Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιγκουίνος της Αδελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιγκουίνος της Αδελίας

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Σφηνισκόμορφα
Γένος: Pygoscelis


Ο πιγκουίνος της Αδελίας (Pygoscelis adeliae) είναι είδος πιγκουίνου που απαντά αποκλειστικά στις ακτές της Ανταρκτικής. Το όνομά του το έλαβε από την Αδελία Γη (όπου ζει), η οποία γη πήρε το όνομα της από την Adèle Dumont d'Urville, σύζυγο του εξερευνητή Adèle Dumont d'Urvillea, ο οποίος μάλιστα ανακάλυψε αυτό το είδος πιγκουίνου στα 1840.

Αυτοί οι πιγκουίνοι είναι μεσαίου μεγέθους, που έχουν ύψος 46 έως 71 cm και βάρος 3,6 έως 6,0 κιλά . Το διακριτικά σημάδι είναι ο λευκός δακτύλιος γύρω από το μάτι. Η ουρά είναι λίγο μεγαλύτερη από τις ουρές των πιγκουίνων. Η εμφάνιση φαίνεται κάπως σαν να φοράει σμόκιν. Είναι λίγο μικρότεροι από τα περισσότερα είδη πιγκουίνων.

Ο πιγκουίνος της Αδελίας είναι ένα από τα τρία είδη του γένους Pygoscelis. Τα μιτοχονδριακά και πυρηνικά στοιχεία DNA υποδηλώνουν ότι το γένος χωρίστηκε από άλλα είδη πιγκουίνων πριν από 38 εκατομμύρια χρόνια, περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια μετά τους προγόνους του γένους Aptenodytes. Με τη σειρά τους, οι πιγκουίνοι της Αδελίας χωρίστηκαν από τα άλλα μέλη του γένους πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.