Πληροφοριακά Συστήματα Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα πληροφοριακά συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας (αγγλ. Supply Chain Information Systems‎‎) αποτελούν μια υποκατηγορία πληροφοριακών συστημάτων που εστιάζουν στην οργάνωση και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας εμπορικής ή παραγωγικής επιχείρησης. Μπορεί να αποτελούνται από απλά πακέτα λογισμικού έως σύνθετα συστήματα που συνδυάζουν λογισμικό και συσκευές γεωεντοπισμού. Αποτελούν πολύ σημαντικό εργαλείο για την ομαλή λειτουργία των λογιστικών μίας επιχείρησης.

Σκοπός των πληροφοριακών συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέτοια συστήματα εισήχθησαν στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας τη γενικευμένη υιοθέτηση τεχνολογικών μέσων. Κύριος σκοπός τους είναι να αντικαταστήσουν τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους οργάνωσης, οι οποίες είναι κυρίως αναλογικές (πχ. διατήρηση μεγάλων και πολύπλοκων καταλόγων γραμμένων στο χέρι) και είναι ταυτόχρονα χρονοβόρες και επιρρεπείς σε λάθη, με αυτοματοποιημένες, ψηφιακές λύσεις οι οποίες εκτελούνται ταχύτητα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τέτοιες λύσεις, εκτός από ταχύτητα και ασφάλεια, προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες όπως:

  • Καλύτερη επίβλεψη των υλικών πόρων της επιχείρησης.
  • Αυτοματοποίηση ορισμένων παραγωγικών διαδικασιών.
  • Ευκολότερη πρόσβαση σε ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες.
  • Καλύτερη οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Διευκόλυνση πελατειακών σχέσεων.

Η χρήση τέτοιων συστημάτων, όπως άλλωστε και η γενικευμένη χρήση νέων τεχνολογιών, καθιστά μια εταιρία πιο ανταγωνιστική στον τομέα της, καθώς τη βοηθά να αυξήσει την παραγωγικότητα της, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής.

Δομή των πληροφοριακών συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και τα περισσότερα πληροφοριακά συστήματα, τα συστήματα που διαχειρίζονται την εφοδιαστική αλυσίδα συνήθως περιλαμβάνουν λογισμικό, υλικό και τηλεπικοινωνιακό σκέλος.

Στο κομμάτι του λογισμικού, τα περισσότερα συστήματα εμπίπτουν σε υποκατηγορίες συστημάτων ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning) όπως τα συστήματα διαχείρισης παραγγελιών (OMS), συστήματα διαχείρισης αποθηκών (WMS), συστήματα διαχείρισης μεταφορών (TMS). Ακόμα μπορεί να περιλαμβάνονται συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM). Παρακάτω δίνονται κάποιες λεπτομέρειές για τις βασικές λειτουργίες που επιτελεί κάθε σύστημα.

  • Order Management Systems (OMS): Τέτοιες λειτουργίες είναι υψηλής σημασίας σε ένα ERP, καθώς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο που θα στοιχίσει σε μια εταιρία μια παραγγελία, από τη στιγμή που θα καταχωρηθεί έως ότου παραδοθεί. Ένα OMS πρέπει να μπορεί να μπορεί να καταχωρήσει και να επεξεργαστεί μια παραγγελία, να δημιουργεί αναφορές σχετικά με την κατάστασή της ώστε να ενημερώνονται οι εμπλεκόμενες πλευρές και να βοηθά στη βελτιστοποίηση του τρόπου παράδοσης πολλών παραγγελιών (παραδείγματος χάριν, προσφέροντας προτάσεις ομαδοποίησης τους).
  • Warehouse Management Systems (WMS): Βοηθούν στη διαχείριση των προϊόντων της αποθήκης μιας επιχείρησης προσφέροντας δυνατότητες καταγραφής αποθεμάτων, ενημέρωσης των υπευθύνων σε περίπτωση ελλείψεων. Επίσης διευκολύνουν την συγκέντρωση και ετοιμασία των προϊόντων προς αποστολή.
  • Transportation Management Systems (TMS): Στόχος τους είναι η βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της κατά το δυνατόν μείωσης του κόστους της μεταφοράς των προϊόντων σε συνάρτηση με την εύρεση της καλύτερης διαδρομής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί και ο χρόνος που απαιτείται για την παράδοση μιας παραγγελίας.
  • Customer Relationship Management (CRM): Πρόκειται για συστήματα που εστιάζουν στη δημιουργία πελατειακών σχέσεων. Σκοπός τους είναι να φέρουν πιο κοντά τις επιχειρήσεις με τους πελάτες τους, προσφέροντας έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους και επαρκή πληροφόρηση για τις λειτουργίες της επιχείρησης. Ένα σωστά διαμορφωμένο CRM μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση να διατηρήσει το ενδιαφέρον των πελατών της, κάνοντάς την παράλληλα ελκυστική σε νέους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται ότι, καθώς τα παραπάνω συστήματα εμπίπτουν στην κατηγορία των ERP, μπορεί να παρουσιάζουν περισσότερες από μια από τις προαναφερθείσες λειτουργίες. Έτσι, για παράδειγμα, ένα σύστημα μπορεί να ενσωματώνει τη δυνατότητα οργάνωσης παραγγελιών και τον καθορισμό του τρόπου αποστολής τους.

Στο τμήμα του υλικού και των τηλεπικοινωνιών συνήθως χρησιμοποιούνται τερματικά συστήματα που υλοποιούν τα παραπάνω λογισμικά, εξυπηρετητές προγραμμάτων και βάσεων δεδομένων, καθώς και υποδομές δικτύωσης των τερματικών και των εξυπηρετών αυτών. Ακόμη, λογισμικά που βοηθούν στην οργάνωση και αποστολή παραγγελιών (OMS και TMS) μπορεί να συνδυάζονται με συστήματα όπως το Geographic Positioning System (GPS) και το Geographic Information System (GIS), τα οποία βοηθούν στον γεωγραφικό εντοπισμό μιας παραγγελίας και βοηθούν στη ζωντανή απεικόνιση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]