship/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 «Public | Your Web Disclosure Platform ·». www.noodls.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  13. center, The International Children's Social FOOTBALL FOR FRIENDSHIP project press. «Young Football Players From 24 Countries of Europe and Asia Meet at Third International Children's Football for Friendship Forum». www.prnewswire.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  14. «Football for Friendship ready for fourth edition» (στα αγγλικά). euronews. 2016-03-25. http://www.euronews.com/2016/03/25/football-for-friendship-ready-for-fourth-edition/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  15. «Football For Friendship project returns | www.sportindustry.co.za». www.sportindustry.co.za (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  16. 16,0 16,1 «Beyond Sport». beyondsport.org. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  17. RBTH (2016-03-31). «Gazprom soccer project unites world’s children for 4th year» (στα αγγλικά). https://rbth.com/sport/2016/03/31/gazprom-soccer-project-unites-worlds-children-for-4th-year_580729. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  18. Mosko, Alexey (2016-06-01). «Gazprom brings soccer-crazy kids to Milan for UEFA Champions League final» (στα αγγλικά). http://rbth.com/sport/2016/06/01/gazprom-brings-soccer-crazy-kids-to-milan-for-uefa-champions-league-final_599353. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  19. «Football for Friendship: Syrian youth team make tournament debut in Milan» (στα αγγλικά). euronews. 2016-05-31. http://www.euronews.com/2016/05/31/football-for-friendship-syrian-youth-team-make-tournament-debut-in-milan/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  20. «Beyond Sport». www.beyondsport.org. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  21. center, International Children's Social FOOTBALL FOR FRIENDSHIP programme press. «Fourth International FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum Brings Together Young Footballers from Three Continents». www.prnewswire.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  22. 22,0 22,1 «Football for Friendship: Syrian youth team make tournament debut in Milan» (στα αγγλικά). euronews. 2016-05-31. http://www.euronews.com/2016/05/31/football-for-friendship-syrian-youth-team-make-tournament-debut-in-milan. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  23. «Fifth Season of Gazprom's Football for Friendship International Children's Project Launched». www.newswire.ca (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  24. 24,0 24,1 «(no title)». Windsor Star (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  25. «Fifth Season of Gazprom's Football for Friendship International Children's Project Launched | Daily Herald». finance.dailyherald.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  26. «Fifth Season of Gazprom's Football for Friendship International Children's Project Launched | Daily Herald». finance.dailyherald.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  27. «News Story». www.merrilledge.com. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  28. 28,0 28,1 «Fifth Season of Gazprom#s Football for Friendship International Children#s». www.newswit.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  29. «Football brings kids together» (στα αγγλικά). euronews. 2017-07-06. http://www.euronews.com/2017/07/06/football-brings-kids-together. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  30. «12-year-old S'porean boy wins global football tournament in Russia - Stomp» (στα αγγλικά). Stomp. 2017-07-05. http://stomp.straitstimes.com/singapore-seen/12-year-old-sporean-messi-wins-global-football-contest-in-russia. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  31. «Football for friendship sets stage for 2018 World Cup» (στα αγγλικά). euronews. 2018-02-16. http://www.euronews.com/2018/02/16/football-for-friendship-sets-stage-for-2018-world-cup. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  32. «This time a defender from Bangladesh» (στα αγγλικά). The Daily Star. 2018-03-04. http://www.thedailystar.net/sports/football/time-defender-bangladesh-1543027. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  33. «Russia opportunity for Zim youngsters | The Chronicle». www.chronicle.co.zw (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  34. AfricaNews. «Football for Friendship draw held ahead of the 2018 World Cup | Africanews» (στα αγγλικά). Africanews. http://www.africanews.com/2018/02/17/football-for-friendship-draw-held-ahead-of-the-2018-world-cup//. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  35. «Шикарный футбол, крепкая дружба!». Советский спорт (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  36. «Их подружил футбол». Советский спорт (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  37. «Юный тренер из России стал чемпионом мира по "Футболу для дружбы"». www.sport-express.ru. 13 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  38. «Море счастья, дружбы и футбола!». www.sport-express.ru. 29 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  39. 39,0 39,1 «Шикарный футбол, крепкая дружба!». Советский спорт (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  40. «Море счастья, дружбы и футбола!». www.sport-express.ru. 29 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  41. «Юные послы "Футбола для дружбы" приняли участие в церемонии открытия ЧМ-2018». Спорт РИА Новости (στα Ρωσικά). 15 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  42. «Юный посол "Футбола для дружбы" встретился с президентом России на ЧМ в Москве». www.sport-express.ru. 21 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  43. «Участники "Футбола для дружбы" из 211 стран и регионов прибыли в Москву». www.sport-express.ru. 9 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  44. «Участникам и гостям Международного детского форума «Футбол для дружбы»». government.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  45. «Брифинг официального представителя МИД России М.В.Захаровой, Москва, 23 мая 2018 года». www.mid.