Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Τασμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Τασμανίας
Ίδρυση2005
ΈδραΧόμπαρτ
ΜέλοςΠοδοσφαιρική Ομοσπονδία Αυστραλίας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Τασμανίας (αγγλικά: Football Federation Tasmania, FFT) είναι διοικητικό όργανο όσον αφορά το άθλημα του ποδοσφαίρου στην πολιτεία Τασμανία της Αυστραλίας. Η έδρα της βρίσκεται στο Χόμπαρτ και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της πολιτείας, των πρωταθλημάτων όπως και του θεσμού του κυπέλλου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Τασμανία κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο δημοφιλές όσο το κρίκετ, ενώ με τον ερχομό του αθλήματος του αυστραλιανού ποδοσφαίρου στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, σύντομα φάνηκε ότι το συγκεκριμένο άθλημα ξεπερνούσε τόσο το ράγκμπι και το ποδόσφαιρο σε δημοφιλία στο εσωτερικό της αποικιακής νήσου. Το άθλημα γενικά αναφερόταν ως British Association Football, για να το διακρίνεται από το ράγκμπι, και το αυστραλιανό ποδόσφαιρο, το οποίο σύντομα θα ήταν γνωστό τοπικά ως "football" ή "footy", Ο όρος soccer προήλθε από την Αγγλία, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1880 ως συντομογραφία της λέξης "association"[1] που συχνά πιστώνεται στον προηγούμενο αρχηγό της Αγγλίας, Τσαρλς Ρίφορντ-Μπράουν.[2] Δεν είναι σαφές πότε ο όρος "soccer" άρχισε να χρησιμοποιείται στην Τασμανία, αλλά από τον εικοστό αιώνα ήταν ο πιο κοινός όρος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mazumdar, Partha (5 Ιουνίου 2006). «The Yanks are Coming: A U.S. World Cup Preview». Embassy of the United States in London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2009. 
  2. Blain, Rebecca. «The World's Most Beloved Sport – The History of Soccer». fussballportal.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2007. 

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]