Πηγή El Fouara (Αλγερία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το γλυπτό της Ναϊάδας στο συντριβάνι Ain El Fouara

Το Σιντριβάνι Ain El Fouara είναι ένα εμβληματικό και διάσημο μνημείο στην πόλη Σετίφ στην Αλγερία. Κατασκευάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Francis de Saint-Vidal στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αρχικά ήταν μια απλή βρύση χτισμένη γύρω από μια πηγή από στρατιωτικούς μηχανικούς μετά την κατάληψη του Σετίφ. Το νερό ήταν ζεστό κατά το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά η προοδευτική υποβάθμιση της βρύσης υποχρέωσε το δημοτικό συμβούλιο να σκεφτεί για την αποκατάστασή του, στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1896, ο δήμαρχος του Σετίφ, Μ. Aubry, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Παρίσι, ζήτησε από τον διευθυντή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών "Les Beaux-Arts" να δωρίσει ένα άγαλμα για τη διακόσμηση της πηγής. Το 1898, ο δήμαρχος ενημερώθηκε ότι το άγαλμα, που παρίστανε μια γυμνή Ναϊάδα, φτιαγμένο από τον Francis de Saint-Vidal, ήταν έτοιμο. Η εγκατάσταση του αγάλματος και όλες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1899.

Στις 22 Απριλίου 1997, το άγαλμα καταστράφηκε από έκρηξη βόμβας που αποδόθηκε σε ισλαμιστές. Στις 28 Φεβρουαρίου 2006, ένας ισλαμιστής υποκινούμενος από ιμάμηδες κατέστρεψε το άγαλμα με ένα σφυρί. Και στις δύο περιπτώσεις το γλυπτό επισκευάστηκε. Στις 18 Δεκεμβρίου 2017, ένας ισλαμιστής κατέστρεψε το άγαλμα για τρίτη φορά, σπάζοντας το πρόσωπο και το στήθος της Ναϊάδας με σφυρί και καλέμι. Ισλαμιστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να μεταφέρει το άγαλμα σε μουσείο γιατί προσβάλλει "τις αλγερινές αξίες περί δημοσίας αιδούς". Όμως πολλοί Αλγερινοί δεν προσβάλλονται αλλά ελκύονται από την πηγή, όπου πηγαίνουν για να δώσουν όρκους και να ζητήσουν καλή τύχη.[1][2] Το γλυπτό ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε στις 4 Αυγούστου 2018, αλλά υπέστη νέο βανδαλισμό στις 9 Οκτωβρίου 2018. Ο υπουργός Azzedine Mihoubi, ανακοίνωσε στο Twitter ότι η ζημιά ήταν μικρή και θα επισκευαστεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]