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  46. FIFA.com. «2018 FIFA World Cup Russia™ - News - 211 countries and regions take part in the Sixth International Football for Friendship Children's Forum - FIFA.com». www.fifa.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  47. «The Daily Times Leader». business.dailytimesleader.com. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  48. Friendship, Gazprom Football for. «International Day of Football and Friendship Celebrated in Schools Around the World». www.prnewswire.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  49. «Int'l Football for Friendship Forum 2019 in Madrid Unites Kids' Soccer Experts From Around the Globe». sputniknews.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  50. «Most nationalities in a football (soccer) training session». Guinness World Records (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  51. «Football for Friendship Young Participants became correspondents of international media». TASS. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  52. «End of Seventh Season of Football for Friendship in Madrid». sputniknews.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  53. «Football for Friendship: Sportsmanship has no borders». euronews (στα Αγγλικά). 6 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  54. «Gazprom Football For Friendship International Children's Programme | F4F». footballforfriendship.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  55. «New 'Football for Friendship' Simulator to be Released on World Football Day». sputniknews.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  56. «Gazprom Football: Newsdetail». Gazprom Football (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  57. «Friendship Camp | F4F». footballforfriendship.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  58. «Shortlist | F4F». footballforfriendship.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  59. «World Championship | F4F». footballforfriendship.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  60. «Live Broadcast: Grand Final | F4F». footballforfriendship.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  61. «F4F Ambassadors and FC Schalke 04 discussed the role of football in our future celebrating #UN75 - YouTube». www.youtube.com. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  62. «STADIUM IS WHERE I AM | Easy Learning V-Move With Freestyle Blogger - YouTube». www.youtube.com. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  63. «Good News Show From Young Journalists To Cheer You Up - YouTube». www.youtube.com. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  64. «Юные участники из 211 стран и регионов установят новый Мировой рекорд Гиннесса». sport-express.ru (στα Ρωσικά). 28 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  65. «Открытая жеребьевка Всемирного онлайн-чемпионата по «Футболу для дружбы» состоится 25 апреля - 22 апреля 2021 - Sport24». sport24.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  66. ieyenews (26 Μαΐου 2021). «Football for Friendship organises International Friendship Camp: children from all over the world discuss the Nine Values of the programme». IEyeNews (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  67. «Юные участники из 211 стран и регионов установят новый Мировой рекорд Гиннеса». dknews.kz (στα Ρωσικά). 14 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  68. «Новая онлайн игра Football for Friendship World». sport-express.ru (στα Ρωσικά). 21 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  69. «Социальный проект «Газпрома» ставит рекорды Гиннесса». Ведомости.Спорт (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  70. ««Футбол для дружбы» 2021: Гранд Финал». www.sportsdaily.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  71. «UEFA Euro 2020™: Deutsche Kinderjournalisten berichten über ihre Arbeit im Internationalen Jugendpressezentrum». Sportbuzzer.de (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  72. «De opkomst van Mobiele Journalistiek, kortweg Mojo». Elfvoetbal.nl. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  73. «Chelsea Foundation youngsters head to Lisbon». www.chelseafc.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  74. «Chelsea foundation plays part in children forum». www.chelseafc.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  75. «Van Luyken - Nieuws». www.vanluyken.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  76. Mosko, Alexey (2014-05-30). «Big football for little Europeans» (στα αγγλικά). http://rbth.com/sport/2014/05/30/big_soccer_for_little_europeans_37075.html. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  77. «Internationalists Awards for Innovative Digital Solutions 2017». www.internationalist-awards.com. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  78. «COMUNICADO: El 2019 International Football for Friendship Forum une a expertos del fútbol de niños». La Vanguardia (στα Ισπανικά). 30 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  79. Davies, Pascale (16 Φεβρουαρίου 2021). «Football for Friendship awards Bolivian 'superwomen' girls academy». euronews (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  80. «For Friendlies Football Scope Young Reporter Competition to be held». www.habermonitor.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  81. «Crawley girl, 13, who dreams to play football for England meets World Cup legend» (στα αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-06. https://web.archive.org/web/20160506055353/http://www.crawleyobserver.co.uk/news/local/crawley-girl-13-who-dreams-to-play-football-for-england-meets-world-cup-legend-1-6112060. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  82. «Football For Friendship Are On The Hunt For Talented Young Journalists» (στα αγγλικά). It's Round And It's White. 2014-04-15. http://www.itsroundanditswhite.co.uk/2014/04/15/football-for-friendship-are-on-the-hunt-for-talented-young-journalists/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  83. «Mission XI Million picks Chandigarh girl Ananya Kamboj» (στα αγγλικά). The Financial Express. 