Πλάκα του Κομεντιόλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πλάκα του Κομεντιόλου είναι η κύρια σωζόμενη επιγραφική πηγή σχετικά με την βυζαντινή παρουσία στο νότο της Ισπανίας.

Ιστορικό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα του 6ου αιώνα, επί Ιουστινιανού Α΄, τα βυζαντινά στρατεύματα εισέβαλαν στη νότια Ιβηρική χερσόνησο και κατάφεραν να ελέγξουν ένα σημαντικό κομμάτι των πρώην ρωμαϊκών επαρχιών της Βαιτικής και της Καρχηδονιανής. Τα νέα αυτά εδάφη βαφτίστηκαν ως «Επαρχία της Ισπανίας» ενώ ανοικοδομήθηκε η παλαιά πόλη της Καρθαγένης (Carthago Nova), που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους Βανδάλους το 425, και μετονομάστηκε σε «Καρθαγένη Σπαρτάρια» (Carthago Spartaria).

Η Πλάκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλάκα του Κομεντίολου που είναι φτιαγμένη από λευκό μάρμαρο αρκετά καλής ποιότητας και βρίσκεται σε καλά επίπεδα συντήρησης σήμερα, μνημονεύει την κατασκευή των τειχών της Καρθαγένης Σπαρτάριας, μεταξύ 589 και 590, μιας διπλής πύλης κι ενός προθαλάμου, εν μέσω δύο πύργων μαζί με άλλες μνημειώδεις κατασκευές. Όλα τα έργα οφείλονταν σε έναν στρατηγό του αυτοκράτορα Μαυρικίου, και πιθανότατα έλαβαν χώρα στην είσοδο της πόλης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσιάζει ο Έμιλ Χύμπνερ (Emil Hübner) (en CIL II, 3420), η πλάκα αυτή βρέθηκε το 1698 κατά τη διαδικασία διάνοιξης ενός πηγαδιού σε μοναστήρι. Σήμερα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρταχένα.

Το κείμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταγραφή του κειμένου: «QVISQVIS ARDVA.TVRRIVM MIRARIS.CVLMINA./ VESTIBVLVMQ(ue).VRBIS. DVPLICI. PORTA. FIRMATVM./ DEXTRA L(a)EVAQ(ue) BINOS PORTICOS.ARCOS/ QVIBUS.SVPERVM. PONITVR CAMERA CURVA CONVEXAQ(ue)./ COMENCIOLVS.SIC.HAEC IVSSIT.PATRICIVS/ MISSVS. A MAVRICIO.AVG.CONTRA.HOSTES.BARBAROS./ MAGNVS.VIRTUTE.MAGISTER.MIL(ilitiae).SPANIAE./ SIC.SEMPER.HISPANIA.TALI.RECTORE.LAETETVR./ DVM.POLI.ROTANTVR.DVMQ(ue). SOL.CIRCVIT.ORBEM./ ANN(o) VII. AVG(usti). IND(ictione). VIII»

Η πλάκα παρουσιάζει στα αριστερά, πριν το κείμενο, έναν ευμεγέθη σταυρό, που περιτριγυρίζεται από τα γράμματα Q, S, R και A.

Ήδη από την ανακάλυψή της δημιουργήθηκαν ορισμένες αμφιβολίες περί της αυθεντικότητάς της, που έχουν ωστόσο σήμερα ξεπεραστεί, αν και έχει γίνει αποδεκτό ότι η Πλάκα υπέφερε διάφορες μεταβολές κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται η επιγραφή μάλλον είναι ο Κομεντίολος, στρατηγός με μεγάλη εμπειρία από τους πολέμους εναντίον των Περσών, ο οποίοςστάλθηκε στην Ισπανία προκειμένου να εκμεταλευθεί τις εσωτερικές έριδες που είχε προκαλέσει στο Βασίλειο των Βησιγότθων (τους αποκαλούμενους «βαρβάρους» στην επιγραφή) ο προσηλυτισμός του βασιλιά τους Ρεκαρέδου στον Καθολικισμό[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wood, Jamie (22 July 2010). «Defending Byzantine Spain: frontiers and diplomacy». Early Medieval Europe 18 (3): 314. doi:10.1111/j.1471-8847.2010.00300.x. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lápida de Comenciolo της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).