Περιβαλλοντική χορτοφαγία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Περιβαλλοντική Χορτοφαγία)
Όλα τα είδη κρέατος —αλλά ιδιαίτερα το αρνί και το βόειο κρέας— παράγουν πολλές φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή τους από τα φρούτα ή τα λαχανικά.[1]
Οι άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες καταναλώνουν σημαντικά περισσότερες ποσότητες κρέατος από τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες [2].


Η περιβαλλοντική χορτοφαγία είναι η υιοθέτηση της χορτοφαγίας όταν κίνητρο αποτελεί η επιθυμία δημιουργίας μιας μίας φιλικής προς το περιβάλλον διατροφής η οποία αποφεύγει τον αρνητικό αντίκτυπο που συνοδεύει η παραγωγή κρέατος .Η βιομηχανία κρέατος στο σύνολο της εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου . Ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στη κατανάλωση κρέατος έχει υποστηρίξει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή στην ειδική έκθεσή της για το 2019 και ως μέρος της Προειδοποίησης των Παγκόσμιων Επιστημόνων στην Ανθρωπότητα το 2017 .

Εκτός από την κλιμματική αλλαγή, περιβαλλοντικές ανησυχίες για την παραγωγή ζωικών προϊόντων μπορεί να σχετίζονται με την ρύπανση, την αποψίλωση των δασών, τη μη βιωσιμότητα και τη χρήση του νερού και της γης.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ζωϊκών προϊόντων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τέσσερα πέμπτα των γεωργικών εκπομπών προέρχονται από τον κτηνοτροφικό τομέα.

Σύμφωνα με την έκθεση της διεθνής Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) το 2006 , η κτηνοτροφία συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη χρήση ενέργειας, την αποψίλωση των δασών και τη μείωση της βιοποικιλότητας. Η έκθεση του FAO εκτιμά ότι ο τομέας του ζωικού κεφαλαίου (συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών) (που παρέχει ζωική ενέργεια, δέρμα, μαλλί, γάλα, αυγά, λιπάσματα, φαρμακευτικά προϊόντα κ.λπ., εκτός από το κρέας) συμβάλλει περίπου στο 18% των παγκόσμιων εκπομπών GHG εκφραζόμενων σε 100 -ετησίως ισοδύναμα CO 2. Η έκθεση του FAO φανέρωσε ότι ο κτηνοτροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους δύο ή τρεις σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, σε κλίμακα από τοπική έως παγκόσμια.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ζωϊκής παραγωγής εξαρτώνται από τον τρόπο παραγωγής, αν και "οι συνολικές επιπτώσεις των ζωϊκών προϊόντων με τον λιγότερο αντίκτυπο τυπίκα υπερβαίνουν αυτές των υποκατάστατων λαχανικών".

Μέσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανά δίαιτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανά 2.000 kcal ανά τύπο διατροφής[3]
Μέσες διατροφικές εκπομπές (σε κιλά ισοδύναμα του διοξείδιου του άνθρακα)
Όλοι οι κρεατοφάγοι 5.93
Υψηλά κρεατοφάγοι (≥ 100 g/ημέρα) 7.19
Μέτρια κρεατοφάγοι (50–99 g/ημέρα) 5.63
Χαμηλά κρεατοφάγοι (< 50 g/ημέρα) 4.67
Χορτοφάγοι 3.81
Αυστηρά Χορτοφάγοι 2.89

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]