Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιερ λε Γκραν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιερ λε Γκραν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pierre le Grand (Γαλλικά)
Γέννηση16ος αιώνας
Διέππη
Θάνατος17ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακουρσάρος

Ο Πιερ λε Γκραν (Pierre le Grand, στα ελληνικά Πέτρος ο Μέγας) ήταν Γάλλος στρατηγός του 17ου αιώνα. Είναι γνωστός στην ιστορία μόνο από μία πηγή[1].

Ο Πιερ λε Γκραν γεννήθηκε στη Διέππη και είναι πιθανόν ένας από τους πρώτους που σκέφτηκαν να γίνουν πλούσιοι με την πειρατεία. Τον καιρό που εξερευνήθηκε για πρώτη φορά η Αμερική και κατοικήθηκε από τους πρώτους άποικους, τα ισπανικά πλοία, που ταξίδευαν από προς την πατρίδα τους, μετέφεραν στις βασιλικές αυλές και στις αγορές της Ευρώπης μεγάλους θησαυρούς. Αυτά τα σκάφη με τα βαριά και πλούσια φορτία αποτελούσαν στόχο για τους παράνομους θαλασσοπόρους, που τα κέρδιζαν με τη δύναμη των όπλων και μοίραζαν ύστερα τα πλούτη τους μεταξύ τους[2].

Ο Πιερ λε Γκραν, μαζί με άλλους λίγους συντρόφους του, εξασφάλισε ένα μικρό πλοίο κι έστησαν ενέδρα στα ισπανικά πλοία που θα περνούσαν από την Καραϊβική Θάλασσα. Είχαν απελπιστεί να περιμένουν, όταν φάνηκε στον ορίζοντα ένα γαλιόνι. Μόλις νύχτωσε, έκαναν επίθεση, και με την τόλμη τους, τα πιστόλια και τα ξίφη τους, νίκησαν τον καπετάνιο και το πλήρωμά του και έγιναν κύριοι του πλοίου. Η νίκη αυτή ήταν σίγουρα μεγάλη και πρωτοφανής για τον Πιερ λε Γκραν και διαδόθηκε σ' όλα τα νησιά. Δεν άργησε να βρει τους μιμητές της. Άρχισαν να σχηματίζονται συμμορίες από αλήτες, που λεηλατούσαν τα πλοία και σκόρπιζαν το φόβο και τον τρόμο σ' όλες τις θάλασσες. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο Πιερ λε Γκραν εξαφανίστηκε από την ιστορία[3].

  1. Alexandre Olivier Exquemelin, The history of the bucaniers of America, T. Evans (1774)
  2. Οι κουρσάροι και οι θησαυροί τους, Κλασσικά Εικονογραφημένα Νο 1060, σελ. 24, Εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη & Σία
  3. Frank Bardelle, Freibeuter in der Karibischen See. Zur Entstehung und gesellschaftlichen Transformation einer historischen „Randbewegung“, Westphälisches Dampfboot, Münster (1986) ISBN 3-924550-20-4