Πισσί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρσενικό πισσί (Bothus podas) με τα χαρακτηριστικά σχεδόν τηλεσκοπικά μάτια που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, Νήσος Φούρνοι

Το πισσί (ή αλλιώς χωματίδα, με επιστημονική ονομασία Bothus podas) είναι είδος ψαριού που ανήκει στην οικογένεια των Βοθιδών (Bothidae) της τάξης των πλευρονηκτομόρφων.

Κατανομή-Ενδιαίτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι είδος ευρέως διαδεδομένο σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς και στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ του στενού του Γιβραλτάρ και της Αγκόλας. Απαντά σε αμμώδεις και λασπώδεις βυθούς μεταξύ 2 έως 400 μ. βάθος και συναντάται συχνά σε ρηχά νερά.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει την τυπική πεπλατυσμένη εμφάνιση του πλατύψαρου με τους δύο οφθαλμούς στην αριστερή πλευρά του σώματος, η οποία είναι πολύ πλατιά. Η πλευρική γραμμή φέρει 75-91 λέπια και στο πρόσθιο τμήμα της, πάνω από τα πλευρικά πτερύγια, εμφανίζει διπλή καμπύλη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η απόσταση μεταξύ των οφθαλμών, όπου στα θηλυκά και στα ανώριμα άτομα είναι σχεδόν ίση με τη διάμετρο του οφθαλμού, ενώ στα αρσενικά αρκετά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του οφθαλμού. Το στόμα είναι μικρό με μικρά δόντια τοποθετημένα σε περισσότερες σειρές και φέρεται από ένα κοντό προεξέχον ρύγχος, όπου η κάτω γνάθος είναι μακρύτερη από την άνω γνάθο. Επίσης, εκτός από τον φυλετικό διμορφισμό στην μεγαλύτερη απόσταση των οφθαλμών, τα αρσενικά φέρουν αγκαθωτό φυμάτιο στην άκρη του ρύγχους και μία ή δύο μικρότερες άκανθες μπροστά από τους οφθαλμούς. Ο χρωματισμός είναι μιμητικός, εξαρτάται από τον βυθό στον οποίο βρίσκεται το ψάρι. Ειδικότερα, πολυάριθμες ανοιχτόχρωμες (λευκές, κίτρινες, πορτοκαλί, κυανές) και σκούρες (μαύρες, καφέ), συχνά στρογγυλεμένες και καλά καθορισμένες κηλίδες είναι διάσπαρτες σε καφέ φόντο. Το μέγιστο μέγεθος είναι 45 εκ., αλλά συνήθως το μήκος δεν ξεπερνά τα 20 εκ. Η ηλικία μπορεί να φτάσει μέχρι έξι έτη.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέφεται με βενθικά μικρά ψάρια και ασπόνδυλα. Η αναπαραγωγή γίνεται μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου. Τα αυγά και οι προνύμφες είναι πελαγικά. Ο δεξιός οφθαλμός μεταναστεύει σε μέγεθος περίπου 3 εκ., όταν η προνύμφη έχει κόκκινες κηλίδες στη βάση των ραχιαίων και εδρικών πτερυγίων.

Αλιεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλιεύεται σε ποσότητα με τράτες βυθού και απλάδια δίχτυα. Το κρέας του είναι λευκό, καλό, ειδικά τηγανητό ή σούπα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κασπίρης Π. (2000) Τα Ψάρια της Ελλάδος (Κλείδες Προσδιορισμού), Πάτρα 2000
  • Οικονομίδης Π. (1973) Κατάλογος των ιχθύων της Ελλάδος, Hellenic Oceanology and Limnology, τομ.11 [1973] σελ.421-598
  • Παπαναστασίου Δ. (1976), Αλιεύματα (Τόμος Α΄), Εκδόσεις ΙΩΝ
  • Tortonese E. (1975), Osteichthyes - Fauna d'Italia vol. XI, Calderini, Bologna
  • Fischer W., Schneider M., Bauchot M.L. (1987) Méditerranée et mer noire - Zone de pêche 37 - Révision 1 - Volume II – Vertébrés, FAO
  • Whitehead, P., Bauchot, M.L., Hureau, J., Nielsen, J, Tortonese, E (1986) Fishes of the north-eastern Atlantic and the Mediterranean. volume 2. UNESCO, Paris.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]