2017-05-28. http://www.financialexpress.com/india-news/mission-xi-million-picks-chandigarh-girl-ananya-kamboj/689736/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  84. «Kids from 24 Countries in Europe and Asia are Celebrating International Day of Football and Friendship The Independent Singapore News». 22 Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  85. RBTH (2015-05-15). «Children from 24 countries celebrate Day of Football and Friendship» (στα αγγλικά). http://rbth.com/sport/2015/05/15/children_from_24_countries_celebrate_day_of_football_and_friendship_46087.html. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  86. Hills, David (25 Απριλίου 2015). «Said & Done: David Cameron; Sepp in Sochi; and how to say sorry like you mean it». the Guardian (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  87. 87,0 87,1 87,2 87,3 87,4 Gazdyuk, Pavel (2015-05-13). «The International Day of Football and Friendship» (στα αγγλικά). http://rbth.com/multimedia/2015/05/12/the-international-day-of-football-and-friendship_95713. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  88. User, Super. «В рамках программы «Футбол для дружбы» учрежден Кубок «Девяти ценностей»». www.joblenobl.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  89. Miller, George (15 Δεκεμβρίου 2020). «FC Barcelona becomes Football for Friendship Nine Values Cup holder for second time». European Gaming Industry News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  90. 90,0 90,1 «Vitor Baia tips Portugal for 'special' World Cup in Brazil». Mail Online. http://www.dailymail.co.uk/sport/worldcup2014/article-2642473/Vitor-Baia-tips-Portugal-special-World-Cup-Cristiano-Ronaldo-shines-backs-old-boss-Jose-Mourinho-Chelsea.html. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  91. «Второй международный детский форум «Футбол для дружбы» • НОВОСТИ В ФОТОГРАФИЯХ». 23 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  92. «Interview sends Megan Mackey to Champions League final». The Bolton News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  93. UEFA.com (19 Μαΐου 2021). «"Газпром" стал партнером турниров сборных и продлил партнерское соглашение с Лигой чемпионов | Inside UEFA». UEFA.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  94. «Presentato il primo trofeo NFT nella storia del calcio mondiale». corrieredellosport.it (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  95. «Glasgow - The hunt is on to find the hidden Euro 2020 official Trophy footballs». HeraldScotland (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  96. UEFA.com (15 Οκτωβρίου 2021). «Patrik Schick receives unique UEFA EURO 2020 Goal of the Tournament award». UEFA.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  97. «'A brilliant idea' - The Best of Football For Friendship 2020 | Goal.com». www.goal.com. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  98. Tundik, Zoltan (1 Δεκεμβρίου 2020). «Football for Friendship to share fair play principles in International Coaches Academy new online course». European Gaming Industry News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  99. ieyenews (26 Μαΐου 2021). «Football for Friendship organises International Friendship Camp: children from all over the world discuss the Nine Values of the programme». IEyeNews (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  100. «Лайфхаки от детей — как спасти нашу планету: что важнее всего для Эстонии». Tribuna.ee (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  101. «Лайфхаки от детей — как спасти нашу планету: что важнее всего для Эстонии». Tribuna.ee (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  102. «Лайфхаки от детей — как спасти нашу планету: что важнее всего для Эстонии». Tribuna.ee (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  103. «Football For Friendship raises environmental awareness whilst breaking records». euronews (στα Αγγλικά). 21 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  104. «Football for Friendship programme goes digital for the first time ahead of eighth annual festival in December | Goal.com». www.goal.com. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  105. «'A brilliant idea' - The Best of Football For Friendship 2020 | Goal.com». www.goal.com. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  106. 106,0 106,1 «"Футбол для дружбы" шагает по планете». РБК. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  107. «Mondial 2014. Hollande invite deux clubs amateurs à l'Elysée pour France-Nigéria» (στα γαλλικά). leparisien.fr. 2014-06-28CEST11:22:00+02:00. http://www.leparisien.fr/politique/mondial-2014-hollande-invite-deux-clubs-amateurs-a-l-elysee-pour-france-nigeria-28-06-2014-3960541.php. Ανακτήθηκε στις 2018-04-17. 
  108. «Лагерь "Футбола для дружбы" объединил детей из более 200 стран». rfs.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  109. «Most nationalities in a football (soccer) training session». Guinness World Records (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  110. «Most users in a football/soccer video hangout». Guinness World Records (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  111. «Most users to visit a virtual stadium». Guinness World Records (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  112. «2016 SABRE EMEA Winners». www.provokemedia.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  113. «Международная программа «Футбол для дружбы» стала победителем премии IABC 2016 Gold Quill Awards». Агентство социальной информации (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  114. «Проект «Футбол для дружбы» получил Гран-при национальной премии «Серебряный Лучник» 2018». m.sportsdaily.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  115. «Eventiada IPRA GWA 2020 Winners Announced». eventiada.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  116. «Ketchum Lead the Way on ICCO Global Awards Shortlist». ICCO - Newsroom (στα Αγγλικά). 15 Νοεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  117. «2020 PRNEWS Platinum PR Awards Winners». PRNEWS (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  118. «Football for Friendship goes digital». euronews (στα Αγγλικά). 10 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021. 
  119. «2021 Digital + Social Media Awards». PRNEWS (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